ΣΠΑΡΤΗ. Είναι ολοφάνερο. Όση πίεση δέχεται ο Θανάσης Δαβάκης απο τους Λάκωνες για το θέμα των Ρομά, άλλη τόση, κατ’ αναλογία, δέχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τους ακροδεξιούς συνεργάτες του.
Η κοινωνία είναι πλέον γνωστό ότι αναζητά εξιλαστήρια θύματα, είτε αυτά είναι οι Ρομά, είτε οι πολιτικοί.
Διαβάζουμε ότι ενδέχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να διαγράψει τον Δαβάκη εξαιτίας της «ακροδεξιάς» έκρηξης του βουλευτή. Νομίζεις έτσι ότι στη Νέα Δημοκρατία αυτή είναι η ακροδεξιά πληγή.
Άραγε ποιός είναι αυτός που καθορίζει τον χαρακτήρα της Ν.Δ.;
Ο Μητσοτάκης και τα στελέχη της ή οι πολιτικοί του αντίπαλοι.

Όταν πριν από λίγες ημέρες οι Λάκωνες έβλεπαν και διάβαζαν για το πάθημα της γιαγιάς στις Αμύκλες, που την έσυραν ανήλικοι Ρομά μπροστά στην κάμερα ασφαλείας, στην αυλή του σπιτιού της, το σοκ ήταν μεγάλο.
Ποιός δεν μουρμούρισε τότε ότι κάτι δραστικό πρέπει να γίνει για να απαλλαγεί η κοινωνία από αυτή την γάγγραινα;

Όταν πριν από ελάχιστες ημέρες το δελτίο τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας έγραφε ότι ενήλικοι Ρομά απο Αμύκλες και Τραπεζοντή αποτελούσαν την θρασύτατη σπείρα που ρήμαξε τα χωριά του Δήμου Σπάρτης το σοκ ήταν μεγάλο. Ποιός δεν σκέφθηκε το εξής: «Τώρα που αυτοί συνελήφθησαν θα ησυχάσει για λίγο ο τόπος και θα ηρεμήσουν οι γέροντες στα χωριά…»

Ποιός δεν έχασε λανάρα, ποιός δεν ψάχνει ξύλα και λάδι, ποιός δεν έβαλε συναγερμό στο σπίτι του, ποιός δεν τρόμαξε τη νύκτα, ποιος δεν είδε το σπίτι του παραβιασμένο, ποιός δεν προσεύχεται μην του τύχει το κακό;

Όλα αυτά τα γεγονότα και τα συναισθήματα είναι που συχνά πυροδοτούν την αγανάκτηση της κοινωνίας και την έκρηξη των πολιτών που δεν διστάζουν να πούν: «Η πολιτική και οι πολιτικοί μας έφεραν ως εδώ. Αυτοί ευθύνονται για την παρακμή αλλά και την εγκληματικότητα εκείνων των Ρομά που απολαμβάνουν μάλιστα και επιδόματα από το κράτος…».

Ποιός δεν θυμάται τις φωνές και τις καταγγελίες πολιτών που καλούν τους πολιτικούς να αναλάβουν τις ευθύνες που έχουν διαχρονικά για το θέμα της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας που παρατηρείται κυρίως στους Ρομά;

Ήρθε λοιπόν η ώρα που ένας από τους πολιτικούς καταξιωμένος δεξιός και δηλωμένος παραδοσιακός πολιτικός, έπρεπε να σταθεί απέναντι στους πολίτες της γειτονιάς του και να δώσει απαντήσεις - εξηγήσεις: «Τι έχει κάνει για το πρόβλημα, τι προτίθεται να κάνει και τι προτείνει σήμερα…»

Η θέση του πράγματι δύσκολη, γιατί έχει ευθύνες και μερίδιο σε αυτό που βιώνουν οι συμπολίτες του. Κυρίως όμως αυτό που βάραινε περισσότερο ήταν η κατηγορία (που αφορά τους αιρετούς κάθε βαθμίδας) ότι ενώ η κοινωνία στενάζει από τους παραβάτες Ρομά οι πολιτικοί απολαμβάνουν τις ψήφους των.

Σε κλίμα τέτοιο, ίσως και σε ασφαλές ακροατήριο (νόμιζε) και υπό το κράτος της συναισθηματικής φόρτισης που μοιραία επέρχεται όταν οι πολίτες μπροστά σου απαριθμούν τα δεινά τους, θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι δεν ανήκει στην κατηγορία των πολιτικών που είτε απολαμβάνουν είτε επιδιώκουν την ψήφο των Ρομά.

Η διατύπωσή του δεν ήταν κομψή, δεν ήταν προφυλαγμένη, δεν ήταν πολιτική, δεν ήταν προσεκτική, δεν ήταν σωστή.

Ευθέως και απροκάλυπτα θέλησε να δείξει ότι διαχωρίζει την θέση του από εκείνους τους Ρομά που καταδυναστεύουν την κοινωνία. Ισως εξέφρασε δυνατά σκέψεις και απόψεις που πολλοί συμπολίτες του ξέρει ότι έχουν…

Ήταν όμως ένα λάθος. Ήταν ένα ακόμα λάθος…
Είναι αρκετό όμως αυτό το λάθος για να προχωρήσει ο πρόεδρος της ΝΔ σε διαγραφή του;
Είναι λόγος για να «θυσιάσει» ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον τρίτο σε αρχαιότητα κοινοβουλευτικό του άνδρα;
Είναι τα λόγια του βουλευτή Δαβάκη άσχετα και ασύμβατα με όσα πρεσβεύει και όσα διαπραγματεύεται ως πολιτικός και κοινοβουλευτικός χρόνια τώρα;
Είναι ώρα για απώλειες στη Νέα Δημοκρατία;
Αυτό το γνωρίζει, καλύτερα απ’ όλους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι οι πολιτικοί που δεν έχουν συναίσθηση ή δεν υπολογίζουν τους κανόνες της επικοινωνίας και τη δύναμη της δημοσιότητας πέφτουν θύματα. Ειδικά στην εποχή των άκρατων socialmedia…
Με λίγα λόγια: ο Θανάσης Δαβάκης θα μπορούσε να έχει πει το ίδιο πράγμα με άλλα λόγια χωρίς να έχει κανένα πρόβλημα. Τότε θα ήταν χρήσιμος στην κοινωνία και στη Νέα Δημοκρατία..;

Αναμένοντας λοιπόν την απόφαση Μητσοτάκη θα ήταν πολύ ωφέλιμο να ακούσουμε τόσο από την Νομαρχιακή της Νέας Δημοκρατίας όσο και από την Νομαρχιακή του Σύριζα ποιά είναι η σαφής θέση και πρότασή τους για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες τους Σπαρτιάτες με τους παραβάτες κι εγκληματίες Ρομά που ζουν στη Σπάρτη και κυκλοφορούν καθημερινά ανάμεσα στα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Θα ήταν επίσης χρήσιμο να ακούσουμε τι απαντά ο Δήμος Σπάρτης και η Περιφέρεια Πελοποννήσου στον Λεωνίδα Γρηγοράκο, όταν αυτός τους καταλογίζει ευθύνη.
Θα ήταν επίσης χρήσιμο, όποιος κρίνει και «δικάζει» να έχει προηγουμένως συνομιλήσει με τους Αστυνομικούς πρώτης γραμμής αλλά και τα θύματα της παραβατικότητας και εγκληματικότητας των Ρομά.

Στην εποχή μας εύκολα δικάζουμε και ακόμα πιο εύκολα καταδικάζουμε.
Διαμορφώνουμε έτσι καθεστώτα και νοοτροπίες, είτε δεξιάς συντήρησης, είτε αριστερής αφασίας.