ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. «Πρωτόγνωρες και πρωτότυπες δράσεις προβολής του πολυδιάστατου προϊόντος της Πελοποννήσου λαμβάνουν χώρα τη τελευταία διετία στη βόρεια Ιταλία και συγκεκριμένα στη δυναμικότερη και πλουσιότερη περιφέρεια της τη Λομβαρδία, με έδρα το Μιλάνο. Εκεί που κάθε χρόνο λαμβάνει χώρα η μεγαλύτερη μεσογειακή διεθνής έκθεση τουρισμού και μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, η γνωστή ΒΙΤ.» Αυτό αναφέρεται εισαγωγικά σε σχετική ενημέρωση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, έχοντας αξιολογήσει τη δυναμική της συνεργασίας της με τους γείτονες Ιταλούς και με δεδομένο ότι η Ιταλία είναι η πλησιέστερη πολυπληθής δεξαμενή επισκεπτών προς την Ελλάδα και αποτελεί τη κύρια οδική και θαλάσσια πύλη εισόδου προς την Ελλάδα και εξόδου από την Ελλάδα προς τη καρδιά της Ευρώπης, δυναμικά συμμετέχει κάθε χρόνο στην έκθεση αυτή.

Στα πλαίσια της έκθεσης αυτής η Περιφέρεια Πελοποννήσου και με πρωτοβουλία της Συμβούλου Τουρισμού και Πολιτισμού Μαντώς Μπελεγρή αξιοποίησε την ισχυρή Ιταλική Φιλελληνική Εταιρεία, στην οποία συμμετέχουν καθηγητές Ελληνικής Φιλολογίας και Βυζαντινών σπουδών από τα ιστορικά Ιταλικά Πανεπιστήμια Παβίας, Μπολόνια, Μιλάνου, Ρώμης, Νάπολης και Μπέργκαμο , την ισχυρή Ελληνική Κοινότητα της Λομβαρδίας και το Ελληνικό Προξενείο στο Μιλάνο , με επίτιμο πρόξενο τον Λάκωνα Νικόλα Σάκκαρη.

Με τη συμμετοχή των ανωτέρω και με την ευκαιρία της παρουσίας στο Μιλάνο εκπροσώπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου, πραγματοποιήθηκε την 9η Φεβρουαρίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Μιλάνο ο εορτασμός της από την UNESCO αναγνωρισμένης «Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας» . Συμμετείχε προσκληθείσα η Σύμβουλος Πολιτισμού και Τουρισμού Μαντώ Μπελεγρή. Στη κατάμεστη εμβληματική αίθουσα της Βιβλιοθήκης «SORMANI», τη στολισμένη με τοιχογραφίες από την Ελληνική μυθολογία, οι Ελληνιστές και Βυζαντινολόγοι Paolo Cesaretti , καθηγητής Βυζαντινών Σπουδών και Γραμμάτων του Πανεπιστημίου Bergamo , Ida Minguzzi καθηγήτρια κλασσικής Ελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο του Milano, Elisabetta Matelli καθηγήτρια Ελληνικών σπουδών του πανεπιστημίου του Milano, Gilda Tentorio καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Pavia, Aldo Pirola Διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Μιλάνο, Μassimo Cazzulo Καθηγητής Ελληνικής και Λατινικής Γλώσσας και γραμμάτων στο Κλασσικό Λύκειο του Μιλάνο , μίλησαν στα ιταλικά και σε άπταιστα ελληνικά, για το πώς η Ελληνική Γλώσσα διαμόρφωσε τον κόσμο που ζούμε . Ο ηθοποιός κλασσικού θεάτρου Cristian Poggioni απέδωσε δραματοποιημένα ομηρικά κείμενα και η Δικηγόρος –Δημοσιογράφος Χρυσαυγή Ατσιδάκου απέδωσε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, ποιητή τον οποίο ιδιαίτερα τιμούν οι Ιταλοί.

Παρευρέθησαν στην εκδήλωση ο Ιταλός Γερουσιαστής του κυβερνώντος κόμματος Bruno Tabacci , ως εκπρόσωπος του Δήμαρχου Μιλάνο ο Σύμβουλος Πολιτισμού , ο Διευθυντής των Δημοτικών Βιβλιοθηκών του Μιλάνο, ο επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας στο Μιλάνο Νικόλαος Σάκκαρης ,η πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Σοφία Ζαφειροπούλου, η πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Ιταλίας Ολγα Νάσση κλπ.»

Η εισήγηση της Μ. Μπελεγρή είχε θέμα «Μυκηναϊκή Γραμμική Β . Η πρώτη Ευρωπαϊκή γλώσσα» και εκτός άλλων είχε αναφορές όπω:

«Το να είσαι Έλληνας εκ γενετής για πολλούς σημαίνει λίγα και για μερικούς τίποτα. Το να είσαι Ελληνας από επιλογή σημαίνει πολλά .Ερχόμαστε από τη Σπάρτη, το Μυστρά, τις Μυκήνες, το Άργος, την Πύλο, το Ναύπλιο, τη Μονεμβασία, τη Κόρινθο, ερχόμαστε από τη Πελοπόννησο και μεταφέρουμε τους χαιρετισμούς και πρόταση του ιδιαίτερα ευαίσθητου σε θέματα πολιτισμού και γραμμάτων Περιφερειάρχη Πελοποννήσου του Πέτρου Τατούλη, οι Περιφέρειες Πελοποννήσου και Λομβαρδίας να έρθουν πιο κοντά, να γίνουν αδελφές σε δράσεις γραμμάτων, πολιτισμού , τέχνης, επικοινωνίας . Η θάλασσα του Ιονίου δεν χώριζε ποτέ , ούτε και σήμερα χωρίζει , αλλά συνδέει την Ελλάδα με την Ιταλία και ο μεσογειακός νότος μπορεί για άλλη μια φορά, παρά τα οικονομικά προβλήματά του, να λειτουργήσει ως συνεκτική δύναμη της μεγάλης μας πατρίδας της Ευρώπης. Όποιος δεν το καταλαβαίνει δεν έχει διαβάσει σωστά την ιστορία και δεν διαβάζει σωστά τα δεδομένα των καιρών. Η επόμενη συνάντησή μας στη Πελοπόννησο, αντιπροσωπευτικές εικόνες της μέρος περιέχονται στα έντυπα που σας προσφέρονται δώρο εκ μέρους του Περιφερειάρχη.»

Από την εκπρόσωπο της Περιφ. Πελοποννήσου προσφέρθηκαν στους ομιλητές, αποσταλμένα από τη Περιφέρεια και με τη βοήθεια του Προξενείου, επίτομα έντυπα της Πελοποννήσου και σε όλους τους συμμετέχοντες ο τουριστικός οδηγός της Πελοποννήσου .

Η επόμενη συνάντηση γραμμάτων και πολιτισμού με χρώμα ελληνικό, θα λάβει χώρα τον προσεχή Οκτώβρη και για το καλοκαίρι του 2019 δρομολογήθηκε να γίνει στη Πελοπόννησο διεθνές συνέδριο πολιτισμού.

Στις φωτογραφίες εικόνες από την εκδήλωση με τους ομιλητές καθηγητές, τους εκπροσώπους της Πολιτείας και του Δήμου του Μιλάνου, τον Ελληνα επίτιμο Πρόξενο και το ακροατήριο.