Γράφει ο Χρόνης Πολυχρονίου

Δυσανασχετούν ορισμένοι προοδευτικοί άνθρωποι, για το κατά πόσον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και πρεσβεύει μια αριστερή, προοδευτική, Ευρωπαϊκή διακυβέρνηση. Ιδιαίτερα με όλα όσα διαλαλούσε κάποτε προεκλογικά και την μετέπειτα προσγείωσή του στην ‘αυταπάτη’ της Μνημονιακής πραγματικότητας. Προφανώς και δεν πρέπει να ξεχνάνε όλοι αυτοί, τι παρέλαβε τότε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και πόσο σκληρό αποδείχτηκε το καθεστώς των δανειστών – εκβιαστών που μας εξουσιάζει. Δεχόμαστε το Μνημόνιο ή έξω. Η υπαναχώρηση τότε, το 2015, ήταν πράξη καλώς ή κακώς, απροκάλυπτου εξαναγκασμού. Και πάντως ο αρχικός αυτός επώδυνος συμβιβασμός του 2015 από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν στρατηγικός, δεν ήταν μόνιμος, δεν είχε ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Έτσι είναι άδικο να αρνείσαι από ένα κόμμα την ιδεολογική ταυτότητα που υπηρετεί, μετά μάλιστα τα όσα με επιτυχία έχει εξασφαλίσει για τους μη προνομιούχους Έλληνες. Δηλαδή τι άλλο έχει στο μυαλό του ο καθένας από εμάς, για να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία? Να μειώσει τους φόρους των …επιχειρήσεων. Εντάξει, θα το κάνει, όταν έλθει η ώρα του. Λοιπόν ακούστε.

Το αριστερό κίνημα στην Ελλάδα έχει δύο ιστορικούς σταθμούς: το έπος της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944, με την ίδρυση του ΕΑΜ, και την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 που έφερε την Αριστερά για πρώτη φορά στη διακυβέρνηση της χώρας σε μια πολύ κρίσιμη καμπή. Η κυβέρνηση αυτή έμελλε να διαχειριστεί σχεδόν όλα τα μεγάλα κρίσιμα εθνικά θέματα που θα καθορίσουν το στίγμα της Ελλάδας τον 21ο αιώνα: Παράλληλα, ανέλαβε τη δύσκολη αποστολή να οδηγήσει τη χώρα, από τα πρόθυρα της χρεοκοπίας και το Grexit, στην ανάκαμψη της οικονομίας και την έξοδο από τα Μνημόνια και την επιτροπεία.

Παρά τις δυσκολίες, η κυβέρνηση επιτέλεσε ένα τιτάνιο έργο: Βελτίωσε σχεδόν όλους τους οικονομικούς δείκτες. Η ανεργία μειώθηκε κατά επτά μονάδες, αν και παραμένει υψηλή. Ρεκόρ αύξησης των εξαγωγών, ρεκόρ αύξησης στον τουρισμό. Πρωτιά της χώρας μας στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Ένταξη εκατοντάδων χιλιάδων ανασφάλιστων στο ΕΣΥ. Προστασία της πρώτης λαϊκής κατοικίας. Διανομή για δεύτερη χρονιά κοινωνικού μερίσματος και αναδιανομή εισοδημάτων στους οικονομικά ασθενέστερους. Και δεν περιέκοψε, όπως οι προηγούμενοι, μισθούς και συντάξεις. Σταθερό είναι εξάλλου το μέτωπο της κυβέρνησης απέναντι στη γάγγραινα της διαπλοκής και της διαφθοράς. Παρά τη λυσσαλέα αντίδραση των συμφερόντων που θίγονται, η κυβέρνηση δεν αφήνει περιθώρια συμβιβασμού ή συγκάλυψης της ανομίας που επικρατούσε.
Το έργο και η αντοχή αυτής της κυβέρνησης δεν διέψευσαν μόνο τις προσδοκίες του κατεστημένου για την περίφημη «σύντομη αριστερή παρένθεση», αλλά κατέρριψαν τον μύθο ότι η Αριστερά είναι ανίκανη να αναλάβει ευθύνες διακυβέρνησης. Το μπλοκ των ισχυρών συμφερόντων που επί δεκαετίες στήριξαν το σύστημα διακυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι έχασε το μονοπώλιο της εξουσίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που επικύρωσε δύο φορές την πολιτική του σε ισάριθμες εκλογικές αναμετρήσεις, ήρθε για να μείνει. Ας το αποδεχτούν επιτέλους.

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr