ΣΠΑΡΤΗ. Το ταξίδι της περιοδεύουσας έκθεσης, αποτέλεσμα της συνεργασίας του Πολιτισμού Ομίλου Πειραιώς με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ξεκινά με πρώτο Σταθμό το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου ώρα 12:00 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15/4/2018 έχει τίτλο «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου». Εντάσσεται στο πρόγραμμα δράσεων του Ευρωπαϊκού έτους Πολιτιστικής Κληρονομίας 2018.

Τρία μουσεία του δικτύου (Ελιάς και Λαδιού στη Σπάρτη, Αργυροτεχνίας στα Ιωάννινα και Μαρμαροτεχνίας στην Τήνο) θα φιλοξενήσουν από τον Φεβρουάριο και μέχρι το καλοκαίρι του '18 τη «δορυφορική» έκθεση, στο πλαίσιο της διετούς συνεργασίας του δικτύου Μουσείων ΠΙΟΠ με το ΕΑΜ) και άλλα δύο του χρόνου- αυτά δεν έχουν ακόμα καθοριστεί.

Σαράντα εκθέματα που δεν θα παρουσιαστούν στο ΕΑΜ, επελέγησαν ώστε σταλθούν στα μουσεία του ΠΙΟΠ μετά και από γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου υπέρ του δανεισμού.

Η παρουσίαση θα ξεκινήσει από το Μουσείο στη Σπάρτη (πρώτο δεκαπενθήμερο Φεβρουαρίου έως πρώτο δεκαπενθήμερο Απριλίου 2018). Θα ακολουθήσουν τα Γιάννενα (Απρίλιος- Ιούνιος) και η Τήνος (δεύτερο δεκαπενθήμερο Ιουνίου έως πρώτο δεκαήμερο Αυγούστου 2018).

Το ΠΙΟΠ με την αμέριστη βοήθεια του ΕΑΜ, και σε αγαστή συνεργασία μαζί του, επιχειρεί με αυτές τις εκθέσεις να δείξει τη συμπύκνωση της έννοιας του Ωραίου στην Αρχαιότητα. Την υψηλή αισθητική ως αίτημα και επιδίωξη κάθε ανθρώπινης κοινωνίας, αλλά και ως κινητήριο δύναμη στην προαγωγή και παραγωγή της Τέχνης.

Η κεντρική ενότητα με τέσσερα εκθέματα θα είναι κοινή. Σε κάθε Μουσείο θα προβάλλεται κάθε φορά η ομάδα των εκθεμάτων (ενότητα) που βρίσκεται σε νοηματική συνάφεια με τη θεματική του. Αντιστοίχως: στη Σπάρτη, ενότητα τέχνεργων που συνδέονται με το λάδι και τα αρωματικά έλαια, στα Γιάννενα η ενότητα κοσμημάτων, στην Τήνο, η ενότητα μαρμάρινων έργων. Η πρόβλεψη για την Τήνο ήταν να λειτουργήσει η περιοδική έκθεση το καλοκαίρι, οπότε και το μουσείο θα έχει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.