Γράφει ο Γιάννης Μητράκος

ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ. Προσκυνηματική εκδρομή στην αγιοτόκο και ηρωοτόκο Δημητσάνα πραγματοποίησαν στις 22 Μαρτίου 2018, οι Γορτύνιοι της Σπάρτης, για να τιμήσουν τη μνήμη του προστάτη τους Νεομάρτυρα Αγίου Ευθυμίου του Νέου του εκ Δημητσάνης, ο οποίος την ημέρα αυτή του έτους 1814 αποκεφαλίστηκε στην Κωνσταντινούπολη «για του Χριστού την πίστη την Αγία».

Στον φερώνυμο ναό του στη Δημητσάνα, που έχει χτιστεί στη θέση του πατρικού του σπιτιού, τελέστηκε Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας, την οποία τέλεσε ο Αρχιμανδρίτης π. Ιάκωβος Κανάκης, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, συνεπικουρούμενος από τρεις ιερείς και τον διάκονο. Στο τέλος της Λειτουργίας ο π. Ιάκωβος μίλησε με συντομία για την αγία μορφή του Νεομάρτυρα Ευθυμίου, επαίνεσε τους Γορτύνιους της Σπάρτης για την ευλάβειά τους και πρόσφερε στον καθένα από ένα μικρό βιβλίο συγγραφέν από τον οικείο μητροπολίτη κ.κ Ιερεμία κι ένα τοπικό γλύκισμα.

Στη συνέχεια αναπτύχθηκε μικρό εκδρομικό πρόγραμμα που είχε ως εξής: Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Βαλτεσινίκου, όπου υποδέχθηκε τους εκδρομείς ο Βαλτεσινικιώτης μοναχός π. Δανιήλ. Ο π. Δανιήλ μίλησε για την ιστορία του μοναστηριού κι εν συνεχεία πρόσφερε στους επισκέπτες του τσάι, νηστίσιμα κουλουράκια και λουκούμια. Ακολούθησε προγραμματισμένο γεύμα στην ταβέρνα «ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ», που εξελίχθηκε σε κεφάτο γλέντι με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια στα οποία πρωτοστάτησε ο καλλίφωνος εφημέριος του χωριού π. Θέμης Δουρίδας.

Το απόγευμα οι εκδρομείς επισκέφτηκαν το υψηλότερο χωριό της Γορτυνίας τα ιστορικά Μαγούλιανα, πατρίδα του Φωτάκου Υπασπιστή του Κολοκοτρώνη, για να δουν κατά σειράν τούς ιερούς ναούς του Προδρόμου και της Παναγίας. Στον δεύτερο υπάρχει ένα από τα δύο καλύτερα ξυλόγλυπτα τέμπλα της Ελλάδας. Σειρά είχε μία σύντομη στάση στην γειτονική Βυτίνα για τον απογευματινό καφέ και την προμήθεια ντόπιων παραδοσιακών προϊόντων.

Η επιστροφή έγινε μέσα σε κλίμα κεφιού και χαράς στο οποίο συνέβαλαν οι κυρίες Λέλα Πλειώτα και Μαρία Λαμπροπούλου. Η πρώτη με τα αστεία ανέκδοτα που αποδίδει με μοναδικό τρόπο και η δεύτερη με την όμορφη ερμηνεία παραδοσιακών τραγουδιών.