ΛΑΚΩΝΙΑ. Σημαντικά πολιτικά πρόσωπα σε Λακωνία και Πελοπόννησο τόσο από τον χώρο της κεντρικής Πολιτικής, της Αυτοδιοίκησης αλλά και της Οικονομίας ελέγχουν την Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας για την υστέρηση, την εξαίρεση, την εγκατάλειψη και την εξαπάτηση της Λακωνίας!

Κομματικά στελέχη της Ν.Δ. ξεσπαθώνουν κατά της Ντίας Τζανετέα ενώ ακόμα και σημαίνοντα στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και των ΑΝ.ΕΛ. δεν είναι ικανοποιημένα από την απόδοση της Περιφέρειας στο Νομό Λακωνίας!

Τα στελέχη της πολιτικής ζωής που διατυπώνουν τις απόψεις τους για την ανάπτυξη στη Λακωνία δεν ανήκουν σε έναν μόνο συγκεκριμένο πολιτικό χώρο ή σε μια αυτοδιοικητική παράταξη. Αντιθέτως καλύπτουν όλο το φάσμα, όλες τις πολιτικές ιδεολογίες και τις κομματικές αντιλήψεις. Αυτό και μόνον αποτελεί ίσως την εγγύηση ότι η συνισταμένη της κριτικής και του προβληματισμού που διατυπώνεται μέσα από το notospress.gr απηχεί, αν όχι όλη την αλήθεια, τουλάχιστον μεγάλο μέρος της.

Η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Ντία Τζανετέα φαίνεται ότι στο εξής θα είναι αντιμέτωπη με μια ολική δέσμη φωτός που δεν αφήνει καμία πτυχή σκοτεινή και καμία γωνία απόκρυφη στα πεπραγμένα της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Είναι γνωστό ότι η κ. Ντία Τζανετέα είναι από τα στελέχη εκείνα που όχι μόνο δεν αμφισβητούν τις επιλογές Τατούλη αλλά τις στηρίζουν, ακόμα και όταν αυτές αποτελούν είτε τον Δούρειο Ίππο είτε τον πολιορκητικό κριό κατά της Νέας Δημοκρατίας από την οποία προέρχεται η Αντιπεριφερειάρχης.

Έτσι, μετά το Συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στην Τρίπολη, όπου, ως στενή συνεργάτης του Πέτρου Τατούλη, η κ. Τζανετέα ετάχθη σε υπηρεσία πολιτικής συνεργασίας με την Κυβέρνηση Σύριζα - ΑΝΕΛ, είναι υποχρεωμένη να απαντήσει στα ερωτήματα που θέτουν και σε όσα καταγγέλλουν δεκάδες εκπρόσωποι της πολιτικής και αυτοδιοικητικής ζωής της Λακωνίας και της Πελοποννήσου.

Δυστυχώς τα στοιχεία και τα δεδομένα καθιστούν τη θέση της Αντιπεριφερειάρχου δυσχερή, αφού η διατύπωσή τους και μόνον προξενεί εντύπωση και βαθιά ανησυχία.

Σχεδόν όλα τα στρατηγικά σημεία στα οποία έπρεπε να διακριθεί και τα οποία έπρεπε να αξιοποιήσει η Λακωνία έχουν απαξιωθεί, σύμφωνα με τις αναφορές των πολιτικών προσώπων.

Σταχυολογούμε τα σημαντικότερα από τα ζητήματα που έχουν τεθεί.

Οι δύο γέφυρες του Ευρώτα σε Σπάρτη και Σκάλα παραμένουν, στον όγδοο χρόνο Περιφερειακής Διοίκησης Τατούλη, ακατάλληλες, επικίνδυνες και εκτεθειμένες. Από αυτές, δυστυχώς, «περνά η ανάπτυξη» που ισχυρίζονται Κυβέρνηση και Περιφέρεια.

Ο ΧΑΔΑ Σπάρτης στο Αφισσού, όχι μόνο είναι ανοικτός και λειτουργεί αλλά η απρόσεκτη - αν και βραδύτατη - αποκατάστασή του προξενεί τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα ενώ αφήνει και περιθώρια διαιώνισης του. Εν τω μεταξύ τα πρόστιμα από την Ε.Ε. πέφτουν σε βάρος των Ελλήνων πολιτών.

Η πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων έχει επιφέρει στην πολιτική ζωή της Πελοποννήσου μια παγκόσμια πρωτοτυπία: Περιφέρεια και Κυβέρνηση συμφωνούν στη διαχείριση των στερών αποβλήτων αλλά Παράταξη Τατούλη και ΣΥΡΙΖΑ ματώνουν στην κόντρα πάνω από ΧΑΔΑ, ΚΔΑΥ, Εργολάβους, ΤΕΡΝΑ και ΦΟΔΣΑ… Τι να συμπεράνει ο πολίτης;

Ο ποταμός Ευρώτας αποτελεί μνημείο ρύπανσης και μόλυνσης σχεδόν σε όλο του το μήκος, ενώ ύποπτη υλοτομία και καταπατήσεις στις όχθες του κάνουν την κατάσταση εκρηκτική. Δεν είναι τυχαίο ότι επί Διοίκησης Τατούλη - Τζανετέα υπάρχει ανάγκη για να δημιουργούνται και απειλή για να αναθερμαίνονται κινήματα προστασίας του ιστορικού ποταμού.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Πελλάνας, οι λαξευτοί τάφοι καταρρέουν, σαπίζουν και εξαφανίζονται με τους Αυτοδιοικητικούς άρχοντες να αγνοούν ακόμα και τον δρόμο που οδηγεί σε αυτούς. Ιστορική η υστέρηση.

Σε όλη τη Λακωνία κοινωνίες και συλλογικότητες αντιδρούν για τη δημιουργία δικτύων μεταφοράς Ηλεκτρικού ρεύματος και πάρκων παραγωγής του, σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και πολιτισμικής σημασίας. Αιολικά πάρκα φαραωνικής διάστασης και αγωγοί ρεύματος θα διασχίσουν τη Λακωνία με μηδενικό όφελος για τον τόπο. Η Περιφέρεια όχι μόνον επιτρέπει την ολοκλήρωση τέτοιων έργων αλλά αδιαφορεί για τη αντίσταση της κοινωνίας.

Σύμφωνα με τον κορυφαίο Υπουργό η Λακωνία δεν δικαιούται μειωμένο τιμολόγιο της ΔΕΗ από τις συνέπειες λειτουργίας των ρυπογόνων εργοστασίων της στη Μεγαλόπολη. Δηλαδή κανείς από την περιφέρεια δεν είπε στον υπουργό ότι τα σύνορα στον χάρτη δεν διαχωρίζουν τα δικαιώματα των πολιτών. Αλλά ποιος να αναλογιστεί τους πολίτες όταν τους αντιμετωπίζει με ΜΑΤ και δακρυγόνα…

Το φυσικό αέριο κάποτε θα φτάσει στη Μεσσηνία και την Αρκαδία αλλά η Λακωνία είναι ήδη εκτός σχεδιασμού, λες και δεν έχει πρωτογενή εντατική παραγωγή ή βιοτεχνίες μεταποίησης που πρέπει να ρίξουν το κόστος παραγωγής. Ο ανταγωνισμός θα «πετάξει» έξω τους Λάκωνες παραγωγούς πολύ σύντομα.

Σε μεγάλα οδικά έργα αιρετοί μιλούν για «απάτη» και μάται ζητούν εξηγήσεις. Στους Βουτιάνους, στο Σκούρα - Πυρί, στο Γύθειο - Γερολιμένας, υπάρχουν καταγγελίες για απάτες και για προκλητικές συνεργασίες. Τζανετέα, Νικολάλου και Τατούλης δεν λένε ούτε μια λέξη προς τους Λάκωνες που ρωτούν.

Τα Νοσοκομεία της Λακωνίας και Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν και οι πολίτες «σέρνονται» είτε σε άλλους Νομούς είτε καταλήγουν στην δαπανηρή ιδιωτική Υγεία, αφού δεν έχουν ούτε γιατρούς, ούτε νοσηλευτές, ούτε φάρμακα. Ηλικιωμένοι και παιδιά βιώνουν στην υγεία συνθήκες τρίτου κόσμου και η Περιφέρεια δεν έχει ούτε θέση ούτε παρέμβαση.

Ακόμα και αυτή η Μεταφορά των μαθητών από τα χωριά τους στα Σχολεία τους δεν μπορεί να γίνει απρόσκοπτα και σταθερά, με τις οικογένειες να ταλαιπωρούνται, τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές να μην πληρώνονται έγκαιρα και τα Σχολεία να αλλάζουν συνεχώς προγράμματα κίνησης και διδασκαλίας.

Σε μόνιμη υποβάθμιση και αμφισβήτηση το μέλλον των Σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ στη Σπάρτη. Οι Διοικήσεις έχουν προειδοποιήσει σε όλους τους τόνους ότι αν δεν υπάρξει τομή και ολική βελτίωση τα Τμήματα των Σχολών δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν στη Σπάρτη. Η Περιφέρεια δείχνει να έχει άγνοια κινδύνου στο θέμα.

Το Κέντρο Εκπαίδευσης Εφοδιασμού Μεταφορών (ΚΕΕΜ) σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα θα μετατραπεί σε Σχολή Μαγείρων, χάνοντας την δυναμική και στερώντας στη Σπάρτη τεράστιους πόρους οικονομικούς και πολιτισμικούς. Η Περιφέρεια όχι μόνον δεν ενοχλείται αλλά ικανοποιείται από αυτή την εξέλιξη.

Κατ πάσα πιθανότητα το έργο επέκτασης του Λιμανιού Γυθείου όχι μόνο δεν θα αποφέρει όσα προσδοκούσε η Λακωνία αλλά ήδη έχει δημιουργήσει προβλήματα στην πόλη του Γυθείου. «Φύκια για μεταξωτές κορδέλες» την ώρα που άλλα επίνεια της Πελοποννήσου σφύζουν από τουρισμό κρουαζιέρας και γιότ. Το Γύθειο μάλλον χάνει την ευκαιρία.

Ο δρόμος που θα ακολουθήσει είτε ο Λάκωνας είτε ο επισκέπτης είτε ο τουρίστας για να φθάσει σε Ελαφόνησο, Νεάπολη, Μάνη, Καρυές, Λογγανίκο είναι απελπιστικά κακός και σίγουρα επικίνδυνος. Οι δρόμοι της ανάπτυξης δεν περνούν από τον νότο…

Ηδη ολοκληρώνεται μία 10ετία συζήτησης για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης και θα ακολουθήσει σίγουρα άλλη μία δεκαετία, αν κι εφόσον ευοδωθεί το έργο. Την ώρα που επενδυτές, μέσα σε δύο χρόνια ολοκληρώνουν μεγάλα έργα τουρισμού και μεταποίησης, η διχόνοια και οι παραγκωνισμοί στην υπόθεση του νέου Μουσείου τον έχουν φέρει μια 20ετία πίσω. Κάποιος είχε πει ότι θα χρειαστούν 40 χρόνια και υπάρχει κίνδυνος να δικαιωθεί… Δυστυχώς ακόμα και ευεργέτες - δωρητές τους απογοητεύουν ή τους χρησιμοποιούν σαν άσσους στο μανίκι…

Η Λακωνία θα μπορούσε να έχει αεροδρόμιο, είτε για την στήριξη του Τουρισμού της, είτε για την εξυπηρέτηση του αθλητικού κλάδου, είτε για εκπαιδευτικούς λόγους, είτε τέλος και για λόγους πυρασφάλειας και γεωπονικής προστασίας. Το αεροδρόμιο στο Πυρί παραμένει ένα νεκρό τοπίο με ευθύνη και της Περιφέρειας που στερείται και ρεαλιστικής πολιτικής αλλά και φαντασίας, την ώρα όμως που μιλάει για αερολιμενικές πύλες παντού αλλά και για πύλες στο διάστημα.

Η Πελοπόννησος συζητά για εκσυγχρονισμό και επέκταση της σιδηροδρομικής γραμμής. Ούτε ένας Περιφερειακός Σύμβουλος της κ. Τζανετέα και φυσικά ούτε η ίδια δεν τόλμησε να θέσει τέτοιο θέμα. Η «τζάμπα μαγκιά» πάντα περίσσευε στη Λακωνία αφού ποτέ δεν την πάτησε κανένα τρένο… Ούτε θα την πατήσει!

Οι ευχές και οι προσευχές των Λακωνών εκτός από την υγεία τους έχουν να κάνουν κυρίως με το βιός και την παραγωγή τους. Ένας τόπος κατάφυτος πλέον από ελιές, πορτοκαλιές και κηπευτικά. Αυτός ο τόπος σε λίγα χρόνια θα ερημοποιηθεί, αφού ο υδροφόρος ορίζοντας δεν θα υφίσταται, αφού η θάλασσα θα εισχωρήσει στις γεωτρήσεις και αφού η διάβρωση θα συρρικνώσει τη γόνιμη γή. Αντί η Περιφέρεια να προωθεί το Φράγμα του Οινούντα (Κελεφίνας) αλλά και μικρά ανασχετικά φράγματα σε όλο τον Ευρώτα αρκείται σε σποραδικές Ημερίδες περί του θέματος. Καίριο πλήγμα στην καρδιά την Λακωνικής δύναμης που είναι η αγροτική παραγωγή.

Βυζαντινός Μυστράς δεν είναι μόνο τα Παλάτια και οι Εκκλησίες. Είναι η καταρρέουσα, φθίνουσα και ρημάζουσα Καστροπολιτεία που κατά τα άλλα προστατεύεται από την Unesco. Ποτέ δεν υπήρξε, για τον μοναδικό στον κόσμο Μυστρά, ένα μεγάλο σχέδιο προστασίας, αναστήλωσης και ανάδειξής του γύρω από το οποίο θα μπορούσε να αναπτυχθεί ένα ισορροπημένο και δίκαιο σχέδιο πολιτισμικής εξωστρέφειας και τουριστικής ανάπτυξης. Ο Μυστράς είναι μια παράγραφος στα φυλλάδια των αεροπορικών εταιρειών και των all exclusive hotels της Μεσσηνίας…

Το Ελληνιστικό Γεφύρι στο Ξηροκάμπι καταρρέει και μένει στην αφάνεια αφού κανείς, μα κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει τι σημαίνει να βρίσκεται τόσο κοντά μας το αρχαιότερο εν ενεργεία γεφύρι της Ευρώπης.

Το υπαίθριο Μουσείο της Λακωνικής Μάνης, παρακμάζει, με τη Βάθεια των πύργων να βουβαίνεται και τα Σπήλαια Διρού να υπολειτουργούν. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είχε την ατυχία να έχει στην δικαιοδοσία της μοναδικής αξίας και σημασίας τόπους που την εκθέτουν και την καθιστούν υπόλογη όχι μόνο στους πολίτες αλλά και στην ιστορία, αντί να την αναδεικνύουν σε μοναδικό στον κόσμο προορισμό.

Το ορεινό οδικό δίκτυο προς τα χωριά και τις πλαγιές του Ταϋγέτου είναι απελπιστικά εγκαταλελειμμένο και φυσικά επικίνδυνο. Μέσα από τέτοιους δρόμους δεν μπορεί ποτέ να περάσει η ανάπτυξη και η πρόοδος.

Η αντίληψη της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τον πηγαίο πολιτισμό και στην φιλοξενία προφασίζεται την λαϊκή συμμετοχή και την τοπική έκφραση σε πόλεις όπως η Σπάρτη αλλά στεγάζεται αρκετά χιλιόμετρα μακριά, στο Costa Navarino…

Όλα τα παραπάνω που καταγράψαμε, ενδεικτικά και κωδικοποιημένα, δείχνουν μια Λακωνία σε «βύθιση» σε σχέση με τους όμορους Νομούς. Η ανάπτυξη που περιγράφει είτε η Κυβέρνηση, είτε ο Περιφερειάρχης, είτε ακόμα και η κ. Τζανετέα όχι μόνον δεν είναι δίκαια αλλά είναι άνιση και ανισόρροπη σε βαθμό προκλητικό.

Η Λακωνία για μια ακόμα φορά μένει έξω από τον χάρτη διάσωσης και ανάπτυξης και βαδίζει σε μονοπάτια παρακμής. Αυτό δηλώνουν στο notospress.gr δεκάδες στελέχη από τους κλάδους παραγωγής και οικονομίας, από την πολιτική και από την αυτοδιοίκηση.

«Βυθίζεται» αβοήθητη και για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος θα χρειαστεί να περάσουν δεκάδες χρόνια.

Μια Περιφερειακή Αρχή όχι μόνον δεν μπορεί να καυχάται για τη σημερινή στάθμη της Λακωνίας αλλά θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις γιατί ένας τέτοιος Νομός και μια τέτοια κοινωνία έχουν τεθεί στο περιθώριο και από το σημερινό σχήμα διακυβέρνησης, εθνικής και περιφερειακής.

Μόνη καταφυγή κι ελπίδα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Λακωνίας / Ενότητας Λακωνίας είναι ίσως η αδυναμία και ανορεξία της κοινωνίας να αντιδράσει και να διεκδικήσει. Άλλωστε για κάθε περιόδο παρακμής έχει προηγηθεί η κατάπτωση της ενημέρωσης και της αφύπνισης.

Ενδιαφέρον θα είχε να προσεγγίσει κανείς και την πολιτική στάση της Περιφέρειας και της Περιφερειακής Ενότητας της Λακωνίας. Σκληρά μιλούν αρκετοί για «πολιτικούς αριβίστες» που έχουν αφήσει στο περιθώριο τις αρχές της συνέχειας και της συνέπειας. Ένας επαναλαμβανόμενος κύκλος συμμαχιών και διαρρήξεων με ομάδες, κόμματα και Κυβερνήσεις, ανάλογα τις περιστάσεις που τους κρατά στην εξουσία, έτοιμους να διαιρούν για να βασιλεύουν… και πρόχειρους για να χρήζουν διαδόχους και συνεργάτες…

Ίσως η σχηματική και φυσικά απευκταία «βύθιση» της Λακωνίας στον πελοποννησιακό χάρτη, που είναι «ανάλογη» της στάθμης που βρίσκεται η ανάπτυξη και η στερεότητα του Νομού, να αποτελέσει ένα χρήσιμο σοκ για όλους!