ΣΠΑΡΤΗ. Ένα νέο βιβλίο, το 4ο κατά σειρά, υπο τον τίτλο «Οι Ελευθερολάκωνες - Η Σπαρτιατική Πολιτεία και ο Βασιλιάς Νάβης» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΙΔΙΟΜΟΡΦή με συγγραφέα του τον Γεώργιο Χρ. Μπόνο.

Όπως αναφέρεται στην εισαγωγή του βιβλίου η Σπάρτη από την εποχή του Λυκούργου και μετά γνώρισε, για μερικούς αιώνες, τη μεγαλύτερη ακμή της. Κυριάρχησε όχι μόνο στην Πελοπόννησο, αλλά και σε μεγάλο τμήμα της υπολοίπου Ελλάδος. Έφτασε ακόμη και μέχρι την Περσία για να προστατεύσει τους εκεί Έλληνες.
Γνώρισε νικηφόρες εκστρατείες, δόξες και μεγαλεία. Παροιμιώδης ο ηρωισμός ανδρών και γυναικών. Αναδείχθηκε κυρίαρχη δύναμη - ώσπου ήρθε η παρακμή.

Η Σπαρτιατική κοινωνία βρέθηκε σε αποσύνθεση, η δωρική ολιγαρχική αριστοκρατία σε δύσκολη θέση και νομοτελειακά έφτασε στο στάδιο της σήψης και της διάλυσης.
Η αναστάτωση που προκλήθηκε στην επικράτεια της Σπάρτης κατά τον 3ο προς τον 2ο αιώνα π. Χ., λόγω των σκληρών μέτρων του βασιλιά Νάβη, ώθησε τους πλούσιους ολιγαρχικούς Σπαρτιάτες να εγκατασταθούν στις παραλιακές κυρίως πόλεις της Λακωνικής. Οι πόλεις αυτές συνενώθηκαν και δημιούργησαν Ομοσπονδία με την ονομασία «Το Κοινόν των Λακεδαιμονίων», που αργότερα μετονομάστηκε σε «Κοινόν των Ελευθερολακώνων».
Αυτό το μεγάλης ιστορικής διάρκειας (περίπου πέντε αιώνων, από το 195 π.Χ. μέχρι το 297 μ.Χ.) γεγονός αποτελεί ένα σχετικά άγνωστο κεφάλαιο της ιστορίας μας…

Ποιες ήταν οι πόλεις της Λακωνικής; Ποιός ήταν ο Βασιλιάς Νάβης; Ποιες ήταν οι αιτίες την παρακμής; Μήπως μέσα από την πτυχή αυτή της Σπαρτιατικής ιστορίας μπορούμε να δούμε το αναπόφευκτο τέλος κάθε κοινωνίας που μεταλλάσσεται και διολισθαίνει χάνοντας το μέτρο και το ήθος; Γιατί ο Κλεομένης δεν πέτυχε τη διάσωση της Σπάρτης και γιατί Βασιλιάς Νάβης απέτυχε να αναδιατάξει την Σπάρτη;

Περισσότερα στο πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του συμπολίτη μας Γεωργίου Μπόνου, που μπορείτε να αναζητήσετε στα βιβλιοπωλεία της πόλης.