Tατούλης: «Δυνατές Περιφέρειες το μέλλον της χώρας»

ΤΡΙΠΟΛΗ. «Το 10o Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο που αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου σηματοδοτεί το οδοιπορικό μιας κοινής προσπάθειας για τη δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε η χώρα να βρει το δικό της βηματισμό, το δικό της δρόμο για το παρόν και το μέλλον των πολιτών» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά την έναρξη των εργασιών στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης, τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018, παρουσία πλήθους Υπουργών, Υφυπουργών, Γενικών Γραμματέων της Κυβέρνησης, Αντιπεριφερειαρχών, Δημάρχων της Πελοποννήσου και ολίγων πολιτών...

Τα Αναπτυξιακά αυτά συνέδρια, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, σηματοδοτούν επίσης την αναβάθμιση των σχέσεων των θεσμών στη λειτουργία τους στην κοινωνία και την πολιτεία και δεν έχουν σχέση με το παρελθόν γιατί έχουν διαφορετική φιλοσοφία και εξυπηρετούν διαφορετική αναγκαιότητα.
Η απουσία πολιτών όμως δείχνει ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα σε αιρετούς (και μάλιστα κυβερνητικούς) και πολίτες ( και μάλιστα δοκιμαζόμενους)

Ο κ. Τατούλης σημείωσε ότι το συνέδριο αυτό θα πρέπει να καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα, σε συγκεκριμένες αποφάσεις και σε συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων των πολιτών.
«Είναι γνωστό ότι για πολλά χρόνια ακόμα η κεντρική Κυβέρνηση θα εστιάζει στο δημοσιονομικό εξορθολογισμό της χώρας. Απ’ την άλλη πλευρά η αναπτυξιακή ανασυγκρότηση αποτελεί κατά κύριο λόγο ευθύνη των Περιφερειών της χώρας» δήλωσε στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και πρόσθεσε ότι το πρώτο συμπέρασμα που θα πρέπει να βγει είναι ότι η κεντρική Κυβέρνηση εμπιστεύεται τους θεσμούς της αυτοδιοίκησης. «Την ισχυρή Περιφέρεια και τον ισχυρό Δήμο. Αυτοί οι θεσμοί άλλωστε στήριξαν διαχρονικά τη χώρα και αυτοί οι θεσμοί θα δώσουν ένα ισχυρό σύνθημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».
Το δεύτερο συμπέρασμα του συνεδρίου, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, θα πρέπει να καταδείξει την αμοιβαία θεσμική εμπιστοσύνη στη θωράκιση και αναβάθμιση με αρμοδιότητες του θεσμού της αιρετής Περιφέρειας.

Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες οι αιρετοί και οι υπουργοί είναι περισσότεροι από τους πολίτες που θα έπρεπε, με τόση κινητοποίηση, να έχουν κατακλύσει το αμφιθέατρο.

Οι διοργανωτές, δηλαδή Κυβέρνηση και Περιφέρεια ευελπιστούν ότι η κάθοδος του Πρωθυπουργού την Τετάρτη θα προσελκύσει πολίτες στο ακροατήριο. Ωστόσο αυτή η λογική δεν παύει να θυμίσει παλαιοκομματικές συνήθειες που έχουν τις ρίζες τους στις πελατειακές σχέσεις και στην προσωπολατρεία παρά σε μία σύγχρονη σχέση εμπιστοσύνης και αλληλεπίδρασης Κράτους – Πολίτη.
Ωστόσο είναι θετικό ότι ενόψει του Συνεδρίου φορείς και θεσμοί ανα Νομό της Πελοποννήσου επεξεργάστηκαν και κατέθεσαν προτάσεις τις οποίες θα είναι καλό να λάβουν υπ’ όψιν τους εκείνοι που θα τις επεξεργαστούν.

Αύριο στην Τρίπολη, τουλάχιστον 23 φορείς θα διαδηλώσουν την αντίδρασή τους στο Συνέδριο.