ΣΠΑΡΤΗ. Ποιος να το περίμενε, ότι οι ερχόμενοι ως «μεσσίες» του λαού θα οδηγούσαν άξιους επιστήμονες στη «σταύρωση» και θα στερούσαν στον πολίτη τις υπηρεσίες τους.

Το Νοσοκομείο της Σπάρτης και η Χειρουργική Κλινική δημιουργούν ασφυκτική πίεση στο σύνολο του προσωπικού που υπηρετεί εκεί. Οι ανάγκες είναι μεγάλες. Ένας από τους καλύτερους χειρουργούς είναι ο Σπαρτιάτης Νεοκλής Κρητικός, ο οποίος αν και έχει διορισθεί στην Νοσηλευτική Μονάδα των Μολάων, καλύπτει υπηρεσιακές ανάγκες στη Χειρουργική Κλινική στη Σπάρτη. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι η αναμονή έξω από το γραφείο - ιατρείο του είναι μεγάλη. Αποδεικνύει και την εργατικότητά του και την κατάρτισή του και την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπό του.

Όταν ο γιατρός Νεοκλής Κρητικός «διωκόταν» βάναυσα και συρόταν ως πρωτοσέλιδο για τα αυτονόητα, ζητούσε να μείνει απερίσπαστος προκειμένου, έξω από τις συμπληγάδες - τότε - των Νοσοκομείων Μολάων και Σπάρτης να ασκήσει την επιστήμη του. Ήταν η εποχή που ο εργαζόμενος χειρουργός καλείτο από το Υπουργείο να απολογηθεί και να καλύψει λάθη της τότε Διοίκησης…

Οι ανάγκες σήμερα της Χειρουργικής Κλινικής Σπάρτης έχουν αυξηθεί.
Οι πολίτες αλλά και εκπρόσωποι της πολιτικής ζωής καλούν τον κ. Νεοκλή Κρητικό να ανακαλέσει την (αναγκαστική) αίτησή του για το Νοσοκομείο Καλαμάτας και να συνεχίσει να στηρίζει την Κλινική της ιδιαίτερης πατρίδας του, υπό ένα ανεπίσημο βέβαια καθεστώς εργασιακής σχέσης.

Στο Νοσοκομείο Σπάρτης υπάρχει μια οργανική θέση Χειρουργού κενή! Κάλλιστα θα μπορούσε η θέση αυτή να (επιστραφεί) καλυφθεί από τον Σπαρτιάτη γιατρό Νεοκλή Κρητικό, ο οποίος, ως γνωστόν, επέστρεψε από την Ευρώπη για να θέσει την ιατρική του στην υπηρεσία των συμπολιτών του.

Την ώρα λοιπόν που θα περίμενε κανείς ο Νεοκλής Κρητικός να είναι αυτός που θα καλύψει την κενή οργανική θέση στο Νοσοκομείο της Σπάρτης, όπου είναι άκρως απαραίτητος, έρχεται ο Διοικητής του Νοσοκομείου Σπάρτης να θυμίσει ότι η θέση του Νεοκλή Κρητικού είναι είτε στους Μολάους, είτε στην Καλαμάτα και όχι στη Σπάρτη. Δεν είναι τυχαίο ότι η Διοίκηση του Νοσοκομείου Καλαμάτας θα ήθελε πολύ έναν τέτοιο «εργάτη» της ιατρικής.

Δηλαδή ο Διοικητής που έχει ορίσει η Κυβέρνηση να σχεδιάζει, να προασπίζει και να ευνοεί τα συμφέροντα υγείας των πολιτών της ευρύτερης περιοχής της Σπάρτης, ως τυφλός άτεγκτος δικαστής, χωρίς να συνυπολογίζει δεδομένα και να εμπλουτίζει τη Διοίκηση του με τα στοιχεία της άμεσης, δίκαιης και ευέλικτης διοίκησης, αποκλείει την παραμονή του Νεοκλή Κρητικού στο Νοσοκομείο της Σπάρτης. Παρόλο που με Νόμο της Κυβέρνησης που συμπληρώνει τον 4461/2017 αρθ. 29 παρ.1 έχει το δικαίωμα να μετατεθεί από το Νοσοκομείο Μολάων αφού έχει συμπληρώσει 5ετή υπηρεσία εκεί. Ο γιατρός Κρητικός διαπιστώνοντας ότι στο Νοσοκομείο της Σπάρτης τον έχουν θέσει υπό ομηρία και τον «χρησιμοποιούν» ως βοηθητικό προσωπικό, υπέβαλε την αίτηση του για το Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Αν δεν υπήρχε η έκκληση του βουλευτή Αραχωβίτη για παραμονή του γιατρού έστω και με το υπάρχον καθεστώς (μετακινημένος από τους Μολάους) θα έλεγε κανείς ότι έχουμε να κάνουμε με πολιτικό «διωγμό» ενός από τους αξιότερους γιατρούς της Χειρουργικής, σε βάρος των πολιτών και της επιστημονικής κοινότητας. Ισως όμως η χλιαρή θέση του Κυβερνητικού βουλευτή να ομοιάζει με αυτήν του Πόντιου Πιλάτου.

Τα ερωτήματα, στα οποία δεν περιμένουμε βέβαια απάντηση από την Διοίκηση του Νοσοκομείου, είναι: (δεν μας έχει απαντήσει ποτέ)

  • Γιατί πρέπει να θεωρείται αμάρτημα ένας Σπαρτιάτης γιατρός να θέλει και να μπορεί να εργάζεται στο Νοσοκομείο της ιδιαίτερης πατρίδας του όταν μάλιστα έχει αποδείξει την ικανότητά και την αποτελεσματικότητα του;
  • Γιατί θα πρέπει να απολαύσει η Καλαμάτα τις περγαμηνές και την εμπειρία του ιατρού Νεοκλή Κρητικού και όχι η Σπάρτη;
  • Η Χειρουργική Κλινική Σπάρτης έχει ανάγκες! Έχει μια κενή οργανική θέση. Γιατί αυτή τη θέση δεν μπορεί να την καλύψει ο ιατρός Νεοκλής Κρητικός αλλά πρέπει να φύγει αυτός για Καλαμάτα για να έρθει κάποιος άλλος…;
  • Ποιος δεν θέλει τον συγκεκριμένο γιατρό μόνιμο σε οργανική θέση στο Νοσοκομείο της Σπάρτης αλλά όμηρο βοηθητικό προσωπικό;
  • Γιατί επί 19 μήνες ο ιατρός δεν έχει λάβει καμία απάντησή σε κανένα έγγραφό του;

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Σπάρτης δηλώνει ότι «αν θέλουμε να είμαστε ευρωπαϊκή χώρα οφείλουμε να λειτουργούμε αδιακρίτως με νόμους και θεσμούς και οι λύσεις να μην δίνονται, όπως στο παρελθόν από τα πολιτικά γραφεία...»
Το ερώτημα είναι: Χρειάζεται να φθάσει κάποιος στο γραφείο του κ. Πολλάκη για να γίνει κατανοητό ότι όταν υπάρχει μια κενή οργανική θέση θα πρέπει να καλυφθεί με τον καταλληλότερο και προσφορότερο επιστήμονα που όχι μόνο δηλώνει ότι είναι διαθέσιμος αλλά έχει τεκμηριωθεί ότι συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργία της Κλινικής και του Νοσοκομείου Σπάρτης γενικότερα;

Άλλωστε σήμερα αυτός ο γιατρός δεν εργάζεται στη Σπάρτη με μετακίνηση από τους Μολάους λόγω υπηρεσιακών αναγκών που απ’ ότι φαίνεται είναι μόνιμες και επιτακτικές;

Κάποιοι, λοιπόν, βλέπουν τους Σπαρτιάτες σαν όχλο και σαν κερκίδα γι΄αυτό άλλωστε και θεωρούν ότι είναι λύση ιδανική να στοιβάζονται από τα ξημερώματα στην πόρτα του ΤΟΜΥ για ένα μαγικό χαρτάκι ή να περιμένουν μήνες στο ακουστικό τους για ένα τηλεφωνικό ραντεβού στο Νοσοκομείο.

Ξεχνούν όμως ότι αυτός ο «όχλος» και αυτή η «κερκίδα» ανέτρεψε δεδομένα αιώνα κι έφερε στην εξουσία μια Κυβέρνηση που θα έπρεπε να λύνει και όχι να προσθέτει προβλήματα. Δυστυχώς ούτε με την πολιτική, ούτε με το management, ούτε με τον συνδικαλισμό, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Τα προβλήματα που υπήρχαν από «καθεστώτα» που καταγγέλλουν οι Κυβερνώντες υπάρχουν και θα υπάρχουν. Πάλι στα πολιτικά γραφεία στέλνουν τους πολίτες και πάλι ανακόλουθο και απαξιωμένο καθιστούν τον χώρο της Υγείας. Δεν είναι οικονομικό το θέμα για να ρίχνουμε τις ευθύνες πάντα σε αυτό. Είναι καθαρά πολιτικό - διοικητικό.

Κι επειδή ο Διοικητής του Νοσοκομείου Σπάρτης κάνει λόγο για νομιμότητα και υπαινίσσεται το ποιοτικό επίπεδο του λαού, των ΜΜΕ αλλά και την διοικητική τάξη:

Ο ιατρός Νεοκλής Κρητικός, κατά την άποψη της Διοίκησης υπηρετούσε παράνομα στο Νοσοκομείο Σπάρτης… Εδώ και 37 μήνες, με αποφάσεις της Διοίκησης, υπηρετεί στο ίδιο το Νοσοκομείο!!! Μάλιστα με διοικητικές παρεμβάσεις υπηρετεί ως βοηθητικό προσωπικό… Ποιός; Ο γιατρός που σύμφωνα με τα στατιστικά σε χειρουργεία και εφημερίες έχει ξεπεράσει κάθε ανθρώπινο όριο αντοχής συνεχίζοντας την προσφορά του με ποιότητα κι ευθύνη… Εν τω μεταξύ η οργανική του θέση στη Σπάρτη είναι εν δυνάμει σε προκήρυξη ενώ ο ίδιος θεωρείται προσωρινά απών από το Νοσοκομείο Μολάων… Εδώ είναι η αρένα της πολιτικής και της διοίκησης… που προκαλεί κι εξοργίζει τον «όχλο» και την «κερκίδα»…

Η απάντηση λοιπόν που ζητούν οι χιλιάδες πολίτες του Δήμου Σπάρτης είναι η εξής:
«Είναι δυνατόν σήμερα η κενή οργανική θέση στη Χειρουργική Κλινική να καλυφθεί από τον ιατρό Νεοκλή Κρητικό, ώστε να ανακαλέσει την αίτησή του για Καλαμάτα και να συνεχίζει να θεραπεύει τους συμπολίτες του, ναι η όχι και αν όχι γιατί…;»