ΣΠΑΡΤΗ. Τα ARISTOLEO Awards 2018 είναι ένας διεθνής διαγωνισμός διαφορετικός από όλους τους υπόλοιπους, γιατί δεν επικεντρώνεται στα γευστικά χαρακτηριστικά αλλά στα υψηλά ευεργετικά συστατικά που έχουν οι επιτραπέζιες ελιές για την ανθρώπινη υγεία.

Τα υγειοπροστατευτικά αυτά συστατικά είναι πλέον μετρήσιμα με την μέθοδο του Μαγνητικού Πηρυνικού Συντονισμού (NMR ) και έχουν αναπτυχθεί από Έλληνες επιστήμονες στην Φαρμακευτική σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Dr.Prokopios Magiatis’ Lab) σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά Τμήματα του εξωτερικού.

Η μέθοδος αυτή έχει αναπτυχθεί από τον καθηγητή κ. Μαγιάτη Προκόπη, την καθηγήτρια κ. Μέλλιου Ελένη καθώς και όλη την ερευνητική ομάδα τους στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τα ευεργετικά αυτά συστατικά που αφορούν τις επιτραπέζιες ελιές ονομάζονται φαινόλες, με κυρίαρχες την Υδροξυτυροσόλη και την Τυροσόλη.

Οι φαινόλες αυτές είναι πανίσχυρα μικροσυστατικά που ανήκουν στα φυσικά αντιοξειδωτικά, διαθέτουν σημαντική βιολογική δράση και τους έχουν αποδοθεί αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, καρδιοπροστατευτικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες.

Παράλληλα έχει μπει σε εφαρμογή ο Ευρωπαικός Κανονισμός 432 / 2012 όπου τα συστατικά αυτά όταν περιέχονται από ένα ποσοστό και πάνω ( όριο ), μπορούν τα προϊόντα αυτά να φέρουν ισχυρισμό υγείας (Health claim) με σαφείς ενδείξεις υγειοπροστατευτικότητας.

Το όριο του Ευρωπαικού κανονισμού είναι > 5mg Υδροξυτυροσόλης και Τυροσόλης.

Ο διεθνής διαγωνισμός ARISTOLEO Awards 2018 βασίζεται στις υψηλότερες τιμές που θα λάβει το κάθε δείγμα επιτραπέζιας ελιάς στην συνολική ποσότητα φαινολικών ενώσεων όπως μετρήθηκε με τη μέθοδο NMR .

Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε στις 17 Μαρτίου 2018 και τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά για τους βιολογικούς ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, με μια διπλή μεγάλη βράβευση για τις επιτραπέζιες ελιές μας σε σχέση με όλα τα δείγματα που αναλύθηκαν.

ΤΕΛΙΕΣ ελιές - ΟVER ALL - ΤΟP GOLD ΑWARD - ΧΡΥΣΟ ΒΡΑΒΕΙΟ 1η θέση

ΒΑΛΣΑΜΙΚΕΣ ελιές - GOLD GREEN ΑWARD - ΧΡΥΣΟ ΒΡΑΒΕΙΟ 2η θέση

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή η διπλή αυτή βράβευση γιατί δικαιώνει την προσπάθεια των συμπατριωτών μας επί 26 χρόνια στην παραγωγή εξειδικευμένων βιολογικών προϊόντων, που εκτός από τις πολλές βραβεύσεις παγκοσμίως για τα γευστικά χαρακτηριστικά τους (φτάνοντας τα 77 συνολικά βραβεία), βραβεύονται πλέον και για τα υγειοπροστατευτικά συστατικά τους και μάλιστα με την υψηλότερη περιεκτικότητα από όλες τις επιτραπέζιες ελιές παγκοσμίως, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Βάσει των αναλύσεων με την μέθοδο αυτή, μαζί με την βράβευση, προκύπτει ότι η ημερήσια κατανάλωση μόλις 3 επιτραπέζιων ελιών μας, υπερβαίνει κατά πολύ το όριο που θέτει ο Ευρωπαικός Κανονισμός και κατά συνέπεια βοηθούν την ανθρώπινη υγεία.

[ Sakellaropoulos organic farming - ΤΟP GOLD Award & GOLD GREEN Award - ΑRISTOLEO Awards 2018

A great honorable distinction for Sakellaropoulos Organic Farming at ARISTOLEO AWARDS 2018, for the highest contents of health-protective properties, found in our table olives, worldwide.

ARISTOLEO AWARDS 2018 is a national competition that differs from others, because it doesn’t focus on the taste but on the beneficial properties found in table olives and their impact on human health.

These health-protective properties are now measurable with the Nuclear Magnetic Resonance (NMR) method that has been developed by Greek scientists at the Faculty of Pharmacy of the National and Kapodistrian University of Athens (Dr.Prokopios Magiatis’ Lab), who collaborated with other university departments worldwide.
This method has been developed by professor Magiatis Prokopios, professor Eleni Melliou as well as their research team at the National and Kapodistrian University of Athens.
These health beneficial properties that are found in table olives are called phenols, with tyrosol and hydroxytyrosol being some of the most important.

The phenols are mighty microingredients that are basically natural antioxidants and have an important biological activity. They seem to have anti-inflammatory, antioxidant, heart protective and neuroprotective effects on humans.

Also, the European Regulation 432/2012, which is currently in effect, states that if a product has certain concentration of these ingredients, it is eligible to acqure a health claim. The limit of these properties, as stated in the regulation, is more than 5 mg of tyrosol and hydroxytyrosol combined per kilogram of a product.

The international ARISTOLEO AWARDS 2018 competition, awarded olive samples that have the highest concentration of combined tyrosol and hydroxytyrosol, as measured with the use of the NMR method.

It was concluded on March 17, 2018 and the results are fascinating for Sakellaropoulos Organic Farming, with a double award for our table olives TELIES.

TELIES olives - ΟVER ALL - ΤΟP GOLD ΑWARD - 1st place

BALSAMIKES olives - GOLD GREEN ΑWARD - 2nd place


This award is a tremendous honor because it is a recognition of our efforts for 24 continuous years, to produce specialized organic products, that besides their many awards worldwide for their taste(reaching 77 total awards) , they are now getting awarded for their health beneficial properties, with the highest concentration of all the table olives tested worldwide, second year in a row.

Based on the NMR analysis results, the daily consumption of 3 of our table olives, exceeds the limit of the EU regulation, therefore improving human health].

George Sakellaropoulos
Organic Farming
Sparta Lakonia Greece
27310-81118
693-2309909
Ε - mail: geosakel@gmail.com
Site: www.bioarmonia.gr