Πρόταση - λύση για ένα εντεινόμενο κοινωνικό πρόβλημα

Ελπίδα για τους μοναχικούς γέροντες των χωριών του δήμου Σπάρτης

ΣΠΑΡΤΗ. Πέρα απο ενδιαφέρουσα η πρόταση κατέθεσε ο επικεφαλής της Παράταξης «Ελπίδα» στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο κ Χρήστος Αλεξάκος δημιουργεί και συγκίνηση σε δεκάδες πολίτες που 'ήδη σπέυδουν να συμφωνήσουν και να ζητήσουν ρόλο στη προσπάθεια. Ο επικεφαλής της Παράταξης "Ελπίδα" θέτει το θέμα των ηλικιωμένων συνδημοτών που ζούν μοναχικά ίσως και απομονωμένα. Προτείνει την αξιοποίηση υποδομων που υπάρχουν για την ενσωαμ΄τωση των συνδημοτών και την φροντίδα τους σε συνεργασία και με την Τοπική Εκκλησία.

Η πρόταση απευθύνεται στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος αναμένεται να αντιδράσει στους γνωστούς χρόνους, και κοινοποιείται στον Μητροπολίτη κ. Ευστάθιο, στον πρόεδρο του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Παιδείας, Αξιότιμον κ. Θεμιστοκλή Πατσιλίβα και σε όλους τους Προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Σπάρτης.

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου,
1. Είναι γνωστά σε όλους μας τα προβλήματα που κατατρύχουν πολλαπλώς τους ηλικιωμένους κατοίκους όλων των οικισμών του Δήμου μας. Βεβαίως οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου μας, με την άριστη λειτουργία των ΚΑΠΗ που οφείλεται στις ορθά στοχευμένες και άοκνες προσπάθειες του Θέμη Πατσιλίβα καθώς και του προγράμματος ‘Βοήθεια στο σπίτι’, προσφέρουν τεράστιες υπηρεσίες και αξίζουν τα εγκάρδια συγχαρητήρια όλων μας.
2. Όμως, τα εγγενή προβλήματα των ηλικιωμένων συνδημοτών μας επιτείνονται στις περιπτώσεις που οι γέροντες ζουν μοναχικά και δυσκολεύονται να αντιδράσουν αποτελεσματικά για την ανάσχεση απειλούμενης ή αρχόμενης φυσικής ή άλλης καταστροφής π.χ σεισμού, πυρκαγιάς κλπ. Μια τέτοια περίπτωση είναι και του μοναχικού υπέργηρου συνδημότη μας, κατοίκου Καστορείου, ο οποίος προ 10-ημέρου περίπου, κινδύνευσε να καεί όταν το σπίτι του αποτεφρώθηκε επειδή δεν μπόρεσε να αντιδράσει σωστά και έγκαιρα κατά την εκδήλωση της πυρκαγιάς.
3. Ευτυχώς στην περίπτωση αυτή η τοπική κοινωνία ευαισθητοποιήθηκε και αντέδρασε σωστά και αποτελεσματικά. Ειδικότερα, κάποιος συνδημότης που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία
του πρόσφερε όλα τα οικοδομικά υλικά και τα μετέφερε επί τόπου. Οι τεχνίτες του χωριού οικοδόμοι, μαραγκοί, κτίστες, σιδεράδες, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κλπ με προεξέχοντα τον τοπικό σύμβουλο και μέλος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Βασίλη Χρ. Λαγανά, ο οποίος
χωρίς αμοιβή εργάζεται και συντονίζει και όλους τους συγχωριανούς που εργάζονται -επίσης χωρίς αμοιβή-για την ανοικοδόμηση της οικίας του άτυχου γέροντα συμπατριώτη μας. Όλοι τους είναι μέλη των Συλλογικών Φορέων του Καστορείου (Εμποροεπαγγελματικός, Φίλων Ταϋγέτου Η ΛΟΥΣΙΝΑ, Πολιτιστικού ο ΠΟΛΥΔΕΥΚΗΣ, Αθλητικού, Κυνηγητικού) και ήδη ο ατυχής γέροντας συμπατριώτης μας, επέστρεψε στο καινούργιο του σπίτι.
4. Κατόπιν των ανωτέρω ευλόγως αισθάνθηκα υπερήφανος, κ. Πρόεδρε, για την κοινωνική ευαισθησία των συγχωριανών μου και δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι το ίδιο, αν όχι και περισσότερο, κοινωνικά ευαίσθητοι είναι και οι κάτοικοι και όλων των άλλων χωριών του δήμου μας.

Κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου,

Η πρόνοια για τους γέροντες είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και δεν πρέπει να την αφήσουμε στην καλή προαίρεση των ιδιωτών. Γιαυτό, νομίζω πως, με την πολύτιμη συνεργασία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας και των κατά τόπους Εφημερίων της Εκκλησίας μας, αλλά προεχόντως με την ενεργό συμπαράσταση του Προέδρου του ΝΠΔΔ Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Παιδείας Θέμη Πατσιλίβα, μπορούμε να αμβλύνουμε το πρόβλημα, αν το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίσει τα εξής:

1) Σε όποιες πρώην Κοινότητες του Δήμου μας υπάρχουν κενά Κοινοτικά Γραφεία, να ενεργοποιηθούν οι εγκαταστάσεις νερού, φωτισμού και θέρμανσης και να μετατραπεί η χρήση τους σε καταλύματα Μοναχικώς Διαβιούντων Γερόντων και να δέχονται ΚΑΙ εκεί τις πολύτιμες υπηρεσίες από το προσωπικό του προγράμματος ‘Βοήθεια στο Σπίτι’. Στα καταστήματα αυτά που είναι στο κέντρο των οικισμών είναι πιο εύκολη, γρήγορη και αποτελεσματικότερη η παροχή βοήθειας από τους συγχωριανούς.
2) Την απόφαση για την προτεινόμενη λειτουργία των καταστημάτων αυτών να εκδίδει ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Παιδείας καθώς και την απόφαση παύσης της λειτουργίας τους.
3) Την εισήγηση για την εισαγωγή των γερόντων στα καταστήματα αυτά να την κάνει ο τοπικός Εφημέριος της Εκκλησίας και την απόφαση για την εισαγωγή τους να εκδίδει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος.

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε
Σας παρακαλώ για την άμεση εισαγωγή της παρούσης προτάσεώς μου στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο.
Μετά τιμής,
Χρήστος Κ. Αλεξάκος»