Γράφει ο Γιάννης Μητράκος
Στην ιστορική Μονή Ζωοδόχου Πηγής ή Χρυσοπηγής Γόλας Γοράνων παρακολούθησαν, την Κυριακή των Βαΐων το εσπέρας (1η Απριλίου), οι Γορτύνιοι της Σπάρτης την Ακολουθία του Νυμφίου (Όρθρος της Μεγάλης Δευτέρας) με την οποία άρχισε η Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου.

Μέσα στην κατανυκτική ατμόσφαιρα του Καθολικού της Μονής οι προσκυνητές, μέλη και φίλοι του Γορτυνιακού Συνδέσμου Σπάρτης, είχαν την πνευματική ευκαιρία να παρακολουθήσουν την αρχή της πορείας του Θεανθρώπου προς το Σταυρό και τη ζωηφόρο Ανάστασή Του, με οδηγό τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Μπλάθρα (Γορτύνιο εκ μητρός). Στην Ακολουθία συμμετείχε ο διάκονος Παΐσιος Κολοκυθάς που ανήκει στην Αδελφότητα της Γόλας. Τους ύμνους έψαλλαν ο καλλίφωνος Ηγούμενος π. Ευστάθιος Πορφύρης με βοηθούς τους νεαρούς ιεροψάλτες Παναγιώτη Κωνσταντέλο και Μιχαήλ Σωτηρίου.

Στο τέλος της Ακολουθίας ο π. Γεώργιος μίλησε προς το εκκλησίασμα για τη σημασία της Μεγάλης Εβδομάδος, για την ανάγκη οι χριστιανοί να κάνουν έμπρακτη ομολογία πίστεως και να ακολουθούν στη ζωή τους τη διδασκαλία του Κυρίου, ενώ ξεχωριστή αναφορά έκανε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας και στους εξ Ανατολών κινδύνους. Ο Ηγούμενος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Γορτυνιακού κ. Ιωάννη Πετρόπουλο και όλους τους προσκυνητές γιατί για δεύτερη φορά επέλεξαν την Ιερά Μονή της Γόλας, προκειμένου να παρακολουθήσουν την Ακολουθία του Νυμφίου. Με καρδιακά λόγια εξλεφεασε τις ευχαριστίες του προς τον π. Γεώργιο τόσο για την παρουσία του , όσο και για το γεγονός ότι για δώδεκα συναπτά έτη είχε αναλάβει την ευθύνη του μοναστηριού, όταν αυτό δεν διέθετε μοναχική αδελφότητα, δημιουργώντας τις αναγκαίες υποδομές ώστε να είναι κατοικήσιμο. Ακολούθησε το παραδοσιακό μοναστηριακό κέρασμα στο αρχονταρίκι της Μονής.

Κατεβαίνοντας στο Ξηροκάμπι οι εκδρομείς σταμάτησαν στην κεντρική πλατεία, όπου στο κέντρο εστίασης «ΓΙΑΝΝΑΚΑ» είχε προγραμματιστεί νηστίσιμη συνεστίαση όλων των συμμετεχόντων. Η προσκυνηματική εκδρομή έκλεισε υπό τις ευχές όλων για Καλή Ανάσταση και Χαρούμενο Πάσχα.

Προσκυνηματική εκδρομή Γορτυνίων Σπάρτης

Γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος
Ο ήλιος μάς είχε πάρει καταπόδι καθώς ανηφορίζαμε το φιδωτό δρόμο του βουνού για τη Γόλα , απριλιάτικο απόγευμα , ανήμερα των Βαΐων . Η γης είχε στρώσει τα καλύτερα λουλουδάτα χαλιά της για να περνάμε εμείς και η άνοιξη είχε μυρώσει τον αέρα με αρώματα ακριβά.

Το ιστορικό και πανέμορφο μοναστήρι μας καρτέρεσε με το χτύπο από το ξύλινο σήμαντρο . Αντίκρυ ο Αγιο-Λιας του Ταΰγετου , μπαϊλντισμένος από τη μοναξιά της κορφής , μάζεψε τα τριμμένα ράσα του και ροβόλησε τον κατήφορο μέσα απ’ τα χιόνια . Με μια δροσερή πνοή του αέρα μπήκε ορμητικός μέσα στο καθολικό απ’ τη χαμηλή πορτούλα , τη στιγμή που ο ψάλτης διάβαζε:

«Ὁ Θεός ὁ Θεός μου, πρὸς σὲ ὀρθρίζω· ἐδίψησέ σε ἡ ψυχή μου, ποσαπλῶς σοι ἡ σάρξ μου ἐν γῇ ἐρήμῳ καὶ ἀβάτῳ καὶ ἀνύδρῳ».

Κανείς δεν είδε σε ποιο στασίδι ακούμπησε, όμως μαζί του αγαλλίασαν και οι μορφές των άλλων Αγίων ολόγυρα και ζωντάνεψαν τα χρώματα τα παλιά και τα ξεθωριασμένα και άστραψαν τα φωτοστέφανα στα κεφάλια τους και η Μονάκριβη Μάνα , η Παναγιά , από το Τέμπλο χαμογέλασε κι ο μικρός Χριστός στην αγκαλιά της ανασκίρτησε μπροστά σε τόσο κόσμο που για χάρη Του ήρθε να προσκυνήσει και να προσευχηθεί.

Ο Νυμφίος βγήκε από το παραπόρτι του Ιερού «Μὲ τ᾿ ἅγιο φῶς , ἀχνόφεγγο στεφάνι του , μὲ τὰ θεϊκά , χαμηλωμένα μάτια , μόνος» , τον καλοδέχτηκαν με συγκίνηση οι «γρηγορούσες» ψυχές, το θυμίαμα ανέβηκε ως τον Παντοκράτορα και οι τελευταίες ακτίνες του ήλιου που έμπαιναν απ’ τα παράθυρα γύρωθεν του τρούλου έκαναν το θυμίαμα να γίνεται νεφέλη που είχε αρπάξει τις ψυχές και τις είχε ανεβάσει στα ψηλά για να υμνήσουν τον Κύριο :

«Κύριε , η αλήθειά σου έως των νεφελών / και έως των νεφελών η αλήθειά σου / και η δύναμις αυτού εν ταις νεφέλαις…»

Η μυσταγωγία έλαβε τέλος μέσα σε κατάνυξη βαθιά, όμως απ’ έξω ένας ψάλτης κότσυφας κρυμμένος στα δέντρα του μοναστηριού δεν είχε ακόμα αποσώσει τη δικιά του ψαλμωδία.
Και του χρόνου! Καλή Μεγαλοβδομάδα! Καλή Ανάσταση!