ΣΠΑΡΤΗ. Βρισκόμαστε πλέον μπροστά από ένα αναθεωρημένο πλάνο σχετικά με την ανάπλαση και ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της Σπάρτης. Η μελέτη Βλαστού έχει δώσει ένα μπούσουλα αλλά οι συζητήσεις, οι εξελίξεις, οι αντιδράσεις, η ανάγκη για εμπλουτισμό των προτάσεων και κυρίως για διαβούλευση δημιουργούν νέα δεδομένα. Ο Χρήστος Αλεξάκος βάζει στο τραπέζι το θέμα και την εκ νέου διαβούλευσης.

Ήταν ενδιαφέρουσα η συζήτηση που άνοιξε στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης για την Πεζοδρόμηση της Λεωφόρου Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και τη θέσπιση δωρεάν αστικής συγκοινωνίας στη Σπάρτη. Χωρίς τις γνωστές εντάσεις του παρελθόντος, σε ήπιους τόνους και με θετική προσέγγιση απ’ όλες τις Δημοτικές Παρατάξεις ολοκληρώθηκε το πρώτο θέμα της Ημερήσιας Διάταξης χωρίς απόφαση Ναι ή Όχι αλλά με καθολική αποδοχή ότι είναι αναγκαία η διαβούλευση γύρω από τα σημεία της πρότασης του Χρήστου Αλεξάκου.
Κρίθηκε ίσως μια από τις σημαντικότερες συνεδριάσεις και σίγουρα η ποιοτικότερη από το Σεπτέμβρη 2014 μέχρι σήμερα.

Όπως ανέφερε ο κ. Αλεξάκος, ο λόγος που εισήγαγε την πρόταση στο Σώμα είχε να κάνει με τις αξιοσημείωτες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του εγχειρήματος, στην έλλειψη ενημέρωσης για το στάδιο της προόδου αυτού, για την ύπαρξη μονομερούς απόφασης χωρίς αποτελεσματικό διάλογο όλων των φορέων καθώς και του «παραμερισμού» της εμπλοκής του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης, ως του σημαντικότερου φορέα για θέματα που αφορούν τους επιχειρηματίες, οι οποίοι όπως τόνισε αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της τοπικής μας οικονομίας αφού χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχε ζωή στην πόλη μας.

Στο δια ταύτα, ο κ. Αλεξάκος ζήτησε από το Σώμα τον επανασχεδιασμό της πεζοδρόμησης περιορίζοντάς την, κατόπιν όμως συμφωνίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς κλπ, καθώς και τη δημιουργία δωρεάν δημοτικής συγκοινωνίας στην πόλη, τουλάχιστον πιλοτικά στην αρχή, όπως άλλωστε φαίνεται και στην κατατεθειμένη πρότασή του. Επίσης ζήτησε τη διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος προκειμένου να αξιοποιηθεί ως συμβουλευτικό εργαλείο για την συμφερότερη και πιο «γεωδαιτημένη», όπως είπε, απόφαση εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου. Δήλωσε επίσης πως εάν δεν επιθυμεί η Δημοτική Αρχή να προχωρήσει σε τοπικό δημοψήφισμα, μπορεί να αξιοποιήσει άλλα δημοκρατικά εργαλεία, όπως την ηλεκτρονική διαβούλευση, τη νεοσυσταθείσα Επιτροπή Διαβούλευσης κλπ.

Βασική θέση του Χρ. Αλεξάκου που δεν φάνηκε να ασπάζεται ο κ Δήμαρχος είναι ο περιορισμός της κλίμακας πεζοδρομήσεων.

Τόσο ο Δήμαρχος κ. Βαλιώτης όσο και τα υπόλοιπα μέλη του Σώματος υποδέχθηκαν με ικανοποίηση την πρόταση του κ. Αλεξάκου σημειώνοντας πως είναι χρήσιμη γιατί ήταν αφορμή για μια σοβαρή συζήτηση κατά την οποία παρουσιάστηκαν δεδομένα, γραφειοκρατικά προβλήματα και δεσμεύσεις, επιπλέον στοιχεία, κλπ.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μοιράγιας μίλησε για ένα μεγαλόπνοο έργο που ναι μεν δύσκολα θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί από αυτή τη Δημοτική Αρχή αλλά προϋποθέτει ενιαία γραμμή για το μέλλον τόσο από το Δήμο όσο και από τους φορείς και πολίτες.

Ο Δήμαρχος κ. Βαλιώτης είπε ότι η πρόταση Αλεξάκου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και θα ληφθεί υπ’ όψιν στο σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής. «Πρέπει να έχουμε ξακάθαρες θέσεις σε θέματα που αφορούν στους δημότες. Με το θέμα έχουμε ασχοληθεί αρκετές φορές (συνεδριάσεις για μελέτη, επικαιροποίηση, κ.λ.π.). Με απόφαση του Δ. Σ. έχουμε καταλήξει ποιοι δρόμοι θα πεζοδρομηθούν στην πόλη. Αυτή την περίοδο συζητάμε για μελέτη ανάπλασης του κέντρου της Σπάρτης… Σε ότι αφορά στο δημοψήφισμα έχει μια προϋπόθεση οι δημότες να είναι ενημερωμένοι για τις μελέτης και τις παρεμβάσεις και σε κάθε περίπτωση ο ρόλος του είναι συμβουλευτικός. Μέσα από την ανάπλαση αναδεικνύεται και το θέμα της Δημοτικής Συγκοινωνίας…»

Ο αντιδήμαρχος και καθ΄ ύλην αρμόδιος κ. Π. Αργυρόπουλος εκφράζοντας την προσωπική του άποψη ανέφερε ότι η Κ. Παλαιολόγου πρέπει να πεζοδρομηθεί ολοκληρωτικά και να γίνει λεωφόρος των Ψηφιδωτών. Επεσήμανε ότι αυτοκίνητα, Ταξί και Λεωφορεία πρέπει να απομακρυνθούν από το κέντρο της πόλης.

Ο κ. Αργειτάκος ανέφερε ότι οι εξελίξεις δικαιώνουν την Παράταξή του που έχει εγγράφως καταθέσει τις προτάσεις της. Θύμισε ότι αυτοί μιλούσαν για ΣΒΑΚ πρώτοι και συνιστούσαν στην Δημοτική αρχή να μην βιαστεί και επεσήμανε ότι ο μελετητής Βλαστός δεν έχει προστατέψει τον Δήμο αφού η μελέτη του με τη διάνοιξη και μόνο της Λυκούργου ακυρώνεται.

Ο κ. Κουμουνδρούρος το χαρακτήρισε δύσκολο εγχείρημα που δεν αφορά μόνο μια Δημτοική θητεία.
Ο κ. Λεβεντάκης ανέφερε ότι η πρόταση Αλεξάκου ήταν αφορμή να ακουστούν πράγματα και στοιχεία που δεν ήταν γνωστά.

Δείτε το video με τις θέσεις Αλεξάκου και Βαλιώτη διάρκειας 17 λεπτών