ΓΥΘΕΙΟ. Την Τρίτη 20 Μαρτίου 2018 και ώρα 07:00 πμ το Παράρτημα Λακωνίας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης κλήθηκε να ξεκινήσει έρευνες για τον εντοπισμό του Αρχιμανδρίτη ιεροκήρυκατης Μητρόπολης Μάνης Ανδρέα Μπολοβίνου, ο οποίος αγνοείτο από το βράδυ της προηγούμενης μέρας κατά την διάρκεια καταιγίδας που έπληττε την ευρύτερη περιοχή του Γυθείου.

Η ενημέρωση της ομάδας έγινε από τον Επιπυραγό Κωνσταντίνο Γραφάκο ανεπίσημα, καθώς δεν είχε παρέλθει ο απαιτούμενος χρόνος από την εξαφάνισή του Αρχιμανδρίτη για την έναρξη επίσημης έρευνας και λόγω του μεγάλου τοπικού ενδιαφέροντος για τον αγνοούμενο.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν 14 μέλη της ΕΟΔ Λακωνίας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε περιοχή που υπέδειξε η Π.Υ. Γυθείου, σε μεγάλη ακτίνα 28 περίπου χλμ, με 4 αυτοκίνητα ΙΧ, 1 τετρακίνητο τζιπ ΙΧ, 1 μηχανή on-off και πεζοπόρα τμήματα. Ξεκίνησε στις 10:00 πμ και έληξε με την ενημέρωση της Π.Υ. Γυθείου ύστερα από τον εντοπισμό οχήματος στη θάλασσα και την ταυτοποίηση του οδηγού από τις αρχές.

Ο εντοπισμός του οχήματος έγινε από μέλη του πεζοπόρου τμήματος της ΕΟΔ Λακωνίας στην παραλία Καμάρες, καθώς παρατήρησαν στην άμμο σημάδια από τροχούς με κατεύθυνση το νερό.
Την ΕΟΔ Λακωνίας υποστήριζαν στην έρευνα δύο φίλοι μελών της ομάδας από το Γύθειο με drone, το οποίο και έστειλαν στην κατεύθυνση που έδειχναν τα σημάδια στην άμμο. Μέσω του drone εντοπίστηκε αυτοκίνητο σε απόσταση 70 - 80 μέτρα από την ακτή και σε βάθος περίπου 4 μέτρα (ανεστραμμένο).
Άμεσα ειδοποιήσαν το Λιμεναρχείο και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Γυθείου. Σημειώνουμε ότι οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή (Δευτέρα 19-3-2018 ώρα 19:30 με 19:45) ήταν ακραίες με καταιγίδα και ισχυρό άνεμο.

Η συνεργασία που είχαν τα μέλη της ΕΟΔ κατά την διάρκεια των ερευνών με τον Διοικητή της Π.Υ. Γυθείου, Αντιπύραρχο Χριστόδουλο Παπαμιχαήλ και τον Υποδιοικητή Επιπυραγό Κωνσταντίνο Γραφάκο ήταν άριστη..

Το Διοικητικό Συμβούλιο και τα Μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Λακωνίας σε ανακοίνωσή τους εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντος αλλά και στην τοπική κοινωνία στην οποία ήταν πολύ αγαπητός.

Φωτογραφίες: Studio Mani - Κουλουριανάκος