ΣΠΑΡΤΗ. Το Σωματείο Φίλοι του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης χαιρετίζει την κάθοδο των υπουργών στη Σπάρτη και την δρομολόγηση των εξελίξεων και επισημαίνει τόσο τον ρόλο των Φίλων του Μουσείου από το 2016 όσο και την ανάγκη ανάληψης άμεσης πρωτοβουλίας απο Υπουργείο Πολιτισμού, Περιφέρεια Πελοποννήσου και Δήμο Σπάρτης για την κάλυψη αποζημιώσεων απαλλοτριώσεων.

Συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής:
«Στις 27 Φεβρουαρίου 2016 έγινε η πρώτη συνάντηση θεσμικών εκπροσώπων, φορέων και προσωπικοτήτων της Σπάρτης και της Λακωνίας με θέμα την δημιουργία του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης. Η συνάντηση αποσκοπούσε στο να διαμορφωθεί μία κοινή γραμμή απέναντι στο Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, που είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας για την επίλυση του προβλήματος που διαρκεί 20 χρόνια και στο να δρομολογηθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε πραγματικά να ξανανοίξει με ουσιαστικό τρόπο η συζήτηση για το θέμα και να δρομολογηθεί η επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος του Μουσείου της Σπάρτης. Με την βοήθεια των τοπικών μέσων ενημέρωσης η προσπάθεια αυτή βγήκε στο φως και ενισχύθηκε ουσιαστικά.

Χθες, 27 Φεβρουαρίου 2018, δύο χρόνια ακριβώς μετά την ενεργοποίηση θεσμικών και μη, Σπαρτιατών και Λακώνων και φίλων της Σπάρτης, η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, κ. Λυδία Κονιόρδου μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρο Χαρίτση, βρέθηκαν στο χώρο ανέγερσης του Νέου Μουσείου στο ΧΥΜΟΦΙΞ και αναφέρθηκαν σε όσα έγιναν για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης από πλευράς Κυβέρνησης σε αυτά τα δύο χρόνια, μετά την άσκηση των σοβαροτάτων πιέσεων από την μαζική έκφραση της δυσαρέσκειας και την κινητοποίηση των Σπαρτιατών και των εκπροσώπων της πόλης και του Νομού μας.

Το Σωματείο μας χαιρετίζει την παρουσία στην Σπάρτη και συγκεκριμένα στον χώρο του ΧΥΜΟΦΙΞ της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λυδίας Κονιόρδου καθώς και την παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Αλέξανδρου Χαρίτση, ο οποίος, ως αρμόδιος υπουργός, χρηματοδότησε τη μελέτη του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης με το ποσόν των 2.750.000,00 ευρώ. Θεωρούμε ότι και με την φυσική τους παρουσία οι δύο Υπουργοί θέλουν να τονίσουν το μεγάλο και συνεχιζόμενο ενδιαφέρον τους για το έργο.
Τα περισσότερα θέματα που έθεσε με συστηματικό τρόπο η κινητοποίησή μας πριν δύο χρόνια, αντιμετωπίστηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και έτσι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η μουσειολογική προμελέτη, έχουν προσδιορισθεί από το Κ.Α.Σ. οι ελεύθερες επιφάνειες του οικοπέδου για την τοποθέτηση του κτιρίου του Μουσείου, έχουν ολοκληρωθεί οι τοπογραφικές αποτυπώσεις για την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στην περιοχή, έχει χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης η μελέτη του Μουσείου με 2.750.000,00 ευρώ.

Με ικανοποίηση επίσης διαπιστώσαμε, σύμφωνα με τα λεχθέντα από την κ. Κονιόρδου ότι ένα ακόμα βήμα προς την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων για την προκήρυξη της μελέτης του Νέου Διαχρονικού Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης επετεύχθη μετά την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας και την έκδοση της απόφασης του Εφετείου για τον καθορισμό της οριστικής τιμής μονάδος για τις απαλλοτριώσεις στο χώρο του ΧΥΜΟΦΙΞ.

Το Σωματείο μας απευθύνεται στη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, στον Δήμαρχο Σπάρτης και στην Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας και ζητά σε συνεννόηση μεταξύ τους, να καταθέσουν την αποζημίωση για τις απαλλοτριώσεις, διότι υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο εντός του οποίου πρέπει να αποζημιωθούν οι δικαιούχοι. Αν αυτός ο χρόνος παρέλθει άπρακτος, τότε αίρεται η απόφαση για την οριστικοποίηση της τιμής για τις απαλλοτριώσεις. Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει άμεση ανταπόκριση από τους θεσμικούς φορείς και δεν θα κινδυνεύσουμε να πάμε το έργο πίσω από καθυστερήσεις αυτού του είδους που σε τελευταία ανάλυση αφορούν σε ένα ελάχιστο ποσόν ( σε σχέση με το έργο) που δεν φθάνει καν τις 100.000,00 ευρώ.

Μετά τα παραπάνω και την εκπόνηση της οριστικής μουσειολογικής μελέτης, δεν μένει παρά η προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που θα δρομολογήσει ουσιαστικά την έναρξη της μελέτης του έργου του Νέου Μουσείου.

Η άτυπη συνεργασία των φορέων που συμμετείχαν στις 27/2/2016 στην παραπάνω προσπάθεια για το Νέο Μουσείο μας , μετεξελίχθηκε στο σωματείο ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ και συνεχίζει να παρακολουθεί από πολύ κοντά τα πράγματα και να επεμβαίνει όποτε κρίνει ότι υπάρχουν και πάλι καθυστερήσεις, ανταποκρινόμενο στην υποχρέωσή του να κρατά ενήμερους τους συμπολίτες μας και κάθε ενδιαφερόμενο για το θέμα».