ΣΠΑΡΤΗ. Ένα σπάνιο αφιέρωμα στον Κώστα Βίρβο επιχειρεί ο Δημήτρης Μπιρμπατάκος μέσα από την εκπομπή του Μουσικές Περιπλανήσεις στο ραδιόφωνο Νότος 94,9fm.
To βράδυ της Παρασκευής από τις 8 έως τις 10 θα ακούσουμε τραγούδια όπως «Της γερακίνας γιος», «ο κυρ Θάνος πέθανε» κ.α.

Ο Κώστας Βίρβος ήταν Έλληνας στιχουργός. Γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 29 Μαρτίου 1926. Τελειώνοντας το γυμνάσιο το 1943 κατεβαίνει στην Αθήνα και φοιτά στην Πάντειο. Ο ίδιος σύμφωνα με διηγήσεις του έγραφε στιχάκια από νωρίς, αλλά ήθελε να γίνει σκηνοθέτης μιας και του άρεσε ιδιαίτερα το θέατρο.
Το 1943 περνάει στις γραμμές της Εθνικής Αντίστασης ως μέλος του ΕΑΜ. Το Μάρτη του '44 συλλαμβάνεται και βασανίζεται, γιατί έγραφε συνθήματα στους τοίχους για την τότε κυβέρνηση του βουνού.

Τα πρώτα του στιχάκια τα δίνει στον Απόστολο Καλδάρα, με τον οποίο γνωρίζονταν από μικροί. Το πρώτο στιχούργημα του λέγεται "Ο φαντάρος" {ανέκδοτο τραγούδι του 1947}.

Το πρώτο τραγούδι που κυκλοφόρησε ήταν το «Να το βρεις από άλλη» σε μουσική Καλδάρα και ερμηνευτές τους Σούλα Καλφοπούλου και Μάρκο Βαμβακάρη (1948). Έχει γράψει πάνω από 2000 τραγούδια, λαϊκά, έντεχνα, μέχρι και παραδοσιακού ύφους με κοινωνικό και πολιτικό, άμεσο ή έμμεσο, περιεχόμενο. Άλλα σημαντικά του τραγούδια είναι: «Της γερακίνας γιος», «Το καράβι», «Μια παλιά ιστορία», «ο κυρ Θάνος πέθανε» και άλλα.

Η εκπομπή μεταδίδεται και από το διαδίκτυο notospress.gr, e-radio.gr και live24.gr