Γράφει η Αναστασία Κανελλοπούλου*

Συνεδριάζει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης και ένα από τα θέματα είναι η επιλογή χώρου για ίδρυση μονάδας μηχανικής διαλογής των αστικών στερεών απορριμμάτων– Κ.Δ.Α.Υ. ,για ίδρυση Σ.Μ.Α και για ίδρυση μονάδας παρασκευής εδαφοβελτιωτικών από μη επικίνδυνα απόβλητα των Αστικών Στερεών Αποβλήτων ( ΑΣΑ)

Είναι σίγουρο ότι ο τόπος για την εναπόθεση και επεξεργασία των ΑΣΑ πρέπει να βρεθεί εντός της επικράτειας του Δήμου Σπάρτης , εφ’ όσον έχει επιλεγεί από τον Δήμο Σπάρτης να προχωρήσει σε αυτή την μορφή διαχείρισης των απορριμμάτων, γιατί σε καμία άλλη περιοχή, όπως είναι φυσικό, δεν θα γίνουν αποδεκτά τα απορρίμματά μας.

Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, μια τέτοιου είδους και βαρύτητας απόφαση χρειάζεται την αδιαμφισβήτητη σοβαρότητα της προεργασίας για τον εντοπισμό της κατάλληλης περιοχής. Γι’ αυτό η διαδικασία με την οποία θα προσδιοριστεί ο πιο κατάλληλος χώρος δεν μπορεί να στηρίζεται σε μια υποκειμενική αξιολόγηση, αλλά πρέπει να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη, να ακολουθεί το γράμμα των καλών πρακτικών, να μην προκαλεί τις μικροκοινωνίες και να μην καταδικάζει περιοχές σε μακροχρόνιες αντιαναπτυξιακές προοπτικές.

Αυτό, δυστυχώς, που παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα να συμβαίνει στο Δήμο Σπάρτης, ο οποίος ανέθεσε σε εξωτερικό ερευνητή να προσδιορίσει σε κάθε Δημοτική Ενότητα μία περιοχή κατάλληλη για την δημιουργία των παραπάνω χώρων διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων, χωρίς να δώσει τις αναγκαίες οδηγίες προς τούτο, αναδεικνύει μία επιπολαιότητα και μία αδικαιολόγητη βιασύνη, την στιγμή μάλιστα που ο Δήμος παλεύει τέσσερα σχεδόν χρόνια να εφαρμόσει μια πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων.

Το αποτέλεσμα της έρευνας, το οποίο δόθηκε στους δημοτικούς συμβούλους για την προετοιμασία τους για την αποψινή συνεδρίαση, και το οποίο προφανώς έτυχε της έγκρισης του Δημάρχου και των αρμόδιων αντιδημάρχων, στερείται κατά την γνώμη μας της αναγκαίας τεκμηρίωσης , η οποία , όταν πρόκειται για προσδιορισμό θέσεων για τέτοιου είδους δράσεις, το πρώτο που θα πρέπει να διασφαλίσει είναι η σύμφωνη γνώμη των υπηρεσιών , των επιφορτισμένων για τις αδειοδοτήσεις που αναγκαστικά θα ακολουθήσουν.

Το να «ανακαλύψουμε» κάποιες θέσεις , οι οποίες κατά την γνώμη του ερευνητή, είναι κατάλληλες χωρίς να έχουν ερωτηθεί οι υπηρεσίες ( δασικές, γεωργίας, περιβάλλοντος, αρχαιολογικές, δημοσίων έργων , προγραμματισμού, υδρογεωλογικές κλπ), αποτελεί σχήμα πρωθύστερο, δηλαδή είναι σαν να βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο!!!

Και δεν είναι μόνον αυτό: η αξιολόγηση των περιοχών και η ιεράρχησή τους κατά βαθμό καταλληλότητας γίνεται και πάλι με τρόπο εντελώς αυθαίρετο. Για παράδειγμα το ποσοστό βαρύτητας του συντελεστή χιλιομετρικής απόστασης που χρησιμοποιεί ο ερευνητής είναι πολύ μεγαλύτερο από το ποσοστό βαρύτητας του συντελεστή της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Ποιος έδωσε αυτά τα κριτήρια για την βαθμολόγηση των περιοχών που έχουν προταθεί και για την ιεράρχησή τους;

Επίσης από την ενδελεχέστερη έρευνα σε μία από τις προτεινόμενες περιοχές, διαπιστώσαμε παντελή άγνοια δύο σοβαρότατων κριτηρίων που δεν αναφέρονται καθόλου: Μιλάμε για την προτεινόμενη περιοχή της Σελλασίας ( Τούρλες) , γνωστή για την περίφημη μάχη της Σελλασίας, όπου εκτός από το γεγονός της αρχαιολογικής σημασίας , δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν και δεν αναφέρεται πουθενά το γεγονός ότι η μελέτη του φράγματος που προγραμματίζεται στην συγκεκριμένη περιοχή έχει ήδη κατατεθεί για έγκριση στο Υπουργείο Γεωργίας, όπως και το γεγονός ότι η περιοχή είναι ανακηρυγμένο καταφύγιο άγριας πανίδας από τις Δασικές υπηρεσίες , αναφορά που δεν γίνεται πουθενά στην παραδοθείσα πρόταση του ερευνητή.

Κατά συνέπεια , πώς να μην σκεφθούμε ότι και στις άλλες προτεινόμενες περιοχές έχει ακολουθηθεί ο ίδιος εύκολος τρόπος της υποκειμενικής προσέγγισης και των σφαλμάτων; Και πώς να εμπιστευθούμε τον Δήμαρχο της Σπάρτης που μιλά για πλεονεκτήματα των περιοχών που θα δεχθούν τα απορρίμματα , όταν στην Σπάρτη η προσπάθεια διαλογής στην πηγή δεν είναι αξιόπιστη, αν και αποτελεί προϋπόθεση για την ακίνδυνη λειτουργία των περιοχών που προτείνει να δημιουργηθούν;

Η Σπάρτη φαίνεται σαν να μην έχει κανόνες στην λειτουργία της καθαριότητας και της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η Κ. Παλαιολόγου είναι γεμάτη ξεχειλισμένους κάδους! Οι δημοτικοί κάδοι απορριμμάτων έχουν εξαφανιστεί, έχουν γίνει πολλές φορές ποδοσφαιρικό αντικείμενο. Και βέβαια είναι μεγάλη η ευθύνη των πολιτών . Όμως ποιός είναι ο ρόλος του Δήμου σε αυτές τις περιπτώσεις ;

*Πρώην Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Σπαρτιατών

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr