Γράφει ο Θάνος Ορφανός*

Ο λόγος που παρείχα κριτική υποστήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Γενάρη του 2015, (χωρίς να ταυτιστώ απόλυτα με την εν λόγω πολιτική δύναμη, επειδή διείδα τον λαϊκισμό και την δημαγωγία που χρησιμοποιούσε, μέσα από την αντίφαση των δηλώσεων της ηγεσίας του), είναι διότι πίστεψα πως μέσα από τη ρητορική του για αλλαγή πορείας, με στόχο την ανεξαρτησία, τη λευτεριά και τη δικαιοσύνη, θα μπορούσε να συμβάλει στην καλλιέργεια της δημοκρατικής συνείδησης των Ελληνίδων και των Ελλήνων.

Σήμερα είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως ο αντιμνημονιακός λαϊκισμός είτε από τα δεξιά είτε από τα αριστερά απέτυχε.
Από τη μια πλευρά ακούγαμε το Σαμαρά να λέει «δεν θα συναινέσω στο λάθος» και από την άλλη τον ΣΥΡΙΖΑ να χαρακτηρίζει τα μνημόνια ταξικά λέγοντας «θα τα σκίσω με ένα νόμο και ένα άρθρο».
Και έπραξαν τα αντίθετα.

Η ελληνική κοινωνία είναι διχασμένη και εξαθλιωμένη στα χρόνια της κρίσης και οι πολίτες δεν πιστεύουν τίποτα και κανέναν.

Και αυτό συμβαίνει γιατί η λογική της δεξιάς και της παραδοσιακής αριστεράς δεν προσβλέπει στην εθνική και κοινωνική συμφιλίωση.

Ακόμα στη χώρα μας επικρατούν κατάλοιπα, ταμπού και προκαταλήψεις.
Με την κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού αναμφίβολα ο λαός μας έχει χάσει όχι μόνο πράγματα υλικής αξίας αλλά και πνευματικής και πολιτιστικής.
Εξ αυτών των λόγων αποτελεί αναγκαιότητα η καλλιέργεια πολιτικής, δημοκρατικής, φορολογικής, κοινωνικής και εθνικής συνείδησης του λαού μας.
Τότε μόνο θα απομονωθούν τα άκρα και οι ακτιβιστές.

Αλλά σήμερα με την πολιτική της λιτότητας που εφαρμόζεται, με την εδραίωση ενός άναρχου καπιταλισμού που οδηγεί στον ατομικισμό, με ένα πολιτικό σύστημα που στηρίζεται στις πελατειακές σχέσεις, με τα σκάνδαλα να μονοπωλούν τη δημόσια συζήτηση, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων απαξιώνουν την πολιτική και γυρνούν την πλάτη στους πολιτικούς.

Κακά τα ψέματα παρόλο που τα μνημόνια προκάλεσαν τη φτωχοποίηση του λαού, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για τον εκσυγχρονισμό και για το νοικοκύρεμα.
Αυτό, αν το συνειδητοποιήσουμε, μπορούμε να πετύχουμε πολλά.

* Φοιτητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr