ΛΑΚΩΝΙΑ. Η Λακωνία πνίγεται από κάθε πλευρά… Τα βουνά της απειλούνται, τα ποτάμια της δηλητηριάζονται, η γη της υποβαθμίζεται περιβαλλοντικά. Μεγάλα συμφέροντα φαίνεται ότι προωθούν συγκεκριμένες λύσεις σε ζητήματα ενέργειας, απορριμμάτων και υδάτων. Την ίδια στιγμή οι πολίτες ανησυχούν και προβληματίζονται ενώ οι εκπρόσωποι των Λακώνων δείχνουν ικανοποιημένοι από την κατάσταση. Αν δεν η΄ταν ικανοποιημένοι θα είχαν αντιδράσει...
Η Λακωνία είναι ένας Νομός που «βράζει»…

Μονεμβάσια: Κίνδυνος πυρκαγιάς από ένα εκτεταμένο δίκτυο με πυλώνες υψηλής τάσης

Την Τρίτη, 20 Μαρτίου, εκπρόσωποι των 32 συλλόγων και φορέων που ζητούν την παράκαμψη της Χερσονήσου του Μαλέα κατά την υλοποίηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Πελοποννήσου, είχαν συνάντηση με τον Τομεάρχη Ενέργειας της Ν.Δ., Κώστα Σκρέκα.

Στη συνάντηση, συγκεκριμένα, συμμετείχαν οι εξής:

Γιώργος Ν. Δερμάτης, ιστορικός, δρ. Πανεπιστημίου Louvain la Neuve του Βελγίου, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Συλλόγου "ΑΡΤΕΜΙΣ"

Παναγιώτης Γράφος, μηχανικός, Πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρηματιών Μονεμβασίας

Καλλιόπη Λιβανού, δημοσιογράφος, Γραμματέας της Ομοσπονδίας Βατικιώτικων Συλλόγων Αττικής

Σπύρος Πετρολέκκας, χωροτάκτης - πολεοδόμος, μέλος του συλλόγου "ΑΡΤΕΜΙΣ".

Κατά τη συζήτηση που διεξήχθη, ο κ. Σκρέκας, αφού ενημερώθηκε αναλυτικά για το ιστορικό της υπόθεσης, εξέφρασε την απορία του για το γεγονός ότι από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον ΑΔΜΗΕ επιλέγεται η όδευση εναέριου δικτύου 27 χιλιομέτρων με πυλώνες υψηλής τάσης κατά μήκος του Δήμου Μονεμβασίας, όταν υπάρχει η λύση της παράκαμψης της Χερσονήσου του Μαλέα, με σταθμό αντιστάθμισης στα Κύθηρα, κάτι που γίνεται ασμένως αποδεκτό τόσο από τις τοπικές Αρχές, όσο και από την τοπική κοινωνία, ενώ θα συμβάλλει και στην αναγκαία ενεργειακή αναβάθμιση των Κυθήρων.

Επίσης, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για το εκτεταμένο δίκτυο με πυλώνες υψηλής τάσης που σχεδιάζεται, όσον αφορά τον κίνδυνο πυρκαγιάς που αυτό ενέχει, και μάλιστα σε μια περιοχή που πλήρωσε βαρύ τίμημα τον Ιούλιο του 2015.

Ενημερώθηκε δε για το ότι κατά των εν λόγω σχεδιασμών έχουν ταχθεί και οι τρεις βουλευτές του νομού Λακωνίας (κκ. Αραχωβίτης, Δαβάκης, Γρηγοράκος), η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Δήμος Μονεμβασίας, ενώ εκκρεμούν τρεις (3) προσφυγές στο ΣτΕ, μία του Δήμου Μονεμβασίας και δύο του συλλόγου "ΑΡΤΕΜΙΣ".
Δεσμεύθηκε, τέλος, να εξετάσει σε βάθος την υπόθεση.


Μεγαλόπολη: Ώρα ευθύνης

Η Επιτροπή Αγώνα Μεγαλόπολης τονίζει την ανάγκη προστασίας της ευρύτερης περιοχής που δεν πρέπει να μετατραπεί σε σκουπιδότοπο.
Συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής:
«Να μην επιτρέψουμε να πραγματοποιηθούν οι εγκληματικοί σχεδιασμοί για την περιοχή μας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κυνικά και δια στόματος Πρωθυπουργού, ανακοίνωσε από το βήμα του «Αναπτυξιακού» Συνεδρίου στην Τρίπολη, ότι θα ολοκληρώσει τους σχεδιασμούς πολλών δεκαετιών. Θα πουλήσει το Ενεργειακό Κέντρο Μεγαλόπολης (Μονάδες και ορυχεία) και θα μετατρέψει την ευρύτερη περιοχή σε απέραντο σκουπιδότοπο.
Άλλα κυβερνητικά στελέχη από το ίδιο βήμα μας προέτρεψαν αφού αποδεχτούμε τη μοίρα μας, να διανθήσουμε τον σκουπιδότοπο με αρωματικά φυτά και χασισόδεντρα.
Μια μέρα μετά το συνέδριο, η Διοίκησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου (Δυνάμεις Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ) ομολόγησε αυτό που κάνει από καιρό, ότι υπηρετεί αυτήν την προοπτική. Διακήρυξαν κατηγορηματικά ότι ασχολούνται πλέον με τη μεταλιγνιτική περίοδο και πως σ’ αυτό ταυτίζονται απόλυτα με το Δήμο Μεγαλόπολης όπου από καιρό είναι σε ανοιχτή γραμμή. Δεν είχαν πρόταση για το τι θα καλλιεργήσουμε, μάλλον τους πρόλαβε η κυβέρνηση.
Όσοι λαϊκοί άνθρωποι και εκπρόσωποι λαϊκών φορέων πήγαν στο «Αναπτυξιακό» Συνέδριο πιστεύοντας ότι θα συζητήσουν για λαϊκά προβλήματα, κατάλαβαν με απαξιωτικό και προσβλητικό τρόπο ότι βρέθηκαν σε εχθρικό περιβάλλον. Εκεί είχαν θέση μόνο οι εκπρόσωποι των μεγάλων συμφερόντων.
Την ίδια χρονική περίοδο ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ και άλλα στελέχη του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού έκαναν δηλώσεις υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων.
Οι εξελίξεις τρέχουν.
Δεν δικαιολογούνται πλέον καθυστερήσεις εφησυχασμοί και αυταπάτες.
Να σπάσουμε εδώ και τώρα την αδράνεια και να οργανώσουμε τον αγώνα μας.
Να συγκροτήσουμε τώρα το μέτωπο των κοινωνικών δυνάμεων που πλήττονται.
Οι εργαζόμενοι στο Ενεργειακό Κέντρο, προτού γίνουν πρώην, να συγκαλέσουν άμεσα Γενικές συνελεύσεις και να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις με συγκεκριμένα μέτρα και προοπτική κλιμάκωσης.
Οι υπόλοιποι λαϊκοί φορείς, επαγγελματικοί, πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι, σύλλογοι συνταξιούχων, οι τοπικές κοινότητες, οι πάντες, πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε μαζικές διαδικασίες και να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις.
Πρέπει χωρίς καθυστερήσεις, όλες οι λαϊκές δυνάμεις να βρεθούμε σύντομα σε καλά προγραμματισμένους και συντονισμένους αγώνες με προοπτική κλιμάκωσης.
Να αναζητήσουμε από τώρα ευρύτερη στήριξη.
Οργανωνόμαστε – παλεύουμε και θα νικήσουμε.
Όχι στην πώληση του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης.
Όχι στη μετατροπή της ευρύτερης περιοχής σε σκουπιδότοπο.
Όχι στην υπογραφή της ΣΔΙΤ με τη ΤΕΡΝΑ.
Η γη των εξαντλημένων ορυχείων να αποκατασταθεί, να γίνουν οι αναγκαίες υποδομές (δρόμοι, δίκτυα νερού, ρεύματος κ.α.) και να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία».

Για την Επιτροπή Αγώνα Μεγαλόπολης

Συνδικάτα: Ενέργειας – Οικοδόμων – Ιδιωτικών Υπαλλήλων.
Σωματεία: Συνταξιούχων ΙΚΑ – ΔΕΗ – Δημοσίων Υπαλλήλων.

Αναγνωστόπουλος Νίκος - Αναστασόπουλος Άκης - Ανδριανός Ηλίας - Βελισάρης Ηλίας - Βεργέτης Ηλίας - Γεωργαντάς Γεώργιος - Γούργαρης Βαγγέλης - Δούμουρας Πέτρος - Κουκουλά Χριστίνα -Λαμπρόπουλος Παναγιώτης - Μαράκας Θανάσης - Μπουγιούκου Μαρία - Μπουρσιάνης Γιάννης - Παγανός Κώστας - Παναγουλοπούλου Λίλα - Σταθουλόπουλος Ηλίας - Σταθουλόπουλος Νώντας.


Σκάλα: Ο Ευρώτας ρυπαίνεται

Με αφορμή την ολοένα και αυξανόμενη ρύπανση που παρατηρείται στον ποταμό Ευρώτα τα τελευταία χρόνια και την ανάγκη για άμεση λύση του προβλήματος, ο Δήμος Ευρώτα διοργανώνει ανοιχτή συζήτηση με θέμα: «Η μόλυνση του Ποταμού Ευρώτα, Προτάσεις Παρέμβασης» την Παρασκευή 23 Μαρτίου, ώρα 19:00 στο Πνευματικό Κέντρο Σκάλας.
Η Δημοτική Κοινότητα Σκάλας καλεί όλους να ενώσουν τα χέρια για να σωθεί ο Ευρώτας.


Σπάρτη: Ο ΧΑΔΑ στο Αφισσού, λειτουργούσε, λειτουργεί… (και θα λειτουργεί;)

Έντονη είναι η ανησυχία των πολιτών για την συνεχιζόμενη λειτουργία του ΧΑΔΑ στο Αφισσού Σπάρτης. Όλα δείχνουν ότι το έργο αποκατάστασης μπορεί να μην καταλήξει σε ολική αποκατάσταση αλλά σε επικάλυψη των βουνών από σκουπίδια που υπάρχουν εκεί. Η ευθύνη της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας είναι πλέον μεγάλη, όσο και του Δήμου Σπάρτης και του ΦΟΔΣΑ, ενώ οι πολίτες αναρωτιούνται αν υπάρχουν αρχές που ελέγχουν όσους καταστρέφουν συστηματικά το περιβάλλον. Το πρόσφατο θλιβερό και επιζήμιο γεγονός της διάχυσης λυματολάσπης σε χείμαρρους και ελαιώνες της περιοχής δεν θα είναι το τελευταίο. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάτω από το χώμα στον ΧΑΔΑ καίνε σκουπίδια με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για το περιβάλλον. Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες θεωρούν ότι αποκατάσταση του ΧΑΔΑ σημαίνει την σε μεγάλο βαθμό απαλλαγή του από τα «ενεργά» σκουπίδια και όχι το θάψιμό τους από τον εργολάβο που έχει αναλάβει την αποκατάσταση. Επίσης εκτιμούν ότι αποκατάσταση του ΧΑΔΑ σημαίνει πλήρη και ολοκληρωτική παύση της χρήσης του.

Υπάρχουν φόβοι ότι σε παρακείμενο σημείο θα συνεχίσει να λειτουργεί χώρος εναπόθεσης ενώ ο ΧΑΔΑ θα έχει αποκατασταθεί.