ΣΠΑΡΤΗ. Υπεγράφη την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018 από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη και την ανάδοχο εταιρεία η σύμβαση υλοποίησης του έργου της νέας εισόδου της Σπάρτης.

Η περηφάνεια

«Πρόκειται για ένα ακόμα μεγάλο έργο στη Σπάρτη και τη Λακωνία, το οποίο διεκδικήσαμε, εξασφαλίσαμε τους απαιτούμενους πόρους ύψους 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, σε περίοδο κρίσης μάλιστα, προετοιμάσαμε και υλοποιούμε» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, εκφράζοντας την περηφάνια της Περιφερειακής αρχής για την αποτελεσματικότητά της στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού της στη Λακωνία, αλλά και το σύνολο της Πελοποννήσου.

Ο προβληματισμός

Την ίδια ώρα στον Δήμο Σπάρτης υπάρχει έντονος προβληματισμός διότι το νέο αυτό δεδομένο «ακυρώνει» την μελέτη Βλαστού για την πεζοδρόμηση του κέντρου και την κυκλοφορία στην πόλη.

«Με τη νέα είσοδο μια από τις σημαντικότερες πόλεις του αρχαίου κόσμου, η Σπάρτη, αναβαθμίζει το προφίλ της και αποκτά την είσοδο που της αρμόζει, στον κάθετο άξονα της» δήλωσε ακόμα ο κ. Τατούλης και τόνισε ότι «στόχος μας είναι το έργο να αποδοθεί προς χρήση από τους πολίτες στο συντομότερο χρονικό διάστημα και σε πλήρη λειτουργική επάρκεια, ώστε να προσφέρει άνεση και ασφάλεια».

Η απόφαση και υπογραφή του έργου, που τέθηκε για πρώτη φορά στο τραπέζι επί Νομαρχίας Φούρκα, δημιουργεί πλέον συζητήσεις για το αν και κατά πόσο θα αρμόζει και θα εξυπηρετεί την πόλη με τον τρόπο που θα κατασκευαστεί και τον και τον όγκο που θα έχει.

Η εμπιστοσύνη στα έργα της σύγχρονης Ελλάδας δεν είναι δεδομένη και πλέον αρκετοί είναι αυτοί που ζητούν διαβούλευση και λεπτομερή ενημέρωση όχι μόνο για την κατασκευή του έργου αλλά και για την επιρροή του πάνω στη ζωή και λειτουργία της πόλης. Υπάρχουν και αυτοί που ανησυχούν για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από ένα έργο μεγάλης κλίμακας και καταλυτικής επέμβασης.

Το συγκεκριμένο έργο με τίτλο «Παραλλαγή Επαρχιακής Οδού 4 στο τμήμα Σπάρτη - Πλατάνα - Σκούρα», το οποίο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοπόννησος 2014 - 2020, συνδέει κάθετα την ευρεία παράκαμψη της Σπάρτης με τον οικιστικό ιστό της, διευκολύνοντας ταυτόχρονα την πρόσβαση στους οικισμούς Ανατολικά του ποταμού Ευρώτα και της ευρύτερης περιοχής του Πάρνωνα.

Όπως όμως έχει τονίσει ο μελετητής Βλαστός αυτή η αρτηρία θα «ρίξει» στο κέντρο της πόλης μέσα σε λίγο χρόνο μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων. Κάτι τέτοιο μπορεί να μην εξυπηρετεί τον σχεδιασμό Βαλιώτη αλλά ικανοποιεί απόλυτα τον Εμπορικό Σύλλογο με τον πρόεδρο του Π. Φλώρο να τονίζει ότι η αγορά και η πόλη χρειάζεται ζωντάνια και κίνηση.

Οι πιο ψύχραιμοι αναφέρουν ότι δεν αρκεί να εισέρχονται επισκέπτες και καταναλωτές αλλά θα πρέπει η διαχείριση του νέου αυτού ρεύματος να είναι επ’ ωφελεία της πόλης και όχι να δημιουργεί καθημερινά κυκλοφοριακά «εμφράγματα».

Κι ενώ η Περιφέρεια δεν φαίνεται να συζητά τις επιφυλάξεις της Δημοτικής Αρχής Σπάρτης, η αναμενόμενη αναθεώρηση της πεζοδρόμησης του Κέντρου και η πρόταση Χρ. Αλεξάκου για μείωση της κλίμακάς αφήνει κάποια περιθώρια για συνδυασμούς και καλύτερο συντονισμό. Είναι πλέον φανερό ότι στην πόλη θα πρέπει να γίνουν συνοδά έργα της νέας εισόδου.

Η προσδοκία

Σε κάθε περίπτωση το νέο αυτό έργο θα πρέπει να προβλέπει την δημιουργία τέτοιων τεχνικών και αρχιτεκτονικών δεδομένων που θα αναδεικνύουν μια πραγματική πύλη της ιστορικής πόλης από Πάρνωνα προς Ταϋγετο. Το ύφος της όλης παρέμβασης δεν πρέπει να καταργεί το φυσικό τοπίο του Ευρώτα και θα πρέπει να προβλέπει την μελλοντική αύξηση της κίνησης και την απόλυτη αστικοποίηση της περιοχής τις επόμενες δεκαετίες.

Ο Δήμος Σπάρτης θα πρέπει επίσης άμεσα να προσανατολισθεί στη χάραξη σχεδίου που θα αποτελεί συνέχεια του Βαυαρικού που ευτυχώς ακόμα ισχύει στην όμορη περιοχή της Λάκκας. Ενός σχεδίου με πρόβλεψη για κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου κατάλληλους και επαρκείς για την πύλη μια ιστορικής πόλης, που θα αντέχουν και εν πολλοίς θα ορίζουν την οικοδόμηση της περιοχής.

Τις επόμενες ημέρες η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα πρέπει να παρουσιάσει στους Σπαρτιάτες το νέο έργο ενώ ο Δήμος Σπάρτης θα πρέπει να συζητήσεις την εξέλιξη αυτή στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 29/1/18.