Γράφει ο Γιώργος Δημακόγιαννης*

Το θέμα σιγά- σιγά - και μέχρι την ενθρόνιση του νέου πανΑξιου Μητροπολίτη μας στο Γύθειο, που είναι απολύτως βέβαιον ότι θα γίνει με τον δέοντα πανηγυρικό τρόπο, με τη συμβολή όλων μας (…με ή χωρίς τον δήμαρχο και τις αρχές του Δήμου Ανατ. Μάνης, τον διευθυντή του κέντρου υγείας Αρεόπολης και τον επί 30 έτη βουλευτή Δαβάκη!), το θέμα λοιπόν, με τα εκκλησιαστικά της Μάνης, θα το «μαζέψω» με τις απολύτως απαραίτητες παρεμβάσεις.
Αμέσως εκθέτω κάποιες σκέψεις μου τις οποίες παρακαλώ θερμά να μελετήσετε με προσοχή, φίλοι και …άσπονδοι φίλοι μου.

1. Τον π. Συμεών Λαμπρινάκο τον αγαπάμε οι Μανιάτες και είναι βέβαιο ότι - παρά τη ζημία που του προξένησαν και του προξενούν κάποιοι «επώνυμοι» λαλίστατοι θερμοκέφαλοι σαν τους προαναφερθέντες - μια μέρα, όχι μακρινή, θα γίνει Αρχιερέας (κάθε χρόνο «χηρεύουν» Μητροπόλεις!!). Ίσως μακριά απ' τη Μάνη. Όπου και να γίνει όμως είναι ...καταδικασμένος να αγαπηθεί, να λατρευτεί από τούς εκεί χριστιανούς κι εμείς οι Μανιάτες να …πηγαίνουμε εκδρομή στη Μητρόπολή του να τον καμαρώνουμε μαζί τους. Τα περισσότερα προβλήματα θα τα είχε ως Μητροπολίτης Μάνης… Μέχρι πριν λίγα χρόνια - για προφανείς λόγους - δεν επιτρεπόταν η εντοπιότητα στον διοικητή της Αστυνομίας, στον Διευθυντή της Εφορίας,… Θα προσέθετα ανεπιφύλακτα και το λειτούργημα του Μητροπολίτη!

2. Η εκκλησία πορεύεται για αιώνες με τούς δικούς της κανόνες και το δικό της συνοδικό σύστημα. Εξωγενείς παράγοντες επηρεάζουν ίσως, αλλά δεν καθορίζουν τίποτα! Και δικαίως! Αν σήμερα «πέρναγε» ημών των Μανιατών, αύριο γιατί δεν θα πέρναγε των Μεγαρέων, των Καρδιτσιωτών, των Κορινθίων, των Κυθηρίων…, λέτε δεν έχουν και αυτοί άξιους δικούς τους Αρχιμανδρίτες όπως ο δικός μας π. Συμεών;! Άρα, οι 83 εκλέκτορες Μητροπολίτες θα ‘πρεπε κάθε φορά να απεμπολούν ένα παλαιό, καθιερωμένο και αποδεκτό προνόμιο ευθύνης τους! Δλδ. να αυτοκαταργηθούν!!!

Στο τέλος - τέλος όποιου δεν του αρέσει το εκλογικό συνοδικό σύστημα της Εκκλησίας και δεν αποδέχεται τους κανόνες του ας μην είναι υποψήφιος! Αν είναι, το αποδέχεται χωρίς αστερίσκους. Και μπορεί συμμετέχοντας να κερδίσει, ή μπορεί να μην κερδίσει! Ο ορθόδοξος λαός κάθε περιοχής οφείλει να αναγνωρίσει και να υποδεχθεί τον νομίμως εκλεγμένο Ποιμενάρχη του. Πόσο που είναι και ισόβιος! Τόσο απλά! Εξαίρεση μόνο θα μπορούσε να γίνει για κάποιον εκλεγμένο Μητροπολίτη με ηθικά ή ποινικά επιλήψιμο βίο…

Τηρουμένων των αναλογιών κι εμένα δεν μου αρέσει ο τρόπος εκλογής δημάρχων ή βουλευτών, αλλά αν συμμετέχω αποδέχομαι αναγκαστικά τους ισχύοντες κανόνες και νόμους! Αλλιώς κάθομαι σπίτι μου κι απλά εκφράζω τις αντιρρήσεις μου (για τις οποίες βεβαίως δεν ξέρω αν νοιάζεται κανείς)!

Κλείνοντας να σημειώσω: Δημοψήφισμα για τη θέληση του Λαού της Μάνης δεν έγινε ποτέ, ο δήμαρχος Ανατ. Μάνης και μια Επιτροπή την οποία μάλιστα αποτελούν και άτομα που ελέγχονται για το ορθόδοξο χριστιανικό τους φρόνημα, πήρε αυτοβούλως την υπόθεση στα χέρια της, διακηρύσσοντας ότι εκφράζει (;!) την κοινή θέληση του πιστού λαού της Μάνης…
Τι δεν καταλαβαίνετε;!


* Έκδότης Αδούλωτης Μάνης - Λακωνίας οδού