ΚΗΦΙΣΙΑ. Πρωτότυπο όσο και σημαντικό. Αναγκαίο όσο και περιζήτητο. Ο συγγραφέας του πρώτου βιβλίου επιστημονικής προσέγγισης της ποδηλασίας είναι Σπαρτιάτης, ο Κωνσταντίνος Μπάρδης, διδάκτωρ του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Στο πρώτο βιβλίο του, με τίτλο «Η επιστήμη της ποδηλασίας», συνδυάζει την εμπειρία του ως Βαλκανιονίκης και πρωταθλητής Ελλάδος στην ποδηλασία, με την επιστημονική πτυχή του αθλήματος.

Ο συγγραφικός στόχος του Κώστα Μπάρδη ήταν η σύνταξη ενός συγγράμματος που προορίζεται για μεγάλο εύρος ανθρώπων διαφορετικών γνωστικών αποθεμάτων και εμπλοκής με την ποδηλασία. Φοιτητές της αθλητικής επιστήμης που θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σχετικά με τον ενδεδειγμένο τρόπο διαχείρισης των αθλητών και, κυρίως, των ποδηλατών, επαγγελματίες ποδηλάτες και ερασιτέχνες ποδηλάτες αποτελούν την αναγνωστική ομάδα-στόχο.

Το βιβλίο δίνει πληροφορίες για την προπονητική διαδικασία, διατροφική υποστήριξη, εργομετρική αξιολόγηση και ψυχολογική προετοιμασία, άξονες βασικής προσέγγισης της ποδηλασίας προς ενίσχυση της σωματικής και ψυχοπνευματικής απόδοσης των ατόμων.

Ο όρος «επιστήμη της ποδηλασίας» προκύπτει από την ανάγκη αποτύπωσης όλων των παραμέτρων που συνίσταται να αξιολογεί τόσο ο ποδηλάτης και ο προπονητής του, όσο και το άτομο που ασχολείται ερασιτεχνικά με την ποδηλασία. Στη συνείδηση όλων η ποδηλασία αποτελεί μια ευχάριστη αθλητική δραστηριότητα, ενώ το ποδήλατο αποτελεί όχι μόνο ένα απλό μέσο μεταφοράς, αλλά και ένα μέσο συνδυαστικής κάρπωσης των θετικών αποτελεσμάτων της σωματικής άσκησης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Ο συνδυασμός προαγωγής και ενδυνάμωσης της φυσικής κατάστασης, της ψυχοπνευματικής ευεξίας και της περιβαλλοντικής συνείδησης του ατόμου καθιστά την ποδηλασία ως βασική κινητήρια δύναμη αντιμετώπισης του ρυθμού της σύγχρονης καθημερινότητας. Η γεφύρωση του ρόλου ύπαρξης των ανωτέρω παραμέτρων στην προσπάθεια αύξησης της αθλητικής απόδοσης αποτέλεσε βασικό στόχο του βιβλίου. Ένα βιβλίο που παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για ανθρώπους που θεωρούν την ποδηλασία μέσω βελτίωσης της σωματικής και πνευματικής τους απόδοσης.

Η επιστημονική επιμέλεια του βιβλίου είναι του Νικόλαου Γελαδά, Καθηγητή Εργοφυσιολογίας και Κοσμήτορα της Σχολής Επιστήμης, Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Αθηνών. Η αξιολόγηση του βιβλίου από ένα εγκεκριμένο μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας αναδεικνύει τις προσπάθειες του Κωνσταντίνου Μπάρδη.
Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου «Η επιστήμη της ποδηλασίας» του Δρ. Κωνσταντίνου Μπάρδη θα γίνει σε εκδήλωση την Κυριακή 4 Μαρτίου και ώρα 18:00 στο ξενοδοχείο Semiramis στην Κηφισιά, με την συμβολή δυο σημαντικών δημοσιογράφων του χώρου, της Ζέτας Θεοδωρακοπούλου και του Νίκου Γκομώλη.


Ο συγγραφέας
O Δρ. Κωνσταντίνος Mπάρδης γεννήθηκε το 1982 στην Σπάρτη. Είναι χρυσός Βαλκανιονίκης στο άθλημα της ορεινής ποδηλασίας. Ως υπότροφος της Γενικής Γραμματείες Αθλητισμού, παρακολούθησε με επιτυχία το Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα Σπουδών στο John Moores University στο Λίβερπουλ της Αγγλίας, πρώτο πανεπιστήμιο κατά σειρά αξιολόγησης στον τοµέα της εργοφυσιολογίας. Το 2013, ολοκλήρωσε τις διδακτορικές του σπουδές στο Τµήµα Επιστήµης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου με εξειδίκευση στην αθλητική διατροφή και µε βαθµό άριστα. Επίσης, συνέχισε το 2014 τις µεταδιδακτορικές του έρευνες στην Αµερική (University of Arkansas), στο τµήµα της Κινησιολογίας και συγκεκριμένα στο Human Performance Lab. Η επαγγελµατική του σταδιοδρομία ξεκίνησε το 2012 ως Εργοφυσιολόγος - Διατροφολόγος της Εθνικής Οµάδα Ποδηλασίας της κατηγορίας αντρών. Επίσης, έχει δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά στον τοµέα της αθλητικής διατροφής και της αθλητικής φυσιολογίας, καθώς και πλήθος ανακοινώσεων σε διεθνή συνέδρια. Τέλος, είναι ιδρυτής και επιστημονικός υπεύθυνος του εργαστηρίου Nutrilab με έδρα της Αθήνα.