Ένθερμοι υποδοχείς του νέου Μητροπολίτη είναι Μανιάτες που παραμονή της Χειροτονίας του εκφράζονται μέσα από το κείμενο του εκδότη Γιώργου Δημακόγιαννη ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει:

Aνοικτό κάλεσμα στους Μανιάτες

«Αύριο Σάββατο πρωί 10/2/18 στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών όλοι οι Μανιάτες και φιλομανιάτες θα είναι παρόντες στη χειροτονία του νέου Μητροπολίτη…

Ο φιλόθεος, φιλόξενος και φιλότιμος λαός της Μάνης καλωσορίζει τον νέο του Μητροπολίτη π. Χρυσόστομο Παπαθανασίου.
Προικισμένος με εξαιρετική πνευματική πανοπλία, σπουδαία μόρφωση στην Ελλάδα και το εξωτερικό και λαμπρή επαγγελματική και εκκλησιαστική πορεία, αναλαμβάνει το τιμόνι της ιστορικής Ιεράς Μητροπόλεως Μάνης σε μια κρίσιμη στιγμή, με ανοικτά πάμπολλα ζέοντα θέματα.

Οφείλουμε όλοι οι γ ν ή σ ι ο ι Μανιάτες και Μανιάτισσες να τον καλωσορίσουμε, να τον καλοδεχτούμε, ν’ ανοίξουμε την αγκαλιά και την καρδιά μας στον νέο πνευματικό μας Πατέρα, ο οποίος έρχεται και με την σεπτή παρουσία του είναι βέβαιο ότι θα κοσμήσει την περήφανη κι αδούλωτη Πατρίδα μας, όπως και ο (Αθηναίος, Μανιατολάτρης κι Ελληνολάτρης) Προκάτοχός του μακαριστός Μητροπολίτης μας Χρυσόστομος Κορακίτης...»

Από την άλλη πλευρά μεγάλη είναι και η μερίδα όσων όχι μόνο διαφωνούν αλλά και αντιδρούν με την εκλογή του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου αντί του Συμεών Λαμπρινάκου. Οι υποστηρίζοντες την υποψηφιότητα του Αρχιμανδρίτη Σ. Λαμπρινάκου, μεταξύ άλλων, αναφέρουν:

«Δεν θα έχουμε καμία συμμετοχή στην τελετή της χειροτονίας (του Μητροπολίτη Μάνης)»

« Από τις αρχές Ιανουαρίου 2018 κινητοποιηθήκαμε για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη της Ιεράς Μητρόπολης Μάνης, με συγκεντρώσεις, ψηφίσματα, επισκέψεις στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και στον Τοποτηρητή – Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης.

Ο λόγος που αρθρώσαμε, οι προτάσεις μας προς την ηγεσία της Εκκλησίας ήταν πάντα μέσα στο πνεύμα των Ευαγγελίων και αν είχαν γίνει αποδεκτές, θα αναβάθμιζαν την Ιεραρχία της εκκλησίας στην συνείδηση του λαού της.

Στην πορεία αυτή συμφωνούσε η συντριπτική πλειοψηφία των Μανιατών. Οι λίγοι διαφωνούντες που παρουσιάστηκαν όψιμα, μετά την ημέρα της εκλογής, για ιδιοτελείς δικούς τους λόγους, δεν αποτελούν κανένα μέγεθος. Είναι οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Δυστυχώς όπως αποδείχθηκε, ο τρόπος αναδείξεως Μητροπολιτών έχει καταντήσει αποκλειστική υπόθεση των Μητροπολιτών και του Αρχιεπισκόπου και των μεταξύ τους αλληλοεξυπηρετήσεων και ισορροπιών και γίνεται ερήμην των τοπικών εκκλησιών – κοινωνιών, παρά το πνεύμα της Χριστιανικής Διδασκαλίας…

Ενημερώνουμε λοιπόν τη Μανιάτικη κοινωνία, ότι μετά το αποτέλεσμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την ανάδειξη νέου Μητροπολίτη Μάνης, δε θα έχουμε καμία συμμετοχή στην τελετή της χειροτονίας...»