ΣΠΑΡΤΗ. Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, προβάλλει αξιόλογα ντοκιμαντέρ της διοργάνωσης, από την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου έως και το Σάββατο 27 Ιανουαρίου, στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη. Το πρόγραμμα προβολών περιλαμβάνει ένα πανόραμα ελληνικών και διεθνών παραγωγών και απευθύνεται τόσο σε σχολικές ομάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όσο και στο ευρύ κοινό. Ειδικότερα, οι προβολές για σχολικές ομάδες, θα πραγματοποιηθούν στις 25 & 26 Ιανουαρίου, πρωινές ώρες (10:00-13:00), κατόπιν συνεννόησης των ενδιαφερομένων σχολείων με το Μουσείο. Ενώ για το ευρύ κοινό θα προβληθούν στις 26 & 27 Ιανουαρίου, απογευματινές ώρες (18:00- 22:00), επιλεγμένα ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ της πρόσφατης κινηματογραφικής παραγωγής.

Η είσοδος σε όλες τις προβολές είναι ελεύθερη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών έχει ως εξής:

Πέμπτη 25/1
Πρωινή ζώνη για σχολικές ομάδες, κατόπιν συνεννόησης με το Μουσείο
Ολκάς: Από το Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα. Μεσαιωνικά λιμάνια-σταθμοί στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής, (ώρα 10:00)- ελληνική αφήγηση
Σκηνοθεσία: Γιώργος Μπότσος, (Ελλάδα 2013, 50'41'')

«Ολκάς» στα βυζαντινά χρόνια ήταν το εμπορικό πλοίο που διέσχιζε τη Μαύρη Θάλασσα και μετέφερε αγαθά στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία αλλά και πέρα από αυτή. Εκτός όμως από εμπορεύματα, μετέφερε ιδέες, αξίες, καλλιτεχνικές τάσεις και θρησκευτικές πεποιθήσεις, που επηρέασαν σημαντικά τη μορφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Το οδοιπορικό ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη και ακολουθώντας τις ακτές της Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουκρανίας, Κριμαίας και Γεωργίας καταλήγει στην Κωνσταντινούπολη. Ακολουθώντας αυτούς τους θαλάσσιους δρόμους αναδεικνύονται οι πολιτιστικές, τουριστικές και οικονομικές σχέσεις της ευρύτερης περιοχής, μέσω των μνημείων που σώζονται από τους μεσαιωνικούς χρόνους.

Τόλμησε να ταξιδέψεις (ώρα 11:00)- υποτιτλισμένο
Σκηνοθεσία:Ross Shakin, Dominique Görlitz, (Γερμανία 2010, 52')
Αυτό το συναρπαστικό ντοκιμαντέρ εξερευνά ένα από τα μεγαλύτερα, άλυτα μυστήρια της σύγχρονης αρχαιολογίας: είχαν οι αρχαίοι πολιτισμοί της Αμερικής επαφές με τον Παλιό Κόσμο πριν την άφιξη του Χριστόφορου Κολόμβου το 1492; Εάν αυτό είναι αλήθεια, τότε οι ναυτικοί της Εποχής του Λίθου μπορούσαν να διασχίσουν τον Ατλαντικό και προς τις δύο κατευθύνσεις… Με το ABORA III, το πιο φιλόδοξο από τα μέχρι σήμερα σχέδια του, ο Γερμανός πειραματικός αρχαιολόγος Dominique Görlitz, επιχείρησε να διασχίσει το βόρειο Ατλαντικό με ένα προϊστορικό πλοίο. Η αποστολή αυτή ήταν μια από τις πιο συναρπαστικές και επικίνδυνες περιπέτειες από τότε που ο νορβηγός Θορ Χέιερνταλ διέσχισε το νότιο Ατλαντικό.

Όταν ο homo sapiens έφτιαχνε τις ταινίες του (ώρα 12:00)- υποτιτλισμένο
Σκηνοθεσία: Pascal Cuissot, Marc Azéma (Γαλλία 2015, 52')
Η ταινία μάς οδηγεί χιλιάδες χρόνια πίσω, στην παλαιολιθική τέχνη, σε αναζήτηση των πρώτων ιχνών κινηματογράφου. Μια νέα ανάγνωση των έργων ζωγραφικής και χαρακτικής των ανθρώπων των σπηλαίων αποκαλύπτει κίνηση των ζώων που απεικονίζονται στους τοίχους, θεμελιώδες βήμα προς το σινεμά των κινουμένων σχεδίων. Προς το τέλος της παλαιολιθικής εποχής, ένας απίστευτος μηχανισμός αναπαραγωγής των εικόνων κάνει την εμφάνιση του εκπλήσσοντας τους ειδικούς του κινηματογράφου.

Παρασκευή 26/1
Πρωινή ζώνη για σχολικές ομάδες, κατόπιν συνεννόησης με το Μουσείο
Αφύσικη επιλογή (ώρα 10:00)- υποτιτλισμένο
Σκηνοθεσία: Sarah Whalley, (Αυστρία 2014, 55')
Τα φτερά των χελιδονιών στους λόφους της Nebraska λιγοστεύουν όλο και περισσότερο, ενώ οι χελώνες στην Chesapeake Bay γίνονται όλο και μεγαλύτερες. Στα νησιά Galápagos, τα διαφορετικά είδη καταρρέουν το ένα πίσω από το άλλο. Τι έχει συμβεί στην εξέλιξη; Η απάντηση είναι πολύ απλή: Οι άνθρωποι έχουν μεταμορφώσει τον πλανήτη πέρα από κάθε αναγνώριση, μετατρέποντας βοσκότοπους και δάση σε αγρούς και πόλεις και μολύνοντας τον αέρα και το νερό. Όλες αυτές οι αλλαγές έχουν αλλάξει την πορεία της εξέλιξης, συχνά με εκπληκτικούς τρόπους.

Νεύτων: Η δύναμη του Θεού (ώρα 11:00)- ελληνική αφήγηση
Σκηνοθεσία: Πάνος Ανέστης, (Ελλάδα 2016, 40')
Αποτελεί το πρώτο ελληνικό δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ με θέμα την ζωή και το έργο του Sir Isaac Newton, και sequel του βραβευμένου ''Galileo: Fighting in the Dawn of Modern Science'' (2013). Αφηγηματικά διαφέρει της παραδοσιακής δομής των ντοκιμαντέρ, καθώς η αφήγηση είναι σε πρώτο πρόσωπο από τον ίδιο τον κεντρικό ήρωα, στην οποία παρεμβάλλονται ο αφηγητής/θεατής του «θεατρικού» έργου αλλά και εικόνες δημιουργημένες σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της δράσης και όχι απλώς συμπληρωματικά εφέ.

Το μεγάλο μυστήριο των μαθηματικών (ώρα 12:00)- υποτιτλισμένο
Σκηνοθεσία: Daniel Mc Cabe, Richard Reisz, (Η.Π.Α. 2015, 55')
Το ντοκιμαντέρ αυτό οδηγεί τους θεατές σε μια περιήγηση μαθηματικού μυστηρίου, σε μια τολμηρή εξερεύνηση της εκπληκτικής δύναμης των μαθηματικών ανά τους αιώνες. Τα μαθηματικά ήταν απαραίτητα από τις πρώτες ασύρματες ραδιοφωνικές μεταδόσεις, μέχρι την πρόβλεψη και ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs, και την επιτυχημένη προσγείωση του Rover Mars.

Απογευματινή ζώνη για το ευρύ κοινό
Μάνα μου καπνοφύτισσα (ώρα 18:00)
Σκηνοθεσία: Στάθης Γαλαζούλας, 21’
Η γιαγιά Χρυσούλα από την παιδική της ηλικία δούλευε στα καπνά. Τον Δεκέμβριο του 2014 πηγαίνει με τον εγγονό της, Χρήστο, στην παράσταση «Από πρώτο χέρι», με θέμα την ιστορία του καπνού στο Αγρίνιο. Έτσι, ξεκινάει μια αναδρομή για να επαναφέρει στη μνήμη μια ξεχασμένη εποχή, και κυρίως για να θυμίσει στους κατοίκους το παρελθόν της πόλης.

Σινέ Θησείο (ώρα 18:30)
Σκηνοθεσία: Μαρία Ντούζα, 52’
Το «Σινέ Θησείο» είναι ένα ντοκιμαντέρ για τον ομώνυμο θερινό κινηματογράφο της Αθήνας, ο οποίος, αν και βρίσκεται στην τουριστική περιοχή κοντά στην Ακρόπολη, αρνείται πεισματικά να ενταχθεί στο παρόν, μένοντας ουσιαστικά εκτός χρόνου. Αυτό που νιώθει κανείς εδώ δεν είναι νοσταλγία για το παρελθόν ή θαυμασμό για τις αρχαιότητες, αλλά μια σπλαχνική αίσθηση της ενέργειας που ρέει μέσα στο χρόνο και συνδέει τις ζωές μας με τις ιστορίες που βλέπουμε, το παρελθόν με το παρόν, τον κινηματογράφο με τη ζωή.

H ζωή και ο θάνατος ενός αρχιτέκτονα (ώρα 19:30)
Σκηνοθεσία: Miguel Eek Quesada, 52’
Τον Φεβρουάριο του 1968, ο José Ferragut, ο πιο σημαντικός αρχιτέκτονας της Μαγιόρκα, βρέθηκε νεκρός σε ένα χωράφι. Η υπόθεση έκλεισε λόγω έλλειψης στοιχείων. Πενήντα χρόνια αργότερα, το «Η ζωή και ο θάνατος ενός αρχιτέκτονα» αντιμετωπίζει μια από τις πιο ποταπές υποθέσεις της μοντέρνας Ισπανικής ιστορίας. Ένας φόνος που τον σημαδεύει η σιωπή, η ηθική των δυο μέτρων και δυο σταθμών, η ομοφοβία και η τουριστική διαφθορά.

That sugar film (ώρα 20:30)
Σκηνοθεσία: Damon Gameau, 90’
Το ταξίδι ενός ανθρώπου για να ανακαλύψει την πικρή αλήθεια για τη ζάχαρη. Ο Damon Gameau ξεκίνησε ένα μοναδικό πείραμα για να τεκμηριώσει τις επιδράσεις μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη σε ένα υγιές σώμα, καταναλώνοντας μόνο τρόφιμα που συνήθως θεωρούνται «υγιή». Μέσα από αυτό το διασκεδαστικό και ενημερωτικό ταξίδι, ο Damon τονίζει μερικά από τα ζητήματα που πλήττουν τη βιομηχανία ζάχαρης και όπου η ζάχαρη παραμονεύει στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Αυτή η ταινία, αλλάζει για πάντα τον τρόπο που σκέφτεστε για την υγιεινή διατροφή.

Σάββατο 28/1
Απογευματινή ζώνη για το ευρύ κοινό
Κύπρος: Ουλές της τέχνης (ώρα 18:00)
Σκηνοθεσία: Andrea Palamara, Veronica Astrid Wolff, 64’
Οι «Ουλές της Τέχνης» είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας που ξεκίνησε το 2014: κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Κύπρο, ο Andrea Palamara και η Veronica Wolff συνάντησαν τον Ευθύμιο Συμεού, έναν μοντέρνο καλλιτέχνη που ειδικεύεται στην κεραμική, και ζει στη Λάρνακα. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης έγιναν φίλοι και ο Ευθύμιος άρχισε μια ιστορία που θα κρατούσε ως το φθινόπωρο του 2016. Παρά τις ερωτήσεις για την καλλιτεχνική του δουλειά, οι απαντήσεις του πάντοτε επέστρεφαν στην ιστορία της Κύπρου και τη σύγκρουση που ακόμα χωρίζει το νησί στη μέση μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε κατανοητός ο ακατάλυτος σύνδεσμος που δένει κάθε καλλιτέχνη με την ιστορία του, ειδικά όταν σημαδεύεται από τραυματικά γεγονότα όπως ο πόλεμος.

Θεσσαλονίκη 2017: η φωτιά που γέννησε την πόλη (ώρα 19:15)
Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Βαρδαρινός, 61’
Είναι δυνατόν, μια ολοκληρωτική καταστροφή να αποτελέσει, τελικά, ευκαιρία για μια νέα αρχή; Αυτή είναι η περίπτωση της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης που επέζησε από την πιο καταστροφική πυρκαγιά στην ιστορία της, το 1917, και ξαναγεννήθηκε από τις στάχτες της.

Υπόθεση Βόρνεο (ώρα 20:30)
Σκηνοθεσία: Έρικ Πάουζερ, Ντίλαν Ουίλιαμς, 78’
Η συγκλονιστική ιστορία της καταστροφής του τροπικού δάσους του Βόρνεο και του κυνηγιού των δισεκατομμυρίων που διοχετεύτηκαν σε μυστικούς τραπεζικούς λογαριασμούς και χαρτοφυλάκια ακινήτων ανά τον κόσμο. Ένα σύγχρονο θρίλερ που ακολουθεί έναν απίθανο θίασο ερευνητών, καθώς αυτοί αποκαλύπτουν ένα παγκόσμιο δίκτυο μεγιστάνων της μαφίας της ξυλείας.


Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο στο τηλ: 27310 89315 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00).

Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού
Όθωνος-Αμαλίας 129, 231 00, Σπάρτη
Τ.: 27310 89315 | www.piop.gr