ΜΑΝΗ. Δεν υπάρχει Λάκωνας που να μην έχει παρακολουθήσει την εξέλιξη της ανάδειξης κι εκλογής του νέου Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσόστομου του Γ’.

Είναι γνωστό επίσης ότι ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρος Ανδρεάκος, από την πρώτη στιγμή, στάθηκε δημόσια, απόλυτα και μαχητικά κατά της εκλογής του κ. Χρυσοστόμου, προβάλλοντας ως κατάλληλο κι εκλεκτό για νέο Μητροπολίτη, άλλο πρόσωπο, τον Αρχιμανδρίτη Συμεών Λαμπρινάκο.

Ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης ακόμα και όταν η Ιεραρχία της Ελλάδος εξέλεξε τον κ. Χρυσόστομο, στην Ιερά Μονή Πετράκη, αντέδρασε επεισοδιακά και με πρωτοφανή τρόπο προκαλώντας το κοινό αίσθημα και κυρίως προβληματίζοντας τον κλήρο και την Ιερά Σύνοδο.

Με σύνεση, εμπειρία και ηπιότητα τόσο ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, ως τοποτηρητής της Μητρόπολης Μάνης, όσο και ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος, προσέγγισαν τον Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης, προκειμένου, χάριν της Εκκλησίας και του Λαού, να λυθούν οι όποιες παρεξηγήσεις και να αμβλυνθούν οι αντιθέσεις που καταγράφονταν μόνον από την πλευρά του κ. Δημάρχου.

Όλα έβαιναν καλώς, άπαντες είχαν «συμμορφωθεί» χωρίς εν τω ματαξύ ο κ. Ανδρεάκος να έχει υποστεί την παραμικρή αμυχή τόσο για τη στάση που κράτησε ως Δήμαρχος όσο και ως πρόσωπο στην συγκεκριμένη «αναμέτρηση».

Ήρθε η ώρα της ενθρονίσεως του νέου Μητροπολίτη στο Γύθειο, όπου η αποδοχή του από τον κόσμο, η στήριξή του από πλήθος μανιατών και η απόλυτη υπεροχή του - έναντι εκείνων που πρότασσαν άλλον ως καταλληλότερο για Μητροπολίτη Μάνης - λειτούργησε ως καταλύτης.

Οι μανιάτες εκείνοι που παρακολουθούσαν εξ αποστάσεως τα γεγονότα των τελευταίων μηνών, αντιλήφθηκαν πόσο άδικο είχαν οι πολέμιοι του κ. Χρυσοστόμου.

Οι μανιάτες αυτοί που έδωσαν το παρόν για την απρόσκοπτη εκλογή και ενθρόνισή του εξέφρασαν δυνατά την ικανοποίησή τους και την δικαίωσή της προσδοκίας τους.

Οι μανιάτες που αγωνίστηκαν ακόμα πιο μαχητικά, πιο ανοικτά και πιο αποτελεσματικά για τη στήριξη και θωράκιση του κ. Χρυσοστόμου, μετά την ημέρα της ενθρόνισης, είχαν πλέον και την αφορμή αλλά και το δικαίωμα να διατυπώσουν κρίσεις και συμπεράσματα.

Ένας από αυτούς ήταν ο εκδότης – δημοσιογράφος Γιώργος Δημακόγιαννης. Γνωστός ανά το πανελλήνιο για το έργο του και τη συμβολή του στη διατήρηση, στην ανάδειξη και στην αναβίωση των μανιάτικων ιδεών, αρχών, ηθών και εθίμων.

Με συνέπεια και ακρίβεια, αναφέρθηκε στα γεγονότα, εκφράζοντας άποψη και γνώμη, για τη στάση που κράτησαν τόσο οι πολέμιοι της υποψηφιότητας του κ. Χρυσοστόμου όσο και οι υποστηρικτές του.

Κάνοντας χρήση δύο λέξεων - όρων που όχι μόνον δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται στη Μάνη αλλά έχουν μάλλον υιοθετηθεί σε κρίσιμες ίσως στιγμές της σύγχρονης μανιάτικης δημόσιας ζωής, (οι λέξεις κάφρος και γλείφτης) - θέλησε να καταδείξει, ότι η ένταση με την οποία πολεμήθηκε ο νέος Μητροπολίτης και η έμφαση που δόθηκε στην όλη υπόθεση επέβαλε, την ημέρα ενθρόνισής του, τουλάχιστον την έκφραση δημόσιας συγνώμης.

Η αλήθεια είναι ότι γύρω από την υπόθεση εκλογής του νέου Μητροπολίτη ακούστηκαν και υπερβολικοί και άδικοι χαρακτηρισμοί. Κανείς όμως, και ειδικά οι Αρχιερείς, δεν κινήθηκαν και δεν «δίωξαν» κανέναν.

Η Μάνη σήμερα, έχει Μητροπολίτη που υπόσχεται λαμπρές ημέρες εκκλησιαστικής ζωής.

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα - και ειδικά κανείς από εκείνους που θα έπρεπε να νιώθουν το βάρος των ευθυνών τους και των επιλογών τους - να δυναμιτίζει και πάλι το κλίμα και να στοχοποιεί ανθρώπους και ιδέες.

Η αποστολή Εξώδικου από τον Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρο Ανδρεάκο κατά του Εκδότη – Δημοσιογράφου κ. Γιώργου Δημακόγιαννη ομοιάζει ίσως με την σκηνή εκείνη κατά την οποία ο ηττημένος αφού έχει παραδοθεί και οδηγείται στην αιχμαλωσία, απασφαλίζει την χειροβομβίδα που κρύβει στο κόρφο του και την πετά όχι βέβαια κατά του νικητή του αλλά κατά του λαού που υποδέχεται τον νικητή ζητωκραυγάζοντας…

Ο Δήμαρχος κ. Πέτρος Ανδρεάκος, θα πρέπει να ανακαλέσει το Εξώδικο διότι με αυτό και μόνον:
- Συνεχίζει να δυναμιτίζει το κλίμα γύρω από την ανάδειξη του νέου Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσόστομου του Γ’.

- Διαιωνίζει μια κόντρα την οποία δεν έχει ανάγκη η Μάνη, σήμερα.

- Στοχοποιεί ένα πραγματικό αγωνιστή της δημοσιογραφίας κι έντιμο εκδότη της Μάνης, τον Γιώργο Δημακόγιαννη.

- Προβληματίζει αρνητικά τους εκπροσώπους Θεσμών και Αρχών που παρακολουθούν τη Μάνη.

- Ενοχλεί τους πολίτες που έχουν μέτρο, σύνεση και αντίληψη.

- Προκαλεί τους λειτουργούς της δημοσιογραφίας που παρακολουθούν τον βίο και την πολιτεία και του Μητροπολίτη κ. Χρυσοστόμου, και του δημοσιογράφου κ. Δημακόγιαννη και του Δημάρχου κ. Ανδρεάκου.

Η συσπείρωση όσων κατέχουν και γνωρίζουν γεγονότα, πρόσωπα και καταστάσεις, στο πλευρό του Γιώργου Δημακόγιαννη είναι βέβαιη.

Ενέργεια σύνεσης και κίνηση ορθής αντίληψης της κατάστασης θα είναι η απόσυρση του Εξώδικου, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εκληφθεί ως αμυντική πράξη αλλά εξόχως επιθετική.

Το επίμαχο δημοσίευμα του Γιώργου Δημακόγιαννη είναι το εξής:

«Ο ορθόδοξος και δίκαιος λαός της Μάνης μ’ ένα συγκλονιστικό «παρών» φώναξε ΑΞΙΟΣ και υποδέχτηκε κατά τα δέοντα τον νέο Μητροπολίτη του κκ.Χρυσόστομο Γ’, αφού κυριολεκτικά «βούλιαξε» το Γύθειο, έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Μάνης, στην προ ολίγης ώρας ενθρόνισή Του, υπό τις ευχές και ευλογίες του Αρχιεπισκόπου κκ.Ιερωνύμου, του έως τη σήμερον άξιου Τοποτηρητού μας –Μητροπολίτου Μονεμβασίας & Σπάρτης- κκ.Ευσταθίου και πολλών ακόμη Αρχιερέων…

Όμως, για μια ακόμα φορά, οι αμετροεπείς αλαζόνες θεσμικοί μας εκπρόσωποι –πραγματικοί κάφροι προ μηνός στη Μονή Πετράκη, πραγματικοί γλείφτες σήμερα στο Γύθειο- δεν βρήκαν τη δύναμη, όπως όλοι λογικά αναμέναμε, να ζητήσουν δημόσια Συγγνώμη και Συγχώρεση τόσο απ’ τους παρόντες Αρχιερείς όσο και από τους παρόντες και απόντες Μανιάτες συμπατριώτες τους, τους οποίους βάναυσα προσέβαλαν με τις αθλιότητές τους, αλλά τουναντίον επιχείρησαν με θρασύτητα «να βγουν και από πάνω»!!

Τα σπιθαμιαία μεγέθη παραμένουν σπιθαμιαία!
Και οι Μανιάτες ενωμένοι πρέπει να αντιληφθούμε τι πραγματικά συμβαίνει στον Τόπο μας, και βέβαια να βρούμε το κουράγιο, την ψυχή και τη δύναμη, να πάρουμε, την ώρα που πρέπει, από τα χέρια τους την εκπροσώπηση, «τα κλειδιά», της ευλογημένης, μα τόσο αδικημένης στους καιρούς μας, πατρώας γης μας.
Αλλιώς… Καληνύχτα σας!

Γ.Π.Δημακόγιαννης,
εκδότης Αδούλωτης Μάνης – Λακωνίας οδού

ΥΓ. όπως αντιλαμβάνεστε η περίοδος σ κ ο π ι μ ό τ η τ α ς, για την ομαλή εξέλιξη των πραγμάτων, που αφορούσε τόσο την επέτειο τής 17ης Μαρτίου όσο και την ενθρόνιση τού Μητροπολίτου μας, ΕΛΗΞΕ για μας. Από τούδε ο καθείς δημόσιος παράγων θα λαμβάνει ό,τι αξίζει... Έπεται συνέχεια...»