Ο μανιάτης στην καταγωγή κ. Ιωάννης Αναϊπάκος μας κοινοποίησε επιστολή του προς τον βουλευτή Λακωνίας κ Δαβάκη με την παράκληση να δημοσιευθεί εκτιμώντας ότι συμβάλει στην διευθέτηση των πραγμάτων.

«Προς : κ. Αθανάσιο Δαβάκη, Βουλευτή Λακωνίας
Γύθειο 15/02/2018

Κε Βουλευτά,
Ως ΜΑΝΙΑΤΗΣ , ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ και κάτοικος Γυθείου οφείλω να σας συγχαρώ για την αμετάκλητη απόφαση σας να υποστηρίξετε με σθένος και επιμονή μέχρι τέλος την επιλογή της υποψηφιότητας του Αρχιμανδρίτη π. Συμεών Λαμπρινάκου ο οποίος επροτάθηκε, από μια μικρή μειοψηφία 200-300 κατοίκων του συνόλου των κατοίκων του Δήμου μας και μάλιστα για να ακριβολογούμε μεταξύ αυτών ελάχιστοι(30-40) ήταν κάτοικοι του Γυθείου, ως πατριώτης( πράγμα που όλους μας βρίσκει συμφώνους), αλλά και ως πλέον κατάλληλος (πράγμα που προσωπικά δεν είμαι αρμόδιος να το κρίνω), ως ο πλέον κατάλληλος κατά την άποψη σας για την διαδοχή του Μακαριστού Χρυσοστόμου στην Ιερά Μητρόπολη Μάνης.

Προσωπικά και επειδή μου είστε ιδιαίτερα συμπαθής ως σεμνός και δυναμικός πολιτικός, οφείλω να ομολογήσω ότι με αυτήν σας την απόφαση με εκπλήξατε, διότι υψώσατε πολιτικό ανάστημα και τολμήσατε να πάτε αφ ενός κόντρα στο ρεύμα και στους συσχετισμούς με την πλειοψηφία των 13-14.000 χιλ. κατοίκων του Δήμου Μάνης που οπλισμένοι με υπομονή ,σεμνότητα και καρτερικότητα παρακολουθούσαν τις εξελίξεις της Ιεράς Συνόδου ως ευσεβείς χριστιανοί και μάλιστα όταν το μεγαλύτερο ποσοστό εξ αυτών είναι και ψηφοφόροι σας!!. Επί πλέον δε, με συγκινήσατε ιδιαίτερα όταν σας είδα εγώ αλλά και οι περισσότεροι Μανιάτες Δημότες, να συμμετέχετε και να πρωτοστατείτε με σθένος σε συνεστιάσεις (Γύθειο, Πειραιά, Μονή Πετράκη) υπέρ της υποψηφιότητας του π. Συμεών Λαμπρινάκου, λαμβάνοντας μάλιστα και τον λόγο ως ομιλητής υπέρ της υποψηφιότητας του.

Το γεγονός αυτό από μόνο του οφείλω να ομολογήσω ότι σας τιμά ιδιαίτερα και δίνει υπεραξία στο ποιοτικό σας πολιτικό ανάστημα, ειδικά όταν γίνεται με τόσο γενναίες και ασυνήθιστες πράξεις που δεν μας έχουν συνηθίσει οι πολιτικοί όπου απωθείται τις προσωπικές σας επιλογές σε πρώτη προτεραιότητα και αναλαμβάνεται το πολιτικό κόστος των πράξεων σας όσο δυσβάστακτο και αν είναι.

Με όλο τον σεβασμό στο Πρόσωπο σας, αλλά και το θάρρος της ελεύθερης σκέψης που με διακρίνει ως απλό πολίτη υπάρχει και μια άλλη άποψη η οποία προσωπικά με αφήνει παντελώς αδιάφορο, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν το ίδιο αδιάφορο αφήνει και Εσάς, ή μήπως πρέπει να την λάβετε στο μέλλον σοβαρά υπ όψιν σας.

Ειδικότερα,

1. Το να εκφέρει άποψη δημόσια ένας βουλευτής και δη έμπειρος είναι αναφαίρετο δικαίωμα του και μάλιστα επιβάλλεται όταν αυτή εκφράζει την πλειοψηφία των ψηφοφόρων του, εκτός και αν έχει προσωπική διαφορετική άποψη όπως η δική σας, οπότε αναλαμβάνετε πλήρως το πολιτικό κόστος αν αυτή δεν είναι αρεστή στους πολίτες.

2. Το δυσνόητο σε μένα σύμφωνα με τα όσα είδα προσωπικά, αλλά και από αυτά που παρακολούθησα στις συνεστιάσεις που παρευρεθήκατε όπως προανέφερα, είμαι σίγουρος ότι θα έπεσε και στην δική σας αντίληψη, ότι σε ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΜΑΝΙΑΤΩΝ – ΔΗΜΟΤΩΝ υποστηρικτών της υποψηφιότητας του ΑΡΧ/ΤΗ Κου Λαμπρινάκου. Μετά βίας μπορούσε κάποιος να μετρήσει 200-300 άτομα στην καλύτερη περίπτωση και μάλιστα κατόπιν οργανωμένης και υποδειγματικής στράτευσης και καθοδήγησης των υπευθύνων, οι οποίοι πολύ καλά κατά την άποψη τους έκαναν, που σημαίνει ότι η όλη προσπάθεια ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΚΑΙ ΙΣΧΝΗ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΟΤΩΝ, που σε απόλυτο ποσοστό δεν ξεπερνά με τις καλύτερες εκτιμήσεις το 3-4% του πληθυσμού του Δήμου. Είναι άξιον απορίας εάν συμμερίζεστε την ανάλυσή μου, η οποία μάλλον δεν επιδέχεται αμφισβήτησης διότι αφ ενός είναι όλα καταγεγραμμένα σε βίντεο αφ έτερου είναι και η άποψης της πλειοψηφίας των ΔΗΜΟΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΜΑΝΙΑΤΩΝ, όπως αποδείχθηκε περίτρανα από την συμμετοχή τους στην χειροτονία στην Μητρόπολη Αθηνών του νέου Μητροπολίτη ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ.

3. Αναμενόμενο λοιπόν για την πλειοψηφία ,αλλά μεγάλη απογοήτευση, ίσως και πολιτική ήττα για σας όταν στις 7-2-18 οι ελπίδες σας έσβησαν, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε κατά το δοκούν με κριτήρια προφανώς διαφορετικά από τα δικά μας και διόρισε ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΝ ΔΙ ΑΥΤΗΝ μην επιτρέποντας καμμιά ανάμιξη στην εσωτερική της λειτουργία, η οποία μάλιστα εάν λαμβανόταν υπ όψιν υπό την ψυχολογική πίεση που ασκούσατε, ίσως να είχε διασπαστικά και απρόβλεπτα αποτελέσματα. Ενθυμείστε την περίπτωση του μακαριστού ΚΑΝΤΙΩΤΗ στην Φλώρινα και τι επιπτώσεις είχε για τον κλήρο αλλά και για τον λαό με τους περίφημους αφορισμούς του κλπ.

4. Προσωπικά είμαι σίγουρος ότι η στάση, η μεγαλοψυχία, η καλοσύνη, η απλότητα και η σοφία του νέου μας Μητροπολίτη κ.κ. Χρυσοστόμου θα σας ελαφρύνει από την δύσκολη θέση και την αμηχανία που κατά την φτωχή μου άποψη σας οδήγησαν οι εν θερμώ αποφάσεις σας, μόλις συναντηθείτε. Η αγκαλιά της εκκλησίας είναι μεγάλη και φιλεύσπλαχνη για όλους μας ανεξάρτητα από τις προσωπικές μας προτιμήσεις και αδυναμίες.

5. Τελειώνοντας δε θα ήθελα να σας πω ότι προσωπικά την απόφαση σας αυτή ουδέποτε την κατάλαβα, είμαι σίγουρος ότι είχατε αγαθή πρόθεση, από την άλλη όμως όπως σας είπα και στην αρχή με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο η στάση σας ότι δεν υπολογίσατε το πολιτικό κόστος, αυτό που ο κόσμος στην Κρήτη ονομάζει «ψηφαλάκια» και ανδρώσατε το πολιτικό ανάστημα σας υπέρ των απόψεών σας με ότι κίνδυνο αυτές βέβαια ελλοχεύουν, όχι τόσο για να το εκμεταλλευτούν οι πολιτικοί σας αντίπαλοι οποίοι σημειωτέο δεν ανακατεύθηκαν στα εκκλησιαστικά και τήρησαν μετριοπαθή και ουδέτερη στάση, αλλά οι ίδιοι οι πολιτικοί φίλοι της συμπαράταξης σας που καραδοκούν να αδράξουν της ευκαιρία να την εκμεταλλευτούν και να ικανοποιήσουν τις πολιτικές τους φιλοδοξίες. Ο νοών νοήτω!!

6. Ζητώ συγγνώμη εάν κάπου ήμουν δυσάρεστος και η ειλικρίνεια των απόψεων μου σας στεναχώρησε, εάν και πιστεύω ότι κατά βάθος σας προβλημάτισα ώστε στο μέλλον να είστε πιο εγκρατής και προσεκτικός και να μην παρέχετε με ευκολία στήριξη σε πολιτικούς σας φίλους στη Μάνη, ειδικά μάλιστα αυτούς τους δύσκολους καιρούς όπου με τις πράξεις και τις ενέργειες τους έχουν χάσει και το τελευταίο ίχνος αξιοπιστίας και παλιάς αίγλης!!!»