Γράφει ο Θάνος Ορφανός*

Με την κυριαρχία του παγκόσμιου καπιταλισμού, ο οποίος βασίζεται στην αρχή της ανταγωνιστικότητας και έχει ως αιτία την εμφάνιση των ανισοτήτων, καταγράφεται μια εικόνα στο εγχώριο, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Για την εύρυθμη λειτουργία της νεοτερικής κοινωνίας πρέπει όλα τα κοινωνικά στρώματα να αισθανθούν πρώτα και πάνω από όλα πολίτες.

Να έχουν πρόσβαση στην παιδεία, την εργασία, την υγεία, την ασφάλιση, την πρόνοια, στο επιχειρείν.

Με την εδραίωση της ισοπολιτείας και της ισόρροπης κοινωνίας δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για δουλείες για όλους, για δίκαιη αναδιανομή του εισοδήματος για αξιοπρέπεια.

Επομένως στόχος των κοινωνικών κινημάτων πρέπει να αποτελέσει η βελτίωση της ποιότητας ζωής για όλο το λαό, μέσα από ένα μοντέλο διακυβέρνησης που να εξαλείφει τις παθογένειες του συστήματος και να εμπεδώνει το περί δικαίου αίσθημα στους πολίτες.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από το χτύπημα στη διαφθορά και τους φορολογικούς παραδείσους, την απόδοση δικαιοσύνης, την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, την συγκρότηση του κράτους πρόνοια, την δυνατότητα κοινωνικής ανέλιξης.

Με άλλα λόγια πρέπει να διαμορφωθεί ένα σταθερό και υγιές περιβάλλον που να δίνει τη δυνατότητα στο πολίτη να δημιουργεί.

Και για τη διαμόρφωση αυτού του περιβάλλοντος χρειάζεται η στήριξη και ενίσχυση της επιστήμης και της καινοτομίας, με σκοπό το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας.

Κλείνοντας με αυτές τις σκέψεις ο λαός και η νεολαία απέναντι στη βαρβαρότητα οφείλουν να παλέψουν για περισσότερη δημοκρατία μέσα σε μια πολιτεία και κοινωνία με κανόνες και ανθρωπιά.

*Φοιτητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Παντείου πανεπιστημίου Αθηνών

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr