Γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος

Η διαρκώς αυξανόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και οι επεκτατικές βλέψεις της στο Αιγαίο και τη δυτική Θράκη , σε συνδυασμό με τις αλυτρωτικές βλέψεις της Αλβανίας (θέμα Τσαμουριάς , χάρτες της μεγάλης Αλβανίας μέχρι την Πρέβεζα) , των Σκοπίων (οικειοποίηση του ονόματος της Μακεδονίας και της ελληνικής ιστορίας , αλυτρωτικοί χάρτες μέχρι τη Λάρισα) και της Βουλγαρίας (Θράκη , Μακεδονία του Πιρίν) πιστοποιούν ότι η Ελλάδα , αν και είναι πιστό και αφοσιωμένο μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ , βρίσκεται περικυκλωμένη από γείτονες οι οποίοι , διαχρονικά , εποφθαλμιούν την εδαφική της ακεραιότητα . Δυστυχώς , για τις οικονομικές και στρατιωτικές συμμαχίες στις οποίες είμαστε ενταγμένοι η Ελλάδα έχει μόνο υποχρεώσεις και ΚΑΝΕΝΑ δικαίωμα .

Το αδιαμφισβήτητο αυτό γεγονός βάζει τη χώρα μας σε πρωταρχική υποχρέωση να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων και των συνόρων της διατηρώντας αξιόμαχες και επαρκείς αριθμητικά Ένοπλες Δυνάμεις . Κι επειδή ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας (μεταξύ άλλων) είναι εκείνος που καθορίζει ΚΑΙ το αξιόμαχο του Στρατού ΚΑΙ την αριθμητική του επάρκεια είναι απορίας άξιον ποιες άλλες σκοπιμότητες (εκτός των ψηφοθηρικών) επέβαλλαν , μέσα στις τελευταίες 10ετίες , τη διαρκή μείωση της στρατιωτικής θητείας , η οποία από τους 24 μήνες που ήταν κάποτε , έχει φτάσει σήμερα στους 9 , με ανοιχτή την προοπτική να πάει στους 6 !!!

Το γεγονός , μάλιστα , ότι καταγράφεται , ήδη από τη 10ετία του ’90 , διαρκής υπογεννητικότητα , δημογραφικό πρόβλημα και γήρανση του ελληνικού πληθυσμού, φαινόμενο το οποίο εντάθηκε δραματικά στα χρόνια των μνημονίων , χωρίς να διαφαίνεται κάποια ελπίδα ανάκαμψης (υπό τις παρούσες συνθήκες το 2060 θα είμαστε κατά 2 εκατομμύρια λιγότεροι) , κάνει τα πράγματα ακόμα πιο ανησυχητικά και δημιουργεί δυσμενέστερες προϋποθέσεις εθνικής άμυνας σε περίπτωση πολέμου .

Αν στα παραπάνω προσθέσουμε :

α) Την αιμορραγία της μετανάστευσης των νέων μας (500.000 Ελληνόπουλα βρίσκονται ήδη στην ξενιτιά, προκειμένου να επιβιώσουν και οι μισοί εναπομείναντες νέοι 18-35 ετών δηλώνουν έτοιμοι να φύγουν στο εξωτερικό )

β) Το καταπτοημένο ηθικό ενός φτωχοποιημένου από τα μνημόνια λαού και

γ) Την αφερεγγυότητα του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος ,
τότε προβάλλει η εικόνα μιας αδύναμης Ελλάδας , ανήμπορης να υπερασπίσει την ακεραιότητά της , γεγονός που οπωσδήποτε δυναμώνει τις διεκδικήσεις και της βλέψεις των «γειτόνων» (ιδιαίτερα της Τουρκίας) σε βάρος μας .

Βεβαίως ΚΑΝΕΙΣ εχέφρων δεν θέλει τον πόλεμο και ΟΛΟΙ θα επιθυμούσαμε μια μικρή χρονικά θητεία για τους στρατευμένους μας . Όταν όμως οι εθνικοί κίνδυνοι είναι πολλοί και μεγάλοι , θα ήταν καταστροφικό να στρουθοκαμηλίζουμε , κρύβοντας το κεφάλι μας στην άμμο και να προσποιούμεθα πως δεν υπάρχει το πρόβλημα αφού δεν το βλέπουμε .
Παρά τα ανοιχτά προβλήματα της στελέχωσης των Ενόπλων Δυνάμεων εξαιτίας της μείωσης των νεοσυλλέκτων κάθε σειράς αλλά και λόγω της πολύ μικρής θητείας , πρόσφατα υπήρξε κι άλλη μια εξέλιξη προς δυσμενή κατεύθυνση : Με απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμύνης καταργούνται κέντρα νεοσυλλέκτων σ’ ολόκληρη την Ελλάδα και πλέον οι στρατεύσιμοι θα κατατάσσονται αμέσως στις μονάδες πρώτης γραμμής στον Έβρο, τα νησιά και τη Βόρεια Ελλάδα . Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες θα δημιουργηθούν 23 ή 24 Σημεία Υποδοχής σε όλη την ελληνική επικράτεια, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα Κέντρα Εκπαίδευσης . Οι στρατευμένοι νέοι θα μένουν μόνο ένα με δύο 24ωρα στα Σημεία Υποδοχής και αμέσως θα τοποθετούνται στις μονάδες όπου θα παραμείνουν για το μεγαλύτερο μέρος της θητείας τους. . Με βάση τον επιτελικό σχεδιασμό τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων του στρατού ξηράς αναμένεται να μείνουν στο τέλος 8 -10 από 36 που ήταν πριν 3 χρόνια και περίπου 19-20 που είναι σήμερα.

Από μια πρόχειρη και ρηχή θεώρηση αυτό φαίνεται θετικό κι έτσι θέλει να το παρουσιάσει η κυβέρνηση . Όμως ποιος θα μπορούσε σοβαρά να υποστηρίξει μια τέτοια άποψη , ότι δηλαδή σε μονάδες που βρίσκονται στα σύνορα με το χέρι στη σκανδάλη κάθε στιγμή , μπορεί να γίνει επαρκής εκπαίδευση νεοσυλλέκτων κι ότι έμπειροι αξιωματικοί , βαθμοφόροι και οπλίτες θα αφήσουν τα καθήκοντα της διαρκούς ετοιμότητας κι επιφυλακής για να ασχοληθούν με τη βασική εκπαίδευση νέων στρατευσίμων ; Κι ακόμα : Αυτοί οι οπλίτες , που ανεκπαίδευτοι ρίχνονται κατευθείαν στην πρώτη γραμμή , ποια τύχη θα έχουν σε περίπτωση πολεμικού επεισοδίου ;

Η εκτίμηση ότι η κατάργηση των κέντρων κατάταξης κι εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων θα αποφέρει έσοδα 90 εκατομμυρίων , κατ’ έτος , στο δημόσιο ταμείο , δείχνει πως ο μοναδικός λόγος για το κλείσιμο των κέντρων κατάταξης είναι η συμμόρφωση με τις επιταγές των μνημονίων για εξοικονόμηση χρημάτων , ώστε να πληρώνονται τα μνημονιακά αφεντικά . Η εδαφική ακεραιότητα και ασφάλεια , η εθνική ανεξαρτησία και η αμυντική θωράκιση της χώρας υποτάσσονται (δυστυχώς) ωμά , κυνικά και βίαια στις μνημονιακές επιταγές των ξένων !!! Η εξάρτησή μας , πλέον , από τα ξένα στρατιωτικά , οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα μας έχει οδηγήσει σε πλήρη αδυναμία να διαμορφώσουμε και να ασκήσουμε εθνική , ελληνική εξωτερική πολιτική , με αποτέλεσμα να θέτουμε στην υπηρεσία των ξένων συμφερόντων ακόμα και τις ένοπλες δυνάμεις μας , τα εθνικά μας συμφέροντα και την εθνική άμυνα .

Αυτή είναι μια πολιτική που ΠΡΕΠΕΙ , ν’ αλλάξει , συνολικά , με εντολή του ελληνικού λαού . Το ξεχασμένο σύνθημα «Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ» πρέπει να ξαναγίνει σημαία για το καλό της Πατρίδας και του Λαού της .

Στρατός και Λαός αδερφωμένοι , μακριά από ξένους «Προστάτες» , με αξιόπιστη πολιτική ηγεσία ΜΠΟΡΟΥΝ να εγγυηθούν την επιβίωση του Έθνους , την ευημερία της Ελλάδας και την κατοχύρωση της λαϊκής κυριαρχίας !

Δυστυχώς , όλα δείχνουν πως μέσα στην πολιτική των μνημονίων , το Έθνος θα συρρικνώνεται διαρκώς και η Εθνική Ανεξαρτησία και Εδαφική Ακεραιότητα θα βρίσκονται σε διαρκή κίνδυνο . Οπότε , η οποιαδήποτε προσπάθεια λύσης των σύνθετων αυτών προβλημάτων θα περάσει , αναγκαστικά , μέσα από την πολιτική κρίση κι ετυμηγορία του ελληνικού λαού .

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr