Γράφει ο Γιάννης Μητράκος

ΣΠΑΡΤΗ. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η νέα εκδήλωση του Γορτυνιακού Πολιτιστικού Συνδέσμου Σπάρτης «Ο Άγιος Ευθύμιος ο Νέος», την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2108 και ώρα 6:30 μ.μ. , στην αίθουσα του Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου Ι.Ν. Οσίου Νίκωνος Σπάρτης και με θέμα «Οι παραδόσεις της Γορτυνίας». Ομιλητής ήταν ο Συνταξιούχος Δάσκαλος και Μέλος του Συνδέσμου κ. Ευάγγελος Μητράκος.

Η εκδήλωση άρχισε με καλωσόρισμα του Προέδρου του Συνδέσμου κ. Ιωάννη Πετρόπουλου, ο οποίος ευχαρίστησε τον προϊστάμενο του Ι. Ν. Οσίου Νίκωνος π. Αθανάσιο Σπηλιώτη με ρίζες από το Ζυγοβίστι της Γορτυνίας, τον έτερο ιερέα π. Κωνσταντίνο Σκάλτσα καταγόμενο από το Ελληνικό (Μουλάτσι) και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο για την πρόθυμη παραχώρηση της φιλόξενης αίθουσας και του μηχανισμού προβολής. Ξεχωριστά ευχαρίστησε τα τοπικά ΜΜΕ για την προβολή της εκδήλωσης και την αμέριστη συμπαράστασή τους σε όλες τις δράσεις του Συνδέσμου.

Ο ομιλητής παρουσίασε και ανέλυσε, με γλαφυρό ύφος, μερικές από τις πιο όμορφες και αντιπροσωπευτικές λαογραφικές παραδόσεις της Γορτυνίας που αναφέρονταν σε νεράιδες, καλικάντζαρους, στοιχειά, ανεμοξούρια κ.α., ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην αξία και διάσωση των παραδόσεων του ελληνικού λαού, που αποτελούν συστατικό στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας. Η ομιλία συνοδεύτηκε από την προβολή σχετικών εικόνων.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλά μέλη και αρκετοί φίλοι του Γορτυνιακού Συνδέσμου Σπάρτης, καθώς και Συνάδελφοι Εκπαιδευτικοί του ομιλητή.