Η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, 13 Φεβρουαρίου, καθιερώθηκε με απόφαση της UNESCO στις 29 Σεπτεμβρίου 2011, έπειτα από πρόταση της Ισπανικής Ακαδημίας Ραδιοφώνου.

Αρχικά, η πρόταση των Ισπανών ήταν να τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου στις 30 Οκτωβρίου, σε ανάμνηση της περίφημης εκπομπής του Όρσον Γουέλς το 1938, που έμεινε στην ιστορία ως ο «Πόλεμος των Κόσμων». Η UNESCO, όμως, αποφάσισε διαφορετικά και πρόκρινε τη 13η Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία το 1946 πρωτολειτούργησε το ραδιόφωνο του ΟΗΕ.

Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου είναι ο εορτασμός του ραδιοφώνου ως Μέσου Μαζικής Επικοινωνίας, η βελτίωση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των ραδιοφωνικών οργανισμών και η ενθάρρυνση των μεγάλων διεθνών δικτύων, όσο και των τοπικών ραδιοφώνων, να προωθήσουν την πρόσβαση στην πληροφόρηση και την ελευθερία της έκφρασης στα ερτζιανά.

Σήμερα η Ελληνική ραδιοφωνία βρίσκεται ενώπιον της ψηφιακής εκπομπής της που αναμένεται να αναταράξει τον χάρτη κυρίως της τοπικής ραδιοφωνίας.

Στη Λακωνία το ραδιόφωνο κάνει τα πρώτα βήματά του στο τέλος της δεκαετίας του 1980 μέσα από το Δημοτικό Ραδιόφωνο Σπάρτης και το Ράδιο Σπάρτη. Σημαντικός σταθμός στο Λακωνικό μουσικό ραδιόφωνο ήταν ο Star fm που σήμερα, όπως και οι δύο προηγούμενοι, δεν εκπέμπει. Πρωτεργάτες του Λακωνικού ραδιοφώνου υπήρξαν οι Σταύρος Ψηλακάκος, Ανδρέας Χιώτης, Λεωνίδας Καρβουνιάρης, Κώστας Κουλογεωργίου, Αντώνης Βλαχονικολός, Δημήτρης Ψυχογιός, Ηλίας Μπόνος, Κώστας Κρητικός. Στη συνέχεια κι έως σήμερα ξεχωρίζουν οι Λεωνίδας Χονδρόπουλος, Χάρης Βασιλάκος, Τάκης Καρβουνιάρης, Δημήτρης Ψυχογιός, Στέλιος Θεοδωρίδης, Τάκης Αλεξανδράκης, Ι. και Β. Μητράκος, Δημήτρης Μπιρμπατάκος, Άρης Ασούτης, Ηλίας Μπόνος. Μεγάλο μερίδιο ανήκει και στους τεχνικούς του ραδιοφώνου όπως ήταν οι ηχολήπτες και οι τεχνικοί βουνού όπως ο Βασίλης Χαρίσης.
Τα γνωστότερα ραδιόφωνα σήμερα στη Λακωνία είναι (αλφαβητικά): Αnt1 Ν. Ελλάδος, Βest, Ι. Μητρόπολης, Νότος, Πολιτεία, Fly.