Ανοδικές τάσεις στη ζήτηση για ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο µέσα στους επόµενους µήνες και µέχρι το καλοκαίρι περιµένουν οι παράγοντες της αγοράς, παρά το γεγονός ότι αυτό το διάστηµα καταγράφεται µείωση τιµών και στασιµότητα στις εµπορικές πράξεις. Εξάλλου η διαγραµµατική καµπύλη που ακολουθούν τους χειµωνιάτικους µήνες οι τιµές του προϊόντος θεωρείται ενδεικτική της περιόδου αυτής.

Η εκτίµηση ότι η Ισπανία θα έχει 10% αυξηµένη παραγωγή τη σεζόν 2018-2019 κάνει τους µεγάλους εµπορικούς παίκτες επιφυλακτικούς, περιµένοντας το φθηνότερο ισπανικό ελαιόλαδο. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του εκπρόσωπου της Αγροτικής Ένωσης Χανίων Νεκτάριου Παρασχάκη, σύµφωνα µε τον οποίο: «∆εν υπάρχει σοβαρή ζήτηση για ελαιόλαδο αυτή τη στιγµή στην Ελλάδα. Οι µεγάλοι παίκτες διστάζουν να αγοράσουν τώρα, περιµένοντας για φθηνότερο ισπανικό ελαιόλαδο. Παρόλα αυτά, η ζήτηση για ελληνικό έξτρα παρθένο θα αυξηθεί µέχρι το καλοκαίρι, ειδικά από τους Ιταλούς συσκευαστές».

Πτώση των τιµών ελαιολάδου στις κύριες αγορές Ισπανίας, Ιταλίας και Ελλάδας καταγράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της. Οι τιµές είναι µειωµένες σε σχέση µε την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ στην Ιταλία εντοπίζονται οι υψηλότερες τιµές µεταξύ των τριών, στο παρθένο αλλά και στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Στη χώρα µας, το έξτρα παρθένο πωλείται στα 3,08 ευρώ στα Χανιά, επίπεδα που είναι 13,5% χαµηλότερα από πέρυσι, όταν η τιµή είχε διαµορφωθεί στα 3,56 ευρώ. Η υψηλότερη τιµή καταγράφεται στη Λακωνία στα 3,37 ευρώ, η χαµηλότερη στο Ηράκλειο µε 3,03 ευρώ και η µέση τιµή στα 3,16 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, το παρθένο ελαιόλαδο πωλείται προς τα 2,95 ευρώ το κιλό στα Χανιά, τιµή που είναι και αυτή µειωµένη σε ποσοστό της τάξεως του 13,2% από εκείνη του 2017 που έφτανε τα 3,40 ευρώ. Η χαµηλότερη τιµή καταγράφεται και σε αυτή την περίπτωση στο Ηράκλειο µε 2,92 ευρώ, µε τη µέση τιµή να διαµορφώνεται στα 2,94 ευρώ. Ακόµη, όσον αφορά την Ελλάδα, η εικόνα της αγοράς είναι στάσιµη, δεδοµένου ότι υπάρχει πλεόνασµα ελαιολάδου αποθηκευµένο από τους παραγωγούς, ενώ και η ζήτηση είναι περιορισµένη.

Η Ιταλία, η οποία αποτελεί τον µεγαλύτερο αγοραστή ελληνικού ελαιολάδου, σύµφωνα µε κάποιες αναφορές, έχει ήδη αγοράσει αφορολόγητο ελαιόλαδο από την Τυνησία για να καλύψει τις ανάγκες της, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Κοµισιόν. Το µειωµένο ενδιαφέρον από την πλευρά των αγοραστών αυτή την περίοδο αντανακλάται και στην τιµή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, η οποία έφτασε στο υψηλότερο σηµείο της τον Ιανουάριο, στα 3,85 ευρώ, αλλά από τότε έχει καθοδική πορεία, φθάνοντας σήµερα τα 3,16 ευρώ.

Χαµηλές είναι και οι τιµές στην Ισπανία, όπου η µέση τιµή για το έξτρα παρθένο βρίσκεται στα 3,23 ευρώ, ενώ για το παρθένο στα 2,98 ευρώ. Στην Ιταλία οι τιµές διαµορφώνονται αυτή την περίοδο στα 4,15 ευρώ για το έξτρα παρθένο και στα 3,19 ευρώ για το παρθένο ελαιόλαδο. Να σηµειωθεί, επίσης, ότι τα στοιχεία τους τρεις πρώτους µήνες της καλλιεργητικής περιόδου 2017-2018 δείχνουν αύξηση 3% των ενδοκοινοτικών αποκτήσεων και 5% των εισαγωγών εκτός ΕΕ.

Τρεις µήνες από το έτος συγκοµιδής 2017-2018 (Οκτώβριος - ∆εκέµβριος 2017) οι παγκόσµιες εισαγωγές ελαιολάδου και πυρηνέλαιου αυξήθηκαν 2% στις ΗΠΑ και 1% σε Βραζιλία και Ιαπωνία, σύµφωνα µε τα στοιχεία του Φεβρουαρίου του ∆ιεθνούς Συµβουλίου Ελαιολάδου-IOC. Αντίστοιχα, στην ΕΕ κατά τους δύο πρώτους µήνες του έτους συγκοµιδής, οι εισαγωγές εκτός ΕΕ αυξήθηκαν κατά 40%, µε κύριες χώρες προέλευσης την Τυνησία, την Αργεντινή και το Μαρόκο. Βασίλης Νάνης

Στασιμότητα - Ασύμφορες οι πράξεις λένε οι συνεταιρισμοί στη Σητεία

Στασιµότητα στις πράξεις επικρατεί αυτή την περίοδο και για τους αγροτικούς συνεταιρισµούς της Σητείας, καθώς οι προσφορές που δέχονται κρίνονται ασύµφορες. Χαρακτηριστική περίπτωση ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Λιθινών Σητείας, η διοίκηση του οποίου αρνήθηκε την προσφορά ντόπιου εµπόρου στα 3,21 ευρώ το κιλό. Πρόκειται για διαγωνισµό που αφορούσε µια ποσότητα 60 τόνων ελαιολάδου οξύτητας 0,3.

Όπως αναφέρεται από τον συνεταιρισµό, τέτοια εποχή πέρυσι το ελαιόλαδο πουλιόταν στα 4,05 ευρώ, ωστόσο το ζήτηµα είναι ότι φέτος οι ποσότητες που είναι προς διάθεση στην αγορά είναι µεγαλύτερες. Ενδεικτικό είναι ότι ο συνεταιρισµός πέρυσι είχε µόλις 4 βυτία, δηλαδή λίγο πάνω από 100 τόνους, ενώ φέτος έχουµε 300 τόνους παραγωγή, αναφέρει η γραµµατέας της οργάνωσης Νεκταρία Παπαβασιλείου.

Να σηµειωθεί ότι αυτή την εποχή όποιες πωλήσεις ελληνικού ελαιολάδου γίνονται προς την Ιταλία πιάνουν τιµή περί τα 3,20 ευρώ το κιλό.

Χωρίς αποτέλεσµα έκλεισε για δεύτερη φορά και ο διαγωνισµός που προκήρυξε ο αγροτικός συνεταιρισµός Παλαικάστρου Σητείας στα τέλη του Ιανουαρίου –οπότε και κηρύχθηκε άγονος- για την πώληση ελαιολάδου 60 τόνων οξύτητας 0,8% και επαναλήφθηκε αυτές τις ηµέρες. «Μέχρι το µεσηµέρι της Τρίτης 27 Μαρτίου δεν υπήρχε καλή προσφορά από τους εµπόρους, οπότε θα περιµένουµε για αργότερα», σχολίασε ο πρόεδρος της οργάνωσης Σπύρος Παπαδάκης, τονίζοντας ότι η εν λόγω ποσότητα ελαιολάδου του συνεταιρισµού ανήκει στη ζώνη ΠΟΠ.


Πηγή: agronews.gr