Γράφει η Μ.Α.Τ.

Η ανεργία στη χώρα, λένε οι στατιστικές, φτάνει στο 20-25%....
…Αν μας κάνει καλό καιρό, έλεγαν οι αγρότες από το Νοέμβριο σχεδόν, θα έχουμε μια πολύ καλή σοδειά. Πράγματι, εφέτος η γη χάρισε απλόχερα, επέστρεψε, θα έλεγε κανείς, με περισσή γενναιοδωρία τους καρπούς που πέρυσι χάθηκαν «δακοχτυπημένοι».
Σ’ όλη τη Λακωνία, σε ελαιώνες φροντισμένους, σε ελαιώνες ξεχασμένους, σε πλαγιές σε λόφους σε ‘τράφους και λούρες’, οι ελιές ακόμα και οι αγριλιές, έγειραν από τον πολύ και καλό ευλογημένο καρπό….
… Ο Άγιος Νικόλαος Μελιτίνης, είναι ένα χωριό του Δήμου Ανατολικής Μάνης, με πλούσιο παρελθόν και.. αβέβαιο μέλλον. Για να φτάσει κανείς εκεί, περνάει μέσα από αμέτρητους ατελείωτους ελαιώνες, Αιγιές, Αρχοντικό, Προσήλιο, Μέλισσα, Κόκκινα Λουριά, Άγιος, όπως τον λένε. Μέσα Φεβρουαρίου όμως, και οι ελιές, εκτός μικρών εξαιρέσεων, παραμένουν αμάζευτες. Δεν έχουμε ανθρώπους, δεν έχουμε εργάτες, δεν βρίσκουμε εργάτες, λένε οι λιγοστοί ντόπιοι….
… Ο Χειμώνας στα μέρη μας εφέτος, στάθηκε στο ύψος της Μεσογειακής του ταυτότητας. Ήπιος γλυκός, εκτός από μερικές νυχτερινές…. παγοψυχρολουσίες, έκανε, εκτός από τα γιασεμιά της πόλης, και τα εσπεριδοειδή μας «χειμωνανθούς» !! Οι πορτοκαλιές και οι λεμονιές στα περιβόλια, οι νεραντζιές στους δρόμους της πόλης, κατάφορτες και πανέμορφες. Στη Μαγούλα όμως, τα πορτοκάλια βρίσκονται ακόμη στα δέντρα, πολλά κάτω από αυτά, «χαμάδα»!! Δεν έχουμε εργάτες δε βρίσκουμε εργάτες, δεν έρχονται, απαντούν οι αρμόδιοι…
…Πριν λίγες ημέρες, είδαν το Survivor 2, έγραφε η εφημερίδα, 2.575.124 άνθρωποι, στις νεανικές ηλικίες η τηλεθέαση έφτασε το 60,8%....Τριάντα τόσα νέα παιδιά, γεροδεμένα αγόρια και κορίτσια σαν τα κρύα νερά, παλεύουν ολημερίς με …δήθεν εμπόδια με δήθεν αναποδιές ,δήθεν δυσκολίες, δήθεν καβγάδες, δήθεν στεναχώριες, δήθεν χαρές…..
Και ένας κοινός νους, παρατηρητής, απορεί με τις μεγάλες και μικρές εξουσίες, με τα κανάλια, με τον Ο.Α.Ε.Δ. που μοιράζει τα επιδόματα ανεργίας. Γιατί στέλνουμε τα παιδιά στην άλλη άκρη του κόσμου να κυνηγούν φαντάσματα και ψεύτικες ανάγκες, όταν εδώ κάτω οι ανάγκες είναι και αληθινές και ενδιαφέρουσες και δημιουργικές και αποδοτικές για όλους μας;
Αν μη τι άλλο, έχουμε σίγουρα τις απαραίτητες κτιριακές υποδομές για ένα τέτοιο εγχείρημα. Και παλιά πέτρινα σπίτια έχουμε, και κατασκηνώσεις ανεκμετάλλευτες έχουμε, και το πύργο του Σαλβαρά στη Μαγούλα έχουμε, και παλιά πανέμορφα πέτρινα σχολεία στα χωριά μας έχουμε, ακόμα και κάποια απομεινάρια της παλιάς νυχτερινής ζωής από τον καιρό της ευμάρειας έχουμε. Και το χρυσάφι της γης μας θα συλλέξουμε, γιατί, είναι από αμαρτία έως αχαριστία έως ιεροσυλία να χάνεται, και οι νέοι θα ζήσουν την διαδικασία από την αρχή ίσαμε το τέλος, με αληθινές δυσκολίες, με αληθινή κούραση, μα και με αληθινή απερίγραπτη πληρότητα και χαρά. Και η τηλεθέαση, Survivor 3 στη Λακωνία, στα ύψη!!!
…Κοινός νους κοινή λογική, αρκετή φαντασία...τρέχα γύρευε….που έλεγε και η γιαγιά. … Στα Κύθηρα όμως, ένα ζευγάρι Ολλανδών χαρακτηρίζει την επιχείρηση αγροτικό τουριστικό προορισμό και η συμμετοχή, λένε, είναι μεγάλη και από όλο τον κόσμο. Διαδίκτυο 2018 !!

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr