ΣΠΑΡΤΗ. Την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του 5ου 12/θ Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης, μαθητές, μαθήτριες, εκπαιδευτικοί και γονείς εόρτασαν δημόσια την Επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821 και τίμησαν τους ήρωες και τις ηρωίδες που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν, πολεμώντας για την αποτίναξη του Οθωμανικού ζυγού.

Παράλληλα, εόρτασαν τον Ευαγγελισμό της Υπεραγίας Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας, διατρανώνοντας έτσι ότι ελληνισμός και ορθοδοξία αποτελούν έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες.

Την εκδήλωση ετοίμασαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α’ και της Στ’ τάξης, με τη βοήθεια των δασκάλων τους, κ.κ. Τριαντάφυλλης Δημάκου, Γεωργίας Μοίρα, Αργυρούλας Μαστρογιάννη και Παναγιώτη Κυριακούλια, ενώ τη μουσική επιμέλεια είχε η εκπαιδευτικός μουσικής του σχολείου, κ. Παναγιώτα Τζανάκου και την οπτική αφήγηση, ο εκπαιδευτικός πληροφορικής, κ. Απόστολος Καφετζής.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Διευθυντής του σχολείου κ. Φώτης Πολίτης, αφού συνεχάρη θερμότατα τους συντελεστές, για να τονίσει την επιβίωση του ελληνισμού στα 400 χρόνια σκλαβιάς, αναφέρθηκε στα λόγια του ομότιμου καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, Χρήστου Γιανναρά, ο οποίος μεταξύ των άλλων γράφει ότι οι μανάδες ανάβανε το καντήλι στην Παναγιά, ζυμώνανε πρόσφορο, κάνανε αγιασμό και πήγαιναν στην εκκλησιά, μεταγγίζοντας έτσι την ορθοδοξία στα παιδιά τους με το μητρικό τους γάλα.

Για την τιμή τού να είσαι Έλληνας στάθηκε στο ιδιότυπο καβαφικό ποίημα του Αλεξανδρινού ποιητή, «Επιτύμβιον Αντιόχου, βασιλέως Κομμαγηνής», όπου αναφέρεται: «το άριστον εκείνο, Ελληνικός - ιδιότητα δεν έχ’ η ανθρωπότης τιμιοτέραν• εις τους θεούς ευρίσκονται τα πέραν», δηλωτικό του ότι δεν μπορεί να αποδοθεί σε άνθρωπο πιο ιερή και αξιοσέβαστη ιδιότητα, καθώς ό,τι ανώτερο αποδίδεται μόνο στους θεούς.

Τελειώνοντας, υπογράμμισε ότι παρά την προσπάθεια πολιτικής διαχείρισης της θρησκευτικότητας των μαθητών/τριών, στο προοίμιο όλων των Ελληνικών Συνταγμάτων μέχρι σήμερα αναγράφεται: «Εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος» … και σε αυτή την τριαδικότητα ορκίστηκαν και οι αγωνιστές του 1821 για την επίτευξη του εθνικού οράματος, «εις του Χριστού την πίστην την Αγίαν και της Πατρίδος την Ελευθερίαν».