ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου χαιρετίζει τους αγρότες και κτηνοτρόφους που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο στην Τρίπολη «ενάντια στην αναπτυξιακή φιέστα τη κυβέρνησης».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή της Ομοσπονδίας «το Περιφερειακό Συνέδριο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη Πελοπόννησο, απέδειξε ότι η ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα που ευαγγελίζονται, δεν αφορά εμάς, την μικρομεσαία αγροτιά. Πρόκειται για κίνητρα σε καπιταλιστές επιχειρηματίες, σε μεγαλέμπορους και μεγαλοαγρότες, που θα οδηγήσουν στην πιο γρήγορη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής αλλά και στη δημιουργία των σύγχρονων τσιφλικιών, μεγάλων καπιταλιστικών αγροτικών επιχειρήσεων, ενάντια στην μικρομεσαία αγροτιά που θα χάσει την γη.

Η στάση της κυβέρνησης και της Περιφέρειας Πελοποννήσου απέναντι στην μικρομεσαία αγροτιά που διαδήλωσε μαζί με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τα λαϊκά στρώματα, ήταν ο αποκλεισμός της πόλης από πανίσχυρες αστυνομικές δυνάμεις. Αυτό που τους τρομάζει και που κρύβονται σε φιέστες αναμεταξύ τους είναι το οργανωμένο αγροτικό και εργατικό κίνημα. Γιατί και αυτή η κυβέρνηση αλλά και όσοι θέλουν να γίνουν κυβέρνηση, ξέρουν ότι θα ακολουθήσουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική υπέρ των κερδών για τους λίγους, των μνημονίων που όλοι μαζί έχουν ψηφίσει.

Το ΔΣ της ΟΑΣΠΠ, το επόμενο διάστημα θα διοργανώσει συνεδριάσεις των ΔΣ των Αγροτικών Συλλόγων, τοπικές συσκέψεις, στις οποίες θα συζητηθούν διεξοδικά οι κινητοποιήσεις και ο προγραμματισμός για την περαιτέρω δράση μας. Κύριος προσανατολισμός πρέπει να είναι, η συγκρότηση καινούργιων Αγροτικών Συλλόγων, η μαζικοποίηση και η καλύτερη λειτουργία των υπαρχόντων Συλλόγων ώστε από καλύτερες προϋποθέσεις να οργανώσουμε και να συνεχίσουμε την αγωνιστική μας απάντηση.

Με την ενότητα στο πλαίσιο πάλης, που εκφράζονται τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας αγροτών και κτηνοτρόφων, βρισκόμαστε ενάντια σε αυτούς που σπέρνουν συνειδητά στη μοιρολατρία και την απογοήτευση "ότι δεν γίνεται τίποτα", με τα ψέματα τους ότι με τους αγώνες δεν κερδίζουμε. Αποδείχτηκε και φέτος πως δεν υπάρχει χαμένος αγώνας εκτός από αυτόν που δεν γίνεται. Αποσπάσαμε δεσμεύσεις από την κυβέρνηση όπως το ακατάσχετο των 15000 ευρώ, που δίνει έστω και μια μικρή ανάσα. Αν η συμμετοχή των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων ήταν μαζικότερη, θα είχαμε και πιο πολλά οφέλη.

Χρειάζεται να ενισχυθεί η κοινή δράση και η συμμαχία με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, αφού έχουμε κοινά συμφέροντα και αντίπαλο, και που μπορεί να δώσει δύναμη και προοπτική στους αγώνες μας.

Το πλαίσιο των αιτημάτων της ΟΑΣΠΠ και των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, που παλεύουμε και καθορίστηκαν από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις είναι :
• Να μην επιβληθούν, ή να μην εφαρμοστούν τα νέα μέτρα σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών, όπως: Φορολόγηση των ασφαλιστικών εισφορών στο 85% από φέτος και στο 100% του χρόνου, πετσόκομμα του αφορολόγητου που κερδίσαμε με τον σκληρό αγώνα στα μπλόκα, περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, αύξηση του ΕΝΦΙΑ για τα χωράφια, "περιβαλλοντικό" τέλος στο νερό ύδρευσης, κατασχέσεις σπιτιών και χωραφιών για χρέη, κ.ά.
• Να θεσπιστούν κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και να πληρώνονται οι παραγωγοί αμέσως με την παράδοσή τους, ώστε ν' αντιμετωπιστούν το πρόβλημα των χαμηλών τιμών, το αίσχος των "ανοιχτών τιμών" και η εκτεταμένη απληρωσιά που επιβάλουν οι εμποροβιομήχανοι.
• Να μειωθεί το υπέρογκο κόστος παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, δραστική μείωση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και αρδευτικού νερού, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και των άλλων χαρατσιών, κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής.
• Να πληρωθούν στο σύνολό τους οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από την κακοκαιρία και τις φυτικές και ζωικές αρρώστιες, τις οποίες ο ΕΛΓΑ είτε καθυστερεί να αποδώσει, είτε, επικαλούμενος τον αναχρονιστικό και άδικο κανονισμό του, αρνείται να αναγνωρίσει και να καλύψει.
• Να καταργηθούν τα τεκμήρια φορολόγησης και να καθοριστεί ατομικό αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
• Να καταργηθούν οι μεγάλες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ και να παίρνουν οι αγρότες συντάξεις αξιοπρέπειας.
• Να καθοριστεί ακατάσχετο όριο 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και να σταματήσουν οι κατασχέσεις από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών για χρέη στην Εφορία, στον ΕΦΚΑ, στον ΕΛΓΑ, στις τράπεζες.
• Να καταργηθούν οι άμεσοι και έμμεσοι περιορισμοί στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ, να συνδεθούν οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο.
• Να σταματήσουν αμέσως τα αγροτοδικεία.
• Να καταργηθεί ο φόρος στο κρασί. Να αποσυρθούν τα σχέδια για αύξηση φορολογίας στο τσίπουρο».