Γράφει ο Σταύρος Αραχωβίτης*

Σε μια νέα αναπτυξιακή φάση, με λιγότερα λόγια και περισσότερο έργο που φτάνει μέσα στην καθημερινότητα των πολιτών, περνάει η Λακωνία μετά το πέρας των εργασιών του 10ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου που πραγματοποιήθηκε στις 26 και 27 Φεβρουαρίου στην Τρίπολη.

Η Λακωνία έπρεπε να βγει και βγαίνει σταδιακά από την απομόνωση, σε σύγκριση με τους άλλους νομούς της Πελοποννήσου, μετρώντας ήδη τα απτά αποτελέσματα της συνεργασίας όλων των τοπικών φορέων για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων της περιοχής. Αποτελέσματα που διατυπώθηκαν εύγλωττα τόσο στην ομιλία του Πρωθυπουργού όσο και στις τοποθετήσεις κορυφαίων υπουργών της Κυβέρνησης, οι οποίοι εξήγγειλαν σειρά έργων στους τομείς του πολιτισμού, του αθλητισμού, της παιδείας, της υγείας και των υποδομών. Πιο συγκεκριμένα:

• Δρομολογήθηκε η μελέτη για την κατασκευή του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, ενώ ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την εξασφάλιση πόρων για την κατασκευή. Η κ. Κονιόρδου με τον κ. Χαρίτση ανακοίνωσαν ότι εξασφαλίστηκε από το υπουργείο Οικονομικών η χρηματοδότηση της μελέτης του νέου μουσείου, ύψους 2,75 εκατ. ευρώ. Επίσης, ολοκληρώθηκε η μουσειολογική προμελέτη, η οποία συζητήθηκε και εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου. Μετά τα παραπάνω, και την εκπόνηση της οριστικής μουσειολογικής μελέτης, δεν μένει παρά η προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που θα δρομολογήσει ουσιαστικά την έναρξη της μελέτης του έργου. Αξίζει να σημειώσουμε την εξαιρετικά σημαντική δουλειά που έχει γίνει από την κ. Βλαζάκη στη Γ.Γ Αρχαιοτήτων, σε συντονισμό με όλους τους τοπικούς φορείς και υπηρεσίες, ώστε να παίρνει σήμερα σάρκα και όστα ένα μεγάλο όραμα για την πολιτισμική ανάδειξη του Νομού μας.
Το πιο σημαντικό δε από όλα, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, είναι πως έχει εξασφαλιστεί από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και η κατασκευή του Μουσείου, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη προχωρημένες συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την συνδρομή τους στη χρηματοδότηση.

• Δρομολογήθηκε η δημιουργία μεγάλου αθλητικού κέντρου στη Σπάρτη στο χώρο του Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος. Αυτό ανακοινώθηκε από το Υφυπουργό Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδη. Να προσθέσουμε επίσης, ότι στο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχει εγκριθεί το ποσό των 500.000 ευρώ για έργα αναβάθμισης των αθλητικών εγκαταστάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας.

• Έχει ήδη ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ το παλιό «ΞΕΝΙΑ» για αναβάθμιση και αναδιαρρύθμιση του κτιρίου, από τον Δήμο Σπάρτης, ώστε να λειτουργήσει ως χώρος πολιτιστικών και τουριστικών δραστηριοτήτων. Αυτό ανακοίνωσε ο Αν.Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτσης.


• Κατασκευή κτιρίου μελετημένου για Ειδικό Σχολείο, μέσα στη Σπάρτη, που μάλιστα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε «επιτακτική ανάγκη». Ανακοίνωσε ότι η διαδικασία για την εξεύρεση του χώρου είχε ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί σύντομα, σε συνεργασία με την Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. και το Δήμο Σπάρτης. Σημείωσε επίσης, ότι το νέο σχολικό συγκρότημα για τα παιδιά με αναπηρίες και ειδικές δεξιότητες θα σχεδιαστεί για να καλύψει όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης ώστε να έχουν ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση όλα τα παιδιά από όλη τη Λακωνία.

• Εντός του Μαρτίου αναμένεται η προμήθεια υλικοτεχνολογικού εξοπλισμού για τα σχολεία της Λακωνίας όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης


• Ανακοινώθηκε η βελτίωση του αυτοκινητόδρομου Σπάρτη-Γύθειο ο οποίος θα συνδέεται απευθείας με το νέο αυτοκινητόδρομο Λεύκτρο-Σπάρτη, ανοίγοντας έτσι μία νέα και ασφαλή δίοδο προς τη νότια Λακωνία. Αυτό ανακοίνωσε ο Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης


• Στο χώρο της υγείας, η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε για συνεχή ενίσχυση και αναβάθμιση τόσο σε υλικοτεχνική υποδομή, όσο και σε προσωπικό, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες στις μονάδες υγείας της Λακωνίας

• Στον τομέα της ενέργειας, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γ. Σταθάκη, η Δημόσια Εταιρία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος έχει ήδη εντάξει στο πρόγραμμα ανάπτυξης, την ανάπτυξη δικτύου από το 2019 στη Σπάρτη και άλλες πέντε πόλεις της Πελοποννήσου (Κόρινθος, Άργος, Ναύπλιο, Τρίπολη και Καλαμάτα).


Βέβαια, μια σειρά άλλων παρεμβάσεων και έργων υποδομής, ωριμάζουν την περίοδο αυτή και θα ανακοινωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Η Λακωνία ανακτά την θέση που της αρμόζει στην Πελοπόννησο. Η ανακατεύθυνση πόρων και η πολιτική βούληση που αφήνουν πίσω τη μιζέρια, την γκρίνια, τον λαϊκισμό και τον καιροσκοπισμό, αλλάζουν τον χάρτη. Οι συνεργασίες και η υπέρβαση του «Εγώ» προς όφελος του «Εμείς» είναι το μυστικό της επιτυχίας!

*Βουλευτής Λακωνίας ΣΥΡΙΖΑ

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr