ΣΕΛΛΑΣΙΑ. Όπως αρκετές τοπικές κοινωνίες έτσι και οι πολίτες της Κονιδίτσας και της Σελλασίας στον Δήμο Σπάρτης συνήλθαν σε Λαϊκή Συνέλευση και ομόφωνα διατύπωσαν και τεκμηρίωσαν τη θέση τους σύμφωνα με την οποία δεν δέχονται την εγκατάσταση ΚΔΑΥ στην ευρύτερη περιοχή τους.

Απλοί πολίτες, έμπειροι περί την Αυτοδιοίκησης, επιστήμονες και τεχνοκράτες συνέβαλαν στη διαμόρφωση της τελικής θέσης της τοπικής κοινωνίας με την συνυπογραφή μάλιστα 400 πολιτών.

Το notospress.gr κατέγραψε και παρουσιάζει τις απόψεις πολιτών στη Σελλασία και Κονοδίτσα.

Οι πολίτες έχουν την πεποίθηση ότι με τη λειτουργία του ΚΔΑΥ βλάπτεται, απειλείται και υποβαθμίζεται το περιβάλλον, η παραγωγή και το περιβαλλοντικό προφίλ του τόπου τους. Με εισηγήσεις ειδικών καταλήγουν σε συμπέρασμα ακαταμάχητο, αφού ο Δήμος Σπάρτης, διαφεύγει και προσπαθεί να μετακινήσει την χωροθέτηση, διατηρώντας την στη Σελλασία αλλά εντός των διοικητικών ορίων Βρεσθένων.
Ελιγμός που αν δεν είναι επικίνδυνος είναι τουλάχιστον προκλητικός.

Για έναν επιπρόσθετο λόγο, λοιπόν, οι πολίτες της ευρύτερης περιοχής Σελλασίας και Κονιδίτσας δεν αποδέχονται την υποβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα, των καλλιεργειών και των περιοχών τους που διακρίνονται είτε ως καταφύγια θηραμάτων είτε ως αρχαιολογικοί χώροι, είτε ως βιολογικές καλλιέργειες. Αντιδρούν ακόμα και στην περίπτωση όπου τυπικά και διοικητικά η περιοχή ανήκει στα Βρέσθενα. Δυστυχώς η διοικητική - αναχρονιστική και κατηργημένη από τον «Καλλικράτη» - εξουσία πάνω σε περιοχές δεν μπορεί να σταματήσει ή να εξαφανίσει την περιβαλλοντική απειλή και υποβάθμιση.

Η Δημοτική Αρχή Σπάρτης, εν τω μεταξύ, έχει καταγράψει δύο αντιλήψεις σε σχέση με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Στους πολίτες Αφισσού και Χρυσάφων αναγνωρίζει ότι οι περιοχή τους έχει ήδη υποστεί υποβάθμιση από τον ΧΑΔΑ και δεν πρέπει η εγκατάσταση του ΚΔΑΥ να επιδεινώσει κι άλλο την κατάσταση. Προφανώς ένα ΚΔΑΥ επιδεινώνει τα πράγματα.

Ο ίδιος ο Δήμαρχος Σπάρτης αξιώνει καλύτερα τιμολόγια της ΔΕΗ για τα χωριά των Βορείων Δήμων λόγω της γειτνίασης τους με την υποβαθμισμένη περιβαλλοντικά Μεγαλόπολη. Αναδεικνύει δηλαδή το αυτονόητο, ότι μια περιοχή δεν «γλυτώνει» από την περιβαλλοντική υποβάθμιση επειδή στον χάρτη υπάρχει μια γραμμή συνόρων που την διαχωρίσει από την όμορή της. Πολύ σωστά!

Με αυτή την λογική, της βέβαιης υποβάθμισης από το ΚΔΑΥ, αντιδρούν οι πολίτες Σελλασίας και Κονοδίτσας. Με αυτή την παραδοχή, της γειτνίασης με το ΚΔΑΥ στα όρια Βρεσθένων δεν κατανοούν την πρόταση που είναι περισσότερο πρόκληση.

Για όλους αυτούς τους λόγους κι επειδή τα διοικητικά σύνορα όχι μόνο έχουν «ξεθωριάσει» αλλά ποτέ δεν διαχώρισαν τους έντιμους και υπεύθυνους πολίτες οι Σελλασιώτες και Κονιδιτσιώτες είναι σίγουροι ότι και οι Βρεσθενίτες θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Αδιέξοδα δεν υπάρχουν, ειδικά σε ένα Δήμο που χρόνια - ακόμα και σήμερα -τώρα ισχυρίζεται ότι έχει και μπορεί να αναπτύξει τοπικό σχέδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων.