ΛΑΚΩΝΙΑ. Στην συνεδρίαση της 28ης Φεβρουαρίου 2018 του Περιφερειακού Συμβουλίου συζητήθηκε η επερώτηση μας (Σταύρου Χρυσαδάκου - Αλεξανδρή Σαράντου) για την ρύπανση - μόλυνση του ποταμού Ευρώτα.

Την επερώτηση ανέπτυξε ο Σταύρος Χρυσαδάκος και απάντησε η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Τζανετέα.

Όπως αναφέρει ο κ Χρυσαδάκος «μέσα από αυτή αναδείξαμε την σημασία του ποταμού για το υδατικό δυναμικό του νομού, την ευαισθησία του οικοσυστήματος και την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας του. Η απάντηση της κ Τζανετέα κινήθηκε σε γενικές αναφορές και εστίασε στο θέμα των ελέγχων που έχουν γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο Περιφερειάρχης ζήτησε από την Αντιπεριφερειάρχη να καταγραφούν οι βασικές πηγές που ρυπαίνουν και να ξανασυζητηθεί εκτενέστερα το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Επίσης ζητήσαμε να μάθουμε τα αποτελέσματα - τα ευρήματα των ελέγχων και καταθέσαμε την διαφωνία μας για την ένταξη του Ευρώτα στο Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας με έδρα το Άστρος του Νομού Αρκαδίας (Ν. 4519/2018 "Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και άλλες διατάξεις").

Προτείναμε και έγινε κατ' αρχή δεκτό να ζητήσουμε εξαίρεση του Ευρώτα. Το σύνολο του ποταμού να αποτελέσει αντικείμενο ενός Φορέα Διαχείρισης με συμμετοχή της Περιφέρειας και των Δήμων από τους οποίους διέρχεται ο ποταμός.

Τις επόμενες μέρες θα παρουσιάσουμε ολοκληρωμένα την συζήτηση (πρωτολογίες - δευτερολογίες, παρέμβαση του Περιφερειάρχη, κλπ).

Τέλος θα συνεχίσουμε την παρέμβαση μας ζητώντας έγγραφα από τις Υπηρεσίες και θα παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας.

Δεν κάναμε απλά μια επερώτηση για τη συγκυρία. Μας ενδιαφέρει η ουσία ανάληψης πρωτοβουλιών, πίεσης και διεκδίκησης λύσεων για την βελτίωση και την αποτροπή της ρύπανσης του Ευρώτα»