ΛΑΚΩΝΙΑ. Την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της Ο.Ε.Β.Ε.Λ. συνάντηση με τον Νίκο Σκορίνη - υπεύθυνο του Γραφείου Συντονισμού του Υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη - και με συνεργάτες του, ενόψει και του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Πελοποννήσου, το οποίο θα διεξαχθεί στην Τρίπολη στις 26 και 27 Φεβρουαρίου 2018.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ο.Ε.Β.Ε. Λακωνίας, καθώς και αρκετοί εκπρόσωποι των Σωματείων - Μελών της, προκειμένου να θέσουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη γενικότερη ανάπτυξη της Λακωνίας.

Ένα από τα πρώτα θέματα που τέθηκε ήταν η επιτακτική ανάγκη για την περαιτέρω βελτίωση του οδικού δικτύου της Λακωνίας με την επέκταση του αυτοκινητοδρόμου Λεύκτρο - Σπάρτη μέχρι και το Γύθειο, έργο στρατηγικής σημασίας που θα ελαχιστοποιήσει το χρόνο μετάβασης στην πόλη και το νέο λιμάνι του Γυθείου.

Επισημάνθηκε το γεγονός ότι και ο αρχικός - προ 25ετίας - σχεδιασμός τούτο προέβλεπε (Λεύκτρο - Σπάρτη - Γύθειο) και ότι σχετικά πρόσφατα δημοσιεύματα έγκυρων και εξειδικευμένων Site εντάσσουν το έργο αυτό στο προτεινόμενο πλαίσιο μιας νέας γενιάς μεγάλων έργων (βλ. http://www.ypodomes.com). ). Στη συνέχεια τέθηκε η επιτακτική ανάγκη για παρεμβάσεις (παράκαμψη Σκάλας και Βλαχιώτη, βελτίωση των - ξεπερασμένων, κακών και επικίνδυνων - τμημάτων που κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια των είκοσι τελευταίων χρόνων, νέες χαράξεις όπου απαιτείται) που πρέπει να γίνουν στο δρόμο προς Σκάλα, Μολάους, Μονεμβάσια, Νεάπολη, ώστε, ο επικίνδυνος αυτός δρόμος να καταστεί, εάν όχι αυτοκινητόδρομος, τουλάχιστον ασφαλούς και ταχείας κυκλοφορίας. Και τα δύο αυτά οδικά έργα θα συμβάλουν καθοριστικά στην ασφαλή και συντομότερη διακίνηση προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών εντός και εκτός Λακωνίας. Επίσης, αναφέρθηκε, ότι σε ενδεχόμενη ουσιαστική αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου, η Λακωνία θα πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνεται σε έναν τέτοιο σχεδιασμό.

Περαιτέρω, έγινε σημαντική αναφορά στην καθοριστική σημασία που έχει για την περιοχή η κατασκευή του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης, η οποία σε συνδυασμό με τις νέες σοβαρές τουριστικές επενδύσεις πού έχουν ήδη γίνει ή και αναμένονται να γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα στην ευρύτερη περιοχή της Σπάρτης, θα οδηγήσει σε αύξηση της τουριστικής κίνησης στη Σπάρτη και την ευρύτερη περιοχή της Λακωνίας. Επισημάνθηκε στους συνομιλητές ότι ο φορέας μας συμμετέχει ενεργά στην κίνηση φορέων και πολιτών για την ενεργοποίηση της πολιτείας περί της αναγκαιότητας ανέγερσης του Νέου Μουσείου, εκφράσαμε τη συγκρατημένη αισιοδοξία μας για τα βήματα που έχουν γίνει από πλευράς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και ζητήσαμε περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να οδηγηθούμε το συντομότερο δυνατό στην προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, κάτι που αποτελεί και τον προπομπό κατασκευής του έργου.

Φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει από τα «θέματα της ημερήσιας διάταξης» η κατάργηση του Κ. Ε. Ε. Μ. Σπάρτης ως κέντρου κατάταξης νεοσυλλέκτων και η παραμονή του απλά ως κέντρου εκπαίδευσης διαφόρων ειδικοτήτων και οι επιπτώσεις του στην οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης. Φυσικά οι εκπρόσωποι των φορέων κατανοούν πως η ενέργεια αυτή εντάσσεται στα πλαίσια ενός γενικότερου επιχειρησιακού σχεδιασμού, ωστόσο αναμένουν αποφάσεις στο θέμα αυτό, οι οποίες δεν θα επιφέρουν απώλειες σε μια περιοχή που η πολιτεία ποτέ στο παρελθόν δεν τις απέδωσε τα οφειλόμενα.

Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στην ανάγκη, όχι απλά παραμονής αλλά και ενίσχυσης των δύο Τμημάτων του Πανεπιστημίου και του τμήματος του Τ.Ε.Ι. που λειτουργούν στην πόλη της Σπάρτης καθώς πέρα από τα άμεσα οικονομικά οφέλη, η παρουσία τους συμβάλλει στην κοινωνική, πολιτιστική και επιστημονική ανάπτυξη της περιοχής. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πώς η λειτουργία των Σχολών αυτών αναβάθμισε σημαντικά την εικόνα της Σπάρτης και της Λακωνίας. Θα πρέπει η λειτουργία των Σχολών να θωρακιστεί θεσμικά και η παραμονή τους ή μη στην πόλη να μην εξαρτάται κάθε φορά από μικρά και τυχαία δρώμενα, που διεξάγονται κυρίως στο παρασκήνιο.

Επίσης συζητήθηκαν οι τρόποι ενίσχυσης του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα (αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, μεταποίηση και τυποποίηση των προϊόντων), καθώς τα εξαιρετικά υψηλής ποιότητας λακωνικά προϊόντα αποτελούν για τη Λακωνία σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα. Επισημάνθηκε ότι οι καλλιέργειες στη Λακωνία έχουν ανάγκη ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού που να συνδέεται με την αναδιάρθρωση και την εναρμόνισή τους με τη ζήτηση από τις διεθνείς αγορές, όπου και σήμερα τα παραγόμενα κύρια λακωνικά προϊόντα έχουν καθοριστική παρουσία για το εισόδημα της Λακωνίας.

Τέλος δε θα μπορούσε να μην τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου το θέμα της εξαιρετικά υψηλής φορολογίας, των υψηλότατων συντελεστών Φ. Π .Α. και των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών σε μεσαία και μεγάλα εισοδήματα, τα οποία αποτελούν αποτρεπτικούς παράγοντες για επενδύσεις, εμπόδιο και ανάσχεση για οποιαδήποτε ανάπτυξη, «κίνητρο» φοροδιαφυγής των περισσότερων επαγγελματικών κλάδων, η οποία φοροδιαφυγή γεννά αθέμιτο ανταγωνισμό και οδηγεί στο μαρασμό και την «ανεργία» τους έντιμους επαγγελματίες που καταβάλλουν κανονικά τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές τους.

Μετά το πέρας του γόνιμου αυτού διαλόγου, ο κ. Σκορίνης, αφού συμφώνησε με αρκετές από τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις των παρευρισκομένων, διαβεβαίωσε ότι θα μεταφερθούν και θα συνεκτιμηθούν, ζήτησε από τους εκπροσώπους των Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων να συμμετέχουν ενεργά στα «τραπέζια διαλόγου» πού θα πραγματοποιηθούν στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου και να θέσουν και εκεί τις απόψεις και τις προτάσεις τους.