Γράφει η Αναστασία Πατρινού*

Μέρος της συναυλίας που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και εκτελέστηκε ήδη στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ζωντανά οι λάτρεις της μουσικής υποστηρίζοντας την δεσπόζουσα αποστολή του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης, την ανάδειξη της μουσικής. Την επέτειο των εικοσιπέντε χρόνων μουσικής φιλίας και συνεργασίας γιόρτασαν μαζί με τους μαθητές, τους γονείς, τους καθηγητές και τους φίλους του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης η καθηγήτρια πιάνου κα Μαρία Παπαπετροπούλου και η κα Sedef Ercetin από την Κωνσταντινούπολη σε μια εκδήλωση μουσικής δωματίου με τίτλο: Η μουσική μπορεί το μαζί.

Παρόλο που το νέο κτίριο του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης δεν έχει παραδοθεί επισήμως και το αμφιθέατρο έχει σοβαρή έλλειψη σε καθίσματα και θέρμανση, ωστόσο, την παρουσία του έδωσε το πλήθος του μουσικόφιλου και πολύ καλά εκπαιδευμένου κοινού της Σπάρτης από το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης, από τον Εμπορικό Σύλλογο Σπάρτης, το παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, το Εθνικό και το Λακωνικό Ωδείο Σπάρτης, καθηγητές του σχολείου και η πάντα παρούσα στις εκδηλώσεις του σχολείου πρ. διευθύντρια κα Αγγελική Αργειτάκου.

Η Σεντέφ Ερτσετίν, με σπουδές στην Κωνσταντινούπολη και στο Παρίσι, με πολλές τιμητικές κριτικές και συνεργασίες με διάσημα καλλιτεχνικά ονόματα εκτέλεσε με εξαιρετική εκφραστικότητα έργα σε βιολοντζέλο, ακόμη και το αυτοσχέδιο πάντα κομμάτι της που φέρει τον τίτλο του cd που κυκλοφορεί στη γειτονική μας Τουρκία: Metamorphosis. H Μαρία Παπαπετροπούλου, αριστούχος και βραβευμένη στις σπουδές της στην Αθήνα, στο Παρίσι, στην Ορλεάνη και στην Καρλσρούη, έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την Κρατική ορχήστρα Αθηνών, την Ορχήστρα των χρωμάτων, την φιλαρμονική του Ριαζάν, την ορχήστρα νέων του Μύνστερ και έχει ηχογραφήσει για το ελληνικό ραδιόφωνο. Οι δύο μαζί εμφανίζονται συχνά ως ντούο σε διεθνή φεστιβάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου φέρνοντας τον αέρα των μουσικών σκηνών στην Σπάρτη. Ερμήνευσαν έργα των Adnan Saygun, Mehmet Demirtas, Μηνά Αλεξιάδη, Περικλή Κούκο και η βραδιά έκλεισε με τις μοναδικές ερμηνείες έργων του Μάνου Χατζηδάκι ειδικά διασκευασμένα για τα δύο μουσικά όργανα.

Η εκδήλωση δεν ήταν απλά μια προσφορά σε όσους ενδιαφέρονται για τα ωραία και τα υψηλά, αποτέλεσε ένα πανέμορφο ταξίδι στον κόσμο της μουσικής αποδεικνύοντας περίτρανα ότι στη μουσική σύνορα δεν υπάρχουν.

Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης ευχαριστεί θερμά τους ευγενικούς χορηγούς της εκδήλωσης: το νεόδμητο Mystras Grand Palace Resort & Spa και το προσωπικό του, το ανθοπωλείο Λιακοπούλου, τις Εντυπώσεις Δαλαμάγκας, επίσης το Δήμο Σπάρτης, τη Σχολική Επιτροπή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τη διεύθυνση του σχολείου για την εξαίρετη συνεργασία τους στη διοργάνωση της εκδήλωσης. Είμαστε βαθύτατα ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα της εκδήλωσης για τη στήριξη της μουσικής ζωής του τόπου μας από την ανταπόκριση του κόσμου. Πραγματοποιήθηκε μια εκδήλωση που επιβεβαίωσε ότι το Μουσικό Σχολείο Σπάρτης είναι ανοικτό σε όλους όπως και η μουσική άλλωστε. Όλοι απολαύσαμε πραγματικά τη βραδιά και φύγαμε πλουσιότεροι σε ακούσματα και βιώματα.

* Προέδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης