ΣΠΑΡΤΗ. Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαρτίου 2018 στο γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Αδαμαντίας Τζανετέα με θέμα «Ρύπανση του ποταμού Ευρώτα».

Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο Δήμαρχος Ευρώτα κ. Βέρδος Δήμος, o Αντιδήμαρχος Δήμου Σπάρτης κ. Σκρουμπέλος Βασίλειος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Μπουκουβάλας Ιωάννης και κ. Χρυσαδάκος Σταύρος, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Ευρώτα κ. Παναγιώτης Λυμπέρης, η πρόεδρος της Δ. Κ. Σκάλας κ. Ιωάννα Κούρλα καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες της Π. Ε. Λακωνίας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκε το θέμα της μόλυνσης και της υποβάθμισης του ποταμού Ευρώτα, καταγράφηκαν οι αιτίες της μόλυνσης και διατυπώθηκαν προτάσεις για την προστασία και ανάδειξή του.

Όλες οι πλευρές εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον του ποταμού και συμφώνησαν σε ένα σχέδιο δράσης που θα έχει ως στόχο την ευαισθησία των πολιτών για το μέλλον του ποταμού Ευρώτα.

Σε δηλώσεις της η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας τόνισε ότι «οφείλουμε να διαφυλάξουμε το ιδιαίτερο οικοσύστημα του Ευρώτα και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να διασωθεί ο Ευρώτας που ταυτίζεται με το μέλλον της Σπάρτης αλλά και της ευρύτερης περιοχής».

Δεν είναι τυχαίο ότι συνήθως οι πρωτοβουλίες για την προστασία του Ευρώτα λαμβάνονται με την λήξη της ελαιοκομικής περιόδου προκειμένου να μην παρεμποδιστεί η λειτουργία των μονάδων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Όλα δείχνουν ότι αυτή τη φορά η περιβαλλοντική ευαισθησία δεν θα έχει ημερομηνία λήξης αλλά θα κρατήσει το θέμα της προστασίας του Ευρώτα ανοικτό όλες τις περιόδους.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ευρώτας από τις πηγές έως τις εκβολές του είναι πάμπολλα, διάφορα και απειλητικά.
Ρύπανση, μόλυνση, υδρομάστευση, καταπάτηση, υλοτόμηση κ.α.

Η προστασία του Ευρώτα δεν θα προκύψει μέσα από αποσπασματικές πρωτοβουλίες αλλά στη βάση ενός σχεδίου ολικής προσέγγισης, συνολικής προστασίας και μεγάλης διάρκειας. Αυτό προϋποθέτει φορείς και συλλογικότητες που έχουν και τη δύναμη και τη διάθεση να συγκρουστούν με συμφέροντα και με νοοτροπίες.

Η περιφερειακή Ενότητα θα κριθεί για την αποτελεσματικότητά της όχι μόνο στην ολοκλήρωση ενός σχεδίου αλλά και στις καθημερινές, επιμέρους λύσεις που επιβάλλονται όταν αναδεικνύονται ή καταγγέλονται βλαπτικές παρεμβάσεις.