ΛΑΚΩΝΙΑ. Με την ευκαιρία του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στην Τρίπολη ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Γιάννης Παναρίτης ζητά την παρέμβαση – θέση του λακωνικής καταγωγής, υπουργού Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, προκειμένου η Λακωνία να τύχει καλύτερης αντιμετώπισης με την επέκταης του δικτύου φυσικού αερίου.

Ο κ. Παναρίτης, αμέσως μετά το υπόμνημα που αφορά κεντρικά και χρόνια αιτήματα της Λακωνίας θέτει στον υπουργό ως πρόκληση την ευκαιρία να συνδεθεί η Λακωνία στο δίκτυο φυσικού αερίου της Πελοποννήσου

Αναφέρει ότι είναι κοινός τόπος ότι η εισαγωγή του φυσικού αερίου επηρεάζει σημαντικούς κλάδους της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας, μιας και εξασφαλίζεται η διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και μάλιστα με ένα καύσιμο υψηλής ποιότητας που μπορεί να διεισδύσει σε όλους σχεδόν τους κλάδους της οικονομίας, αλλά και στα νοικοκυριά.

«Σε περίοδο μακροχρόνιας ύφεσης» τονίζει ο κ Παναρίτης «οι επενδύσεις της χώρας για την εισαγωγή του φυσικού αερίου επιφέρουν αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής βιομηχανίας, μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, βελτίωση της ποιότητας ζωής και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Εκπροσωπώντας τόσο το Δ.Σ. όσο και τα μέλη του Επιμελητηρίου, ο Γιάννης Παναρίτης ζητά από τον υπουργό, ενόψει του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Πελοπόννησο που θα διεξαχθεί στις 26 - 27 Φεβρουαρίου στην Τρίπολη, στο οποίο το Επιμελητήριό θα καταθέσει τις προτάσεις του για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου και πιο συγκεκριμένα της Λακωνίας, περιοχής αρμοδιότητάς μας, να τους ενημερώσει για το επίπεδο των έργων επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο και για το εάν στον προγραμματισμό έργων του Υπουργείου έχει ενταχθεί η επέκταση του δικτύου στη Λακωνία.

Τονίζει δε ότι «η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου και τα πλεονεκτήματα που αυτό θα προσδώσει στην περιοχή κρίνονται ως ζωτικής σημασίας για τη Λακωνία, έναν παραμελημένο νομό, που δεν έχει ενταχθεί, έως τώρα, στον προγραμματισμό μεγάλων έργων και δεν έχει αεροδρόμιο και μεγάλα λιμάνια, αλλά ούτε και σύγχρονο οδικό δίκτυο, αιτήματα που παραμένουν ανεκπλήρωτα, εάν βέβαια εξαιρέσουμε τα πρόσφατα έργα σύνδεσής του με τους κεντρικούς οδικούς άξονες της Πελοποννήσου. Θεωρούμε ότι η πολιτεία οφείλει να ενσκήψει στις ανάγκες της Λακωνίας και να επενδύσει σε μια περιοχή που το πολιτιστικό και ιστορικό υπόβαθρό της εγγυώνται τα θετικά αποτελέσματα κάθε επένδυσης. Το φυσικό αέριο, ως οικολογικό αλλά και οικονομικότερο καύσιμο θα αποτελέσει για τον τόπο μας την εφαλτήριο δύναμη για την ανάπτυξή του. Πιστεύουμε πως ο προγραμματισμός των έργων θα πρέπει να στηρίζεται στην αρχή της ισόρροπης ανάπτυξης και να δοθεί προτεραιότητα σε περιοχές που έχουν αδικηθεί στο παρελθόν για διάφορους λόγους».

Ο κ. Παναρίτης καταλήγει στην έγγραφη παρέμβαση του εκφράζοντας την πεποίθηση ότι κατά τη θητεία του στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο υπουργός θα αξιοποιήσει κάθε πρόσφορο μέσο για την ανάπτυξη της χώρας, και τον καλεί να όπως τεθεί θετικά στο δίκαιο αίτημά για επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στη Λακωνία.