Γράφει ο Θάνος Ορφανός

Αναμφίβολα η πολυδιάστατη κρίση έχει δημιουργήσει αντιδράσεις στη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών λόγω της μείωσης των εισοδημάτων.
Η κρίση η οποία δεν είναι μόνο εγχώρια αλλά και ευρωπαϊκή και παγκόσμια καλλιέργησε το έδαφος για την ανάπτυξη ενός λαϊκίστικου λόγου, που αποπροσανατολίζει από το σκοπό του το λαϊκό μαζικό κίνημα.

Οι κατακτήσεις του λαϊκού μαζικού κινήματος αποτελούν προϊόν των αγώνων των ανθρώπων του μόχθου, της επιστήμης και της εργασίας και αποτελούν παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Σήμερα, πιστεύω και νιώθω, πως η μορφή της διεκδίκησης για βελτίωση της ποιότητας ζωής, για βελτίωση της παραγωγικότητας της εργασίας, για τη δίκαιη αναδιανομή και κατανομή του εισοδήματος και για την εξασφάλιση των κοινωνικών αγαθών στους πολίτες, πρέπει να λάβει μια άλλη μορφή μέσα από τη συμμετοχή του λαού στα κοινά έτσι ώστε να υπάρξουν ανατροπές.

Αυτό δεν επιτυγχάνεται μόνο μέσα από μια απεργία ή μια πορεία.
Επιτυγχάνεται μέσα από την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, με αυτομόρφωση και πολιτική διαπαιδαγώγηση, για την εξασφάλιση και τη σφυρηλάτηση της κοινωνικής συνοχής.
Για να ανατείλει ο ήλιος της δικαιοσύνης, οι άνθρωποι του πνεύματος, οι καλλιτέχνες, οι εργαζόμενοι, οι απόμαχοι της δουλειάς, οι μετανάστες, τα άτομα με αναπηρία κ.ο.κ. να γίνουν μια γροθιά.

Γιατί ο αγώνας με σκοπό τη κοινωνική δικαιοσύνη δεν πρέπει να λάβει μόνο ταξικό χαρακτήρα, αλλά κατά κύριο λόγο κοινωνικό.

Επομένως μέσα από την αναγέννηση του λαϊκού κινήματος πρέπει να χαραχθεί ο δρόμος που θα οδηγήσει στη λευτεριά των μαζών και στην αξιοπρέπεια.

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr