ΣΠΑΡΤΗ. Το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την 15η Ιανουαρίου 2018 ενέκρινε ομόφωνα τα τεύχη δημοπράτησης για το έργο «Αποκατάσταση – αναστήλωση- συντήρηση- στερέωση- αξιοποίηση οικίας Σαλβαρά» και την υποβολή πρότασης ένταξής του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» στο πλαίσιο της Δράσης «Δημιουργική επανάχρηση δημοτικής περιουσίας», η οποία χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) σύμφωνα με τα κριτήρια που καθορίζονται στην αρ. πρωτ. 5838/740/Α3/13-11-2017 πρόσκληση.

Το κτίριο αυτό έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο (ΦΕΚ 30/Β’/18-1-1985) και έχει παραχωρηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού στον πρώην Δήμο Μυστρά, προκειμένου να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει σε αυτό «Μουσείο Λαϊκής Τέχνης», ενώ έχουν εκπονηθεί, εγκριθεί και παραληφθεί για το κτίριο οι αρχιτεκτονικές μελέτες αποκατάστασης αναστήλωσης, συντήρησης και αξιοποίησής του.

Ο Δήμος Σπάρτης με την ένταξη του έργου στο ανωτέρω πρόγραμμα στοχεύει:
-Στην αντιμετώπιση των δομικών και οικοδομικών προβλημάτων της κατασκευής, προκειμένου να σταματήσουν οι φθορές και να αποκατασταθούν οι ζημιές που έχει ήδη υποστεί.
-Στην ανάδειξη της ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας του κτιρίου.
-Στην πλήρη λειτουργική αξιοποίηση του κτιρίου μέσω της αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων για τη δημιουργία και λειτουργία «Μουσείου Λαϊκής Τέχνης».
-Στην αισθητική αναβάθμιση του κτιρίου

Επιδίωξη της Δημοτικής Αρχής, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου, είναι η αξιοποίηση και η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου με τον εμπλουτισμό των υποδομών για την ανάδειξη της κοινωνικής και πολιτισμικής ταυτότητας του τόπου , την ουσιαστική αναζωογόνηση τουριστικών περιοχών και την ανάδειξη ιστορικών κτιρίων που θα αποτελέσουν εστίες τουριστικής και πολιτιστικής δραστηριότητας.