ΛΑΚΩΝΙΑ. O Πρόεδρος της Ένωσης Βιοακαλλιεργητών Λακωνίας Δημήτρης Καραμπάσης, ρωτά και ξαναρωτά «τι κρύβεται πίσω από τον ότο Α.Τ.Α.Κ.» αλλά απάντηση δεν παίρνει από κανέναν. Επανέρχεται με νέα επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Στην πρόσφατη ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, αναφορικά με την αναγραφή του Α.Τ.Α.Κ. στην ΕΑΕ 2018, στην τελευταία παράγραφο αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι:

«Η υποψήφια για την αναγραφή του Α.Τ.Α.Κ. έκταση ενδεχομένως να μεταβάλλεται ετησίως ως προς τη γεωμετρία, το εμβαδόν και το μέγεθος της επιλεξιμότητάς της, από ανθρωπογενείς ή φυσικές αιτίες, καθώς και από τις υποδείξεις των παραγωγών κατ’ έτος βάση της παραγωγικής δραστηριότητας».

Ο Δ. Καραμπάσης αναφέρει ότι οι αρμόδιοι περιγράφουν τι έχει γίνει με τον παράνομο κατακερματισμό των αγροτεμαχίων από το 2014, εις βάρος των Αγροτών με τις πλάτες του Υπουργείου. «Ξεχάσατε να μας πείτε ότι αρχικά όταν εφαρμόσατε το σάπιο μηχανογραφικό χαρτογραφικό σύστημα τα αγροτεμάχια πήγαιναν και βόλτα στη διπλανή πόλη ή χωριό, και μετά προέκυψαν όλα αυτά που επικαλείσθε. Για όλα αυτά οφείλετε να δώσετε εξηγήσεις. Τα όσα επικαλείται ο ΟΠΕΚΕΠΕ και περιγράφονται ανωτέρω καθώς και στην ανακοίνωσή του, είναι αθλιότητες και προκαλεί! Φτάνει πια! Ως εδώ!»

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Λακωνίας ρωτά τον Υπουργό: «Κύριε Υπουργέ, τι θα γίνει με τα αγροτεμάχια τα οποία ενώ δηλώθηκαν σαν ένα, ξαφνικά βρέθηκαν να μην είναι ένα αλλά 4,5, 7….ν αγροτεμάχια; Το αρχικό αγροτεμάχιο έχει Α.Τ.Α.Κ. και δικό του 13ψήφιο στο ΟΣΔΕ. Τα κομμάτια που προέκυψαν από τον κατακερματισμό έχουν πάρει δικό τους 13ψήφιο από το «Νονό» τους, που είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά δεν έχουν Α.Τ.Α.Κ. Θα εξακολουθήσει να ισχύει ο ένας Α.Τ.Α.Κ ή θα έχουμε 4,5,7….ν Α.Τ.Α.Κ.; Καλείσθε να απαντήσετε άμεσα.

Πρόσφατα κ. Υπουργέ, διάβασα ένα δημοσίευμα που αφορούσε τα προγράμματα που τρέχουν, το οποίο έλεγε «Οι αγρότες πιστώνονται τα προγράμματα, οι σύμβουλοι τα οφέλη», το οποίο ισχύει και οφείλετε να το διερευνήσετε. Αυτό, καθώς και πολλά άλλα προέκυψαν, διότι με τον τρόπο που νομοθετείτε, δημιουργήσατε μια στρατιά εν δυνάμει δικαιούχων και ένα καρτέλ με τιμές ταρίφας για κατάθεση φακέλου αρχικά, ανεξάρτητα ύψους επένδυσης και στη συνέχεια, ποσοστά επί του ύψους της επένδυσης. Αυτό μου θυμίζει τις «νόμιμες» προμήθειες ήτοι ολίγον Siemens, ολίγον Novartis, ολίγον Μετρό και πάει λέγοντας! Για τυχόν όμως αποτυχία του έργου, πάλι θα φταίει ο «έρμος λαός»… Αυτό όμως για να το κάνεις, χρειάζεται πολίτική βούληση. Έτσι δεν είναι;

Επίσης διαβάζω ότι κάποιοι πούλησαν το αναπόσβεστο τρακτέρ τους, για να επιδοτηθούν για αγορά καινούργιου μέσα από τα σχέδια βελτίωσης και αυτό αναμένεται να θεωρηθεί ως «τεχνική λύση» για δημιουργία των προϋποθέσεων ένταξης. Εσείς κ. Υπουργέ, πόσες «τεχνικές λύσεις» γνωρίζετε μέχρι σήμερα; Και αυτό πολιτική βούληση ή να μη το σκαλίζω που λέει και ένας φίλος;

Πάντως, έως σήμερα, παρότι έχουν περάσει πέντε ημέρες, δεν πήρε κανείς σας θέση όσον αφορά την εμπλοκή του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης με το θέμα Α.Τ.Α.Κ.».

Καταλήγει δε ως εξής: «Μην ξεχνάτε ότι η πρόσκληση για την παρουσία όλων σας (ΥΠΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ) που έχει γίνει εγγράφως από τον Μάρτιο του 2017, ανανεώθηκε πριν από περίπου ένα μήνα στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου και αναμένουμε την αποδοχή από πλευράς σας για κάθοδό σας στη Λακωνία».