ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. «50 ηγέτες του παγκόσμιου τουρισμού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Υπουργείο Τουρισμού και την ΤΕΜΕΣ συναντιούνται στην Πελοπόννησο για ένα μεγάλο διεθνές γεγονός που διαμορφώνει την τάση ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018 στο World Tourism Forum Lucerne, που διοργανώνεται από το Υπουργείο Τουρισμού και την Περιφέρεια Πελοποννήσου στο Costa Navarino και σημείωσε ότι «είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται στη χώρα, στο μικρό τόπο της Πελοποννήσου και στην όμορφη Πύλο ένα τέτοιο σπουδαίο γεγονός».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε ακόμη τη συντεταγμένη προσπάθεια της Περιφέρειας, του Υπουργείου και όλων των φορέων στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη του τουρισμού στην Πελοπόννησο και έθεσε ως νέα πολιτική προοπτική για τη χώρα την εφαρμογή του μοντέλου ΣΔΙΤ για τον τουρισμό.

Η Υπουργός Τουρισμού κ. Κουντουρά εξήρε τη συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τόνισε τη συμβολή της στην επιτυχή εφαρμογή εθνικής τουριστικής πολιτικής στη βάση των περιφερειακών στρατηγικών. Εξήρε επίσης τη δυναμική της Πελοποννήσου στον τομέα του τουριστικού της προϊόντος και της συμβολής της στην εθνική και περιφερειακή οικονομία.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του World Tourism Forum Lucerne κ. Μάτριν Mπαρθ αναφέρθηκε στις ανοδικές τάσεις που παρουσιάζει η τουριστική κίνηση παγκοσμίως και εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η Πελοπόννησος θα ακολουθήσει ακόμα πιο δυναμικά την ανοδική της πορεία στα επόμενα έτη. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Τουρισμού κ. Gerard Lawless, ο οποίος με ενθουσιώδη λόγια αναφέρθηκε στο τουριστικό προϊόν της Πελοποννήσου.

Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος του Τουριστικού οργανισμού Πελοποννήσου κ. Κωνταντίνος Μαρινάκος τονίζει απευθυνόμενος στην Υπουργό Τουρισμού αλλά και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου την αναγκαιότητα όπως το Υπουργείο Τουρισμού, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, τις Περιφέρειες και τους Τοπικούς Συλλογικούς Φορείς, αναλάβει σε άμεσο χρόνο την πρωτοβουλία ανάπτυξης μιας παράλληλης πολιτικής και ενός τουριστικού σχεδιασμού εστιασμένου στην ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη της χώρας, στην ευρύτερη διάχυση του τουριστικού φαινομένου και στην ενίσχυση της Πελοποννήσου αλλά και των υπολοίπων επτά μειονεκτικών τουριστικά περιφερειών.

Επεσήμανε δε, ότι «κοινή πεποίθηση όλων των ανθρώπων του τουρισμού που δραστηριοποιούνται στην Πελοπόννησο είναι ότι οι επιδόσεις των επιμέρους κλάδων και δραστηριοτήτων της περιοχής θα εξαρτηθούν τα επόμενα χρόνια από το πόσο αποφασιστικά θα επενδύσουμε σε υποδομές, οι οποίες θα μας επιτρέψουν να κατευθύνουμε εμείς τη ζήτηση και όχι το αντίθετο. Παράλληλα η τουριστική ανάπτυξη της Πελοποννήσου επιτάσσει την ανάπτυξη πολιτικών και σχεδιασμού οριζόντιας οργάνωσης, μέσω δικτύων, ανάδειξης και αξιοποίησης των φυσικών και πολιτιστικών πόρων και των απαραίτητων υποδομών υπό τη μορφή θεματικών διαδρομών, αλλά και την ένταξη αυτών των οριζόντιων θεματικών διαδρομών στις τοπικές και περιφερειακές αλυσίδες προϊόντων και υπηρεσιών».