ΣΠΑΡΤΗ. Ερευνητές του CERN, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών και του μεγαλύτερου κέντρου για τη Φυσική στοιχειωδών σωματιδίων στον κόσμο, ένιωσαν μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ τάξης του 2ου Γενικού Λυκείου Σπάρτης, την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018!

Η κα. Χριστίνα Κουρκουμέλη, καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), περιέγραψε με σαφήνεια τα βασικά σημεία του αντικειμένου της Σωματιδιακής Φυσικής.

Στη συνέχεια, ο κ. Ιωάννης Γκιάλας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ευρισκόμενος στην αίθουσα ελέγχου του πειράματος ATLAS του CERN, προσέλκυσε επιδέξια το απόλυτο ενδιαφέρον μαθητών κι εκπαιδευτικών και συζήτησε με τα παιδιά μέσω τηλεσύνδεσης, απαντώντας πρόθυμα σε κάθε απορία τους.

Στην τρίτη και εκτενέστερη φάση της δράσης, οι μαθητές και μαθήτριες θετικού προσανατολισμού της Γ΄ τάξης, στο Εργαστήριο Πληροφορικής του σχολείου, μελέτησαν και επεξεργάστηκαν με μεγάλη προσοχή τυπικά γεγονότα σωματιδιακών συγκρούσεων, συμμετέχοντας σε ένα εντυπωσιακό σεμινάριο εξειδίκευσης (“masterclass”) .

Για τον σκοπό αυτόν χρησιμοποίησαν το πρόγραμμα "HYPATIA" - HYbrid Pupil's Analysis Tool for Interactions in ATLAS-(http://hypatia.iasa.gr/el/4.html). Το υψηλό επίπεδο της διαδικασίας απαιτεί κρίση, αντίληψη και γνώσεις και, αναμφίβολα, τα παιδιά έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό! Εισηγητής και αρωγός των ... μελλοντικών ερευνητών ήταν ο κ. Στέλιος Βουράκης3,απόφοιτος των τμημάτων Πληροφορικής και Φυσικής του Ε.Κ.Π.Α., με ειδίκευση στην Αστροφυσική.

Η εκπαιδευτική δράση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του καθηγητή Φυσικής του 2ου Γενικού Λυκείου Σπάρτης κ. Αριστομένη Καναβάρου, με τη συνδρομή του Διευθυντή κ. Ιωάννη Κωστάκη και των διδασκόντων Φυσικές Επιστήμες εκπαιδευτικών του σχολείου, σε συνεργασία με το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Λακωνίας και με την πολύτιμη τεχνική υποστήριξη του κ. Τσούτσουρα, καθηγητή Πληροφορικής του 2ου Γυμνασίου Σπάρτης.

Διδάσκοντες και μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου Σπάρτης βίωσαν μια μοναδική εμπειρία, οποία είναι βέβαιο ότι θα αξιοποιηθεί από τους τελειόφοιτους στα αμέσως επόμενα -και άκρως σημαντικά από κάθε άποψη - βήματα της ζωής τους!

Η κ. Χριστίνα Κουρκουμέλη είναι Φυσικός με Master και Διδακτορικό, Καθηγήτρια Φυσικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1978. Εργάζεται επί σειρά ετών σε πειράματα του CERN, του Fermilab και του Jeffersonlab, συμμετέχει σε πειράματα νετρίνων, στα πειράματα DELPHI και ATLAS, ενώ είναι μέλος της ομάδας ATLAS-Higgs και η ομάδα της συμμετέχει στο πείραμα Glue Exitations. Ανέπτυξε και ονοματοδότησε το πρόγραμμα "HYPATIA" - HYbrid Pupil's Analysis Tool for Interactions in ATLAS-(http://hypatia.iasa.gr/el/4.html), το οποίο έχει βραβευθεί ως "το καλύτερο οπτικοποιημένο περίραμα" και χρησιμοποιείται από το 2011 από χιλιάδες μαθητές σε διεθνή Masterclasses ως κύριο πρόγραμμα ανάλυσης γεγονότων του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) του CERN. Η κ. Κουρκουμέλη έχει πολυάριθμες δημοσιεύσεις, συγγραφική συμμετοχή σε εκθέσεις σημαντικών πειραμάτων για το μποζόνιο του Higgs, έχει διατελέσει πρόεδρος, συντονίστρια και μέλος δεκάδων επιστημονικών επιτροπών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, ενώ έχει βραβευθεί επανειλημμένα για το ερευνητικό, διδακτικό και πάντα καινοτόμο έργο της.

Ο κ. Ιωάννης Γκιάλας αποφοίτησε από το τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, Άνν Άρμπορ, από όπου πήρε και το διδακτορικό του στην πειραματική Φυσική υψηλών ενεργειών μελετώντας το σπιν του πρωτονίου. Εργάστηκε σαν μεταδιδακτορικός ερευνητής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και το 1997 επέστρεψε στην Ελλάδα σαν διδάσκων του πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 2000 ανήκει στο διδακτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Αιγαίου όπου εκλέχθηκε καθηγητής το 2007. Έχει εκλεγεί αντιπρύτανης Φοιτητικών Θεμάτων και Εξωτερικών Υποθέσεων (2006-2010), πρόεδρος του ΤΜΟΔ (2010-2013) ενώ διατέλεσε και πρόεδρος του συλλόγου διδασκόντων του ΠΑ (2002-2005). Η ερευνητική του δραστηριότητα είναι κυρίως στο πεδίο της πειραματικής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών. Έχει επιτελέσει ερευνητική εργασία στο πείραμα σκέδασης πολωμένων πρωτονίων στο Εργαστήριο Brookhaven NAL, Νέα Υόρκη (1984-1989), στο πείραμα ZEUS στο DESY, Αμβούργο (1989-2008) και είναι μέλος του πειράματος ATLAS στο CERN από το 2010.

Ο κ. Στέλιος Βουράκης είναι αριστούχος απόφοιτος των τμημάτων Φυσικής και Πληροφορικής του Ε.Κ.Π.Α., με εξειδίκευση στην Αστροφυσική. Έχει συμμετάσχει στα ερευνητικά προγράμματα RHETOR και MNISIKLIS του τμήματος Πληροφορικής του Ε.Κ.Π.Α. και στο πρόγραμμα "Learning with ATLAS at CERN" του τμήματος Φυσικής του Ε.Κ.Π.Α.