ΓΕΩΡΓΙΤΣΙ. Ο Σύνδεσμος των εν Αττική Γεωργιτσιάνων με νέα παρέμβασή του προτείνει στον Δήμαρχο Σπάρτης κ. Βαλιώτη την δημιουργία Πολεμικού Μουσείου Αεροπορίας στο Γεωργίτσι. Ζητούν από τον Δήμο την υποστήριξη αυτού του αιτήματος και από τον Δήμαρχο άμεση λήψη πρωτοβουλίας.
Στην πρότασή τους αναφέρουν:

«Αίτημα δημιουργίας Πολεμικού Μουσείου Αεροπόρων στο Γεωργίτσι

Κύριε Δήμαρχε,

Το Γεωργίτσι έχει χαρακτηριστεί ως χωριό των Αεροπόρων. Στο επάνω μέρος του χωριού, βρίσκεται το μνημείο των Αεροπόρων και στην είσοδο του χωριού, βρίσκεται το μαχητικό αεροσκάφος F 104 ως ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στους υπέρ πατρίδος πεσόντες Αεροπόρους μας.

Ο Υποσμηναγός Ευάγγελος Γιάνναρης, έδωσε το προβάδισμα στα μητρώα των Ελλήνων αξιωματικών που έπεσαν στο ηρωικό έπος του 1940 και στις 20-4-1941 με βασιλικό διάταγμα του απονεμήθηκε ο Σταυρός του Ιπτάμενου για την εξαιρετική τόλμη.

Ο Ανθυποσμηναγός Γρηγόριος Πετράκης έλαβε έυφημο μνεία και του απονεμήθηκε ο πολεμικός Σταυρός από το Γ’ Σώμα Στρατού.

Ο Επισμηναγός Νικόλαος Σκρουμπέλος έλαβε το 1946 το Χρυσό Αριστείο Ανδρείας και με βασιλικό διάταγμα του απονεμήθηκε ο Σταυρός Ιπτάμενου.

Τα Πολεμικά Μουσεία Αεροπορίας στην Ελλάδα είναι ελάχιστα και το Γεωργίτσι δικαιούται και αξίζει Πολεμικό Μουσείο, λόγω της ιστορίας και προσφοράς των πεσόντων Γεωργιτσιάνων.

Αποστολή του Μουσείου είναι η συγκέντρωση, διαφύλαξη και έκθεση κειμηλίων της Αεροπορίας, η μελέτη και τεκμηρίωση της ιστορίας, προβολή της αεροπορικής ιδέας ανά τους αιώνες και η διοργάνωση συνεδρίων σχετικών με την πολεμική Αεροπορία σε συνεργασία με το υπουργείο εθνικής Άμυνας.

Εν κατακλείδι, αιτούμεθα ο Δήμος Σπάρτης να αναλάβει πρωτοβουλία - με την συνδρομή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας - για την δημιουργία Πολεμικού Μουσείου Αεροπορίας στο Γεωργίτσι Λακωνίας, ως ένδειξη τιμής στους Γεωργιτσιάνους πεσόντες, γεγονός το οποίο θα προσελκύσει τουρισμό στην ευρύτερη περιοχή, σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα.

Το Πολεμικό Μουσείο θα ενταχθεί στην λίστα των ελάχιστων πολεμικών Μουσείων της χώρας μας και θα συμβάλει στην ανάπτυξη της Λακωνίας. Ο Δήμος διαθέτει τεχνική υπηρεσία, υπαλλήλους, δομές που χρηματοδοτούνται από το ελληνικό δημόσιο και ακίνητα που ανήκουν στην ιδιοκτησία του.

Αναμένουμε πρωτοβουλία σας.

Με εκτίμηση,

Αθήνα 26/2/2018

Για Δ.Σ. του Συνδέσμου των εν Αττική Γεωργιτσιάνων Λακεδαίμονος,
Ο Πρόεδρος
Χρήστος Ηλ.Τσίχλης

Ο Γενικός Γραμματέας
Φίλιππος Γ. Τσερωτάς»