ΣΠΑΡΤΗ. Ο Σύλλογος Διδασκόντων Εκπαιδευτικών και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων
του 1ου Γυμνασίου Σπάρτης διοργανώνουν μια σειρά τεσσάρων εκδηλώσεων από τον «ΔΙΑΥΛΟ» και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με θέματα:
«Ενδοσχολική Βία»
«Επίδραση περιβαλλοντικών παραγόντων στην υγεία των παιδιών »
«Εθισμός στο διαδίκτυο»
«Εξαρτησιογόνες ουσίες»

Οι εκδηώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Αμφιθέατρο του σχολείου μας στα πλαίσια της προσπάθειάς του για δημιουργία «Σχολής γονέων».

Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 28/02/2018 και ώρα 17:00-19:00. Πρόκειται για ομιλία με θέμα: «Ενδοσχολική Βία και Εκφοβισμός: Πρόληψη και Αντιμετώπιση», με εισηγήτρια την κ. Παπαδοπούλου Ιωάννα, Ψυχολόγο MSc, Επιστημονικό Στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων «ΔΙΑΥΛΟΣ».

Τι είναι η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός
Οι όροι που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν το φαινόμενο είναι: «ενδοσχολική βία», «εκφοβισμός» και «θυματοποίηση». Ορίζουν μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου

Η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός έχει πολλές και σοβαρές επιπτώσεις τόσο στη σωματική και ψυχική υγεία όσο και στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα οι συνέπειες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και είναι δυνατόν να έχουν τραγικά αποτελέσματα

Καλούνται όλοι οι γονείς να παρακολουθήσουν αυτή την εκδήλωση ώστε να είναι σε θέση να αντιληφθούν έγκαιρα αν το παιδί τους εμπλέκεται σε περιστατικά βίας και εκφοβισμού και αν χρειάζεται άμεση βοήθεια και υποστήριξη.