ΣΠΑΡΤΗ. Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια. Να πέσει πολύ μελάνι σε δημοσιογραφικό και δικηγορικό χαρτί και κυρίως να χυθεί πολύ δάκρυ για να βρούμε την άκρη της κλωστής στο «κουβάρι» της υπόθεσης δολοφονίας του Γιάννη Βάρλα.

Όπως ήδη έχει αναφερθεί η υπόθεση «ανοίγει» και όλοι όσοι πάσχιζαν να την κρατήσουν στο φώς, ελπίζουν ότι σύντομα η κοινωνία θα μάθει ποιός και γιατί σκότωσε τον Γιάννη Βάρλα, ένα καλοκαιρινό βράδυ στη Μαγούλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ανώτατη ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας έχει ολοκληρωμένο φάκελο της υπόθεσης στα χέρια της προκειμένου να επισπεύσει κάθε διαδικασία για ολοκλήρωση - συμπλήρωση της Προκαταρτικής Διοικητικής Εξέτασης και ότι χρειαστεί ή προκύψει..

Ενώ λοιπόν η μητέρα του θύματος, οι συγγενείς του και η κοινωνία, αναμένουν να κινηθούν εκ νέου οι διαδικασίες, ένα στοιχείο έρχεται να δείξει όχι μόνον την ανεπάρκεια της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και την πιθανότητα να επιχειρήθηκε συγκάλυψη της υπόθεσης.

Η οικογένεια από την πρώτη στιγμή ζητούσε από την ΕΛ.ΑΣ. να κληθούν προς εξέταση άτομα, είτε ύποπτα για τον φόνο, είτε αυτόπτες μάρτυρες, είτε αυτήκοοι. Παρόλ’ αυτά κι ενώ υπήρχε λίστα με δεκάδες ονόματα ελάχιστοι κλήθηκαν ενώ με έγγραφη απάντηση του Διοικητή Ασφαλείας Σπάρτης επιβεβαιωνόταν ότι δεν υπάρχουν ύποπτοι να κληθούν για την υπόθεση.

Το στοιχείο που απ’ ότι φαίνεται δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει κανένα στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας, από τον μικρότερο αξιωματικό μέχρι το μεγαλύτερο αξιωματούχο είναι η αναγραφή στη «Σηματική Αναφορά Εγκλημάτων» ότι υπάρχει ένα θύμα κι ένας δράστης. Όταν η οικογένεια ζητά εκ νέου αντίγραφο της «Αναφοράς» και εφόσον δεν επρόκειτο περί λάθους, αναγράφεται και πάλι ότι υπάρχει «ένας δράστης» της ανθρωποκτονίας από πρόθεση…
Ίσως είναι η πρώτη φορά στα χρονικά των ανθρωποκτονιών που ενώ η Ελληνική Αστυνομία καταγράφει έναν δράστη, δεν καλείται κανείς να εξεταστεί ως ύποπτος. Δηλαδή υπάρχει φόνος, τόπος, χρόνος, θύμα, δράστης και η υπόθεση όχι μόνο οδηγήθηκε στο αρχείο αλλά κατά την διαδρομή της… διατυπώθηκε και άποψη ότι ο θάνατος επήλθε από πτώση...

Ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. σήμερα θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η Υπηρεσία που έχει την ευθύνη και το καθήκον της Προστασίας του πολίτη είναι απόλυτα εκτεθειμένη.

Από τη στιγμή που υπάρχει δράστης του φόνου πρέπει άμεσα να κινηθούν όλες οι διαδικασίες όχι μόνο για τη διερεύνηση του εγκλήματος αλλά και για την απόδοση ευθυνών όπου και αν αυτές αναλογούν.

Είναι πραγματικά απορίας άξιον πως τόσα έμπειρα στελέχη της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης δεν αναζήτησαν στοιχεία για τον έναν δράστη που αναγραφόταν στην Αναφορά από την ίδια την Αστυνομία, την ώρα μάλιστα που η οικογένεια πάσχιζε και η κοινωνία βοούσε ότι έχουμε να κάνουμε με αδίστακτους φονιάδες που ήξεραν και πως κτυπούσαν και τι θα επέφεραν…

Οι επίμονες αναφορές της οικογένειας ότι στην υπόθεση δεν πρέπει να εμπλέκονται αστυνομικοί με το κώλυμα της εντοπιότητας αλλά και όσοι εμπλέκονται να ελέγχονται άμεσα από τους ανωτέρους τους ήταν δικαιολογημένες.