ΓΥΘΕΙΟ. Με Επιστολή Γνώμης και Απόφασης 30 πολίτες της Μάνης καθιστούν γνωστό στην Δημοτική Αρχή και στους Δημοτικούς Συμβούλους Αν. Μάνης την επιθυμία τους νέος Μητροπολίτης Μάνης να εκλεγεί ο π. Συμεών Λαμπρινάκος και όχι ο Γραμματέας του Αρχιεπισκόπου π. Χρυσόστομος Παπαθανασίου.

Να σημειωθεί ότι η κίνηση αυτή έρχεται και ως απάντηση στην μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε κατά του Δημάρχου και των Δημοτικών Συμβούλων ο Αρχιμανδρίτης Ιλαρίων Σιώκος επειδή ανέδειξαν τον Αρχιμανδρίτη Λαμπρινάκο σε εκλεκτό του Δήμου και της κοινωνίας.

Οι πολίτες εκφράζουν την έκπληξή τους για την φήμη ότι από την Ιερά Σύνοδο 7-8 Φεβρουαρίου 2018 θα εκλεγεί Μητροπολίτης Μάνης ο Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Παπαθανασίου, διευθυντής του Γραφείου του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και όχι ο Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Λαμπρινάκος.

Οι πολίτες που υπογράφουν την Επιστολή ζητούν από τον Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους στην περίπτωση που δεν εισακουσθεί η επιθυμία των πολιτών της Μάνης να μην παραστούν δε καμία διαδικασία ανακήρυξης και ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη.
Το Σάββατο 20 Ιανουαρίου στις 18:00 στην αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Αν. Μάνης θα πραγματοποιήσουν ενημερωτική εκδήλωση για το θέμα.

Στην επιστολή που έστειλαν στον Δήμαρχο Πέτρο Ανδρεάκο και στους Δημοτικούς Συμβούλους αναφέρουν τα εξής:

« Εκλογή νέου Επισκόπου Μάνης»

Κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,
Οι πάρα κάτω υπογράφοντες, Δημότες του Δήμου Ανατολικής Μάνης, με την επιστολή αυτή επιτρέψτε μας να σας γνωστοποιήσουμε τα παρακάτω:

1. Με έκπληξη μας διαπιστώσαμε ότι σε όλη τη Μάνη κυκλοφορεί ότι ο νέος Μητροπολίτης που θα εκλεγεί από την Ιερά Σύνοδο στις 7- 8 Φεβρουαρίου 2018 δεν θα είναι ο Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Λαμπρινάκος, αλλά ο Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Παπαθανασίου, Διευθυντής του Γραφείου του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

2. Επειδή πιστεύουμε ότι με βάση το πολίτευμά μας, τη θρησκεία μας και τις παραδόσεις μας, ο λαός στην εκκλησία εμπιστεύεται την ψυχή του και στην πολιτεία τη ζωή του, εκ του λόγου αυτού νομιμοποιείται δημοκρατικά να έχει γνώμη για τους ανθρώπους που θα διαχειριστούν την ύπαρξή του. Τη δε γνώμη του αυτή οφείλουν να λαμβάνουν σοβαρά υπ’όψιν τα θεσμικά όργανα που αποφασίζουν γι’ αυτόν.


3. Επειδή οι υπογράφοντες, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία όλης της Μάνης, πιστεύουμε ότι Άξιος για Επίσκοπος της Μάνης έχει ήδη αναδειχθεί με τον τρόπο ζωής του και τη δράση του ο Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Λαμπρινάκος.

4. Επειδή το Δημοτικό Συμβούλιο σας, εκφράζοντας θεσμικά τη θέλησή όλου του λαού της Μάνης κατόπιν ομόφωνης σχετικής απόφασής, έστειλε επιστολή υποστήριξης της υποψηφιότητας του Αρχιμανδρίτη π. Συμεών Λαμπρινάκου στην Ιερά Σύνοδο και το αυτό έπραξε ο Δήμαρχος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Δυτικής Μάνης.


5. Επειδή δεν υπάρχει κανένας τυπικός ή ουσιαστικός λόγος που να αποκλείει την εκλογή του Αρχιμανδρίτη π. Συμεών Λαμπρινάκου, αλλά μόνο λόγοι που συνηγορούν σε αυτή.

6. Επειδή το αίτημα όλης της Μάνης προς την Ιερά Σύνοδο είναι σε απόλυτη συμφωνία με το πνεύμα και τη διδασκαλία της ορθόδοξης εκκλησίας.

Με βάση τα παραπάνω έχουμε αποφασίσει, αν η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν εκλέξει τον Αρχιμανδρίτη π. Συμεών Λαμπρινάκο για νέο Επίσκοπο Μάνης, να ασκήσουμε το δικαίωμά μας ως πλήρωμα της εκκλησίας και να εκφράσουμε τη δυσαρέσκεια μας για το ακατανόητο της απόφασης της, απέχοντας από κάθε διαδικασία που συνοδεύει την ανακήρυξη και την ενθρόνιση του νέου Επισκόπου.

Με τα λόγου γνώσεως δε, σας παρακαλούμε και σας καλούμε ως Δημοτική Αρχή να πράξετε το ίδιο.

Παράλληλα σας ζητάμε όπως μας παραχωρηθεί η αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου μας στο Γύθειο το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018 και ω΄ρα 18:00 προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες της Μάνης

Μάνη 15 Ιανουαρίου 2018-01-18
Ακολουθούν οι υπογραφές 30 πολιτών απ’ όλες τις περιοχές του Δήμου Ανατολικής Μάνης».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Δήμαρχος Αν. Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος, ακούει με προσοχή και ενδιαφέρον τις παρατηρήσεις και τις αιτιάσεις των δημοτών του.

Στις φωτογραφίες οι δύο Αρχιμανδρίτες πατέρες Συμεών Λαμπρινάκος (1) και Χρυσόστομος Παπαθανασίου (2).